Επικαιρότητα & Ιστορία
Επικαιρότητα & Ιστορία – Τεύχος 658
Επικαιρότητα & Ιστορία
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΣ
Ανακαλύφθηκε ναός 4.500 ετών των Σουμερίων
Ναός ηλικίας περίπου 4.500 ετών, κατασκευασμένος από τούβλα λάσπης και αφιερωμένος στον Ningirsu, τον θεό των ανοιξιάτικων κεραυνών για τους Σουμέριους, ανακαλύφθηκε πρόσφατα στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας πόλης Γκιρσού στο Ιράκ.
Το Γκιρσού ήταν ένα σημαντικό πολιτιστικό κέντρο της Μεσοποταμίας, καταλαμβάνοντας μια ευρεία περιοχή μεταξύ των ποταμών Ευφράτη και Τίγρη. Το 1877, ο Γάλλος αρχαιολόγος Ερνέστ ντε Σαρζέκ εντόπισε πρώτος τα ίχνη του, αφαιρώντας ωστόσο πολλά αντικείμενα, μεταξύ των οποίων και ένα άγαλμα 4.000 ετών του βασιλιά των Σουμερίων Γουδέα, που κυβέρνησε την πόλη στα τέλη της 3ης χιλιετίας π.Χ. Έκτοτε, κυριαρχούσε η εντύπωση πως στην περιοχή δεν υπήρχε κάποιο άλλο αξιόλογο εύρημα, αλλά η πρόσφατη ανακάλυψη του ναού διέψευσε αυτές τις εκτιμήσεις. Στην έρευνά τους, οι αρχαιολόγοι χρησιμοποίησαν τεχνικές τηλεπισκόπησης προκειμένου να χαρτογραφήσουν το υπέδαφος και να κατανοήσουν τις αλλαγές στο τοπίο από τις ανασκαφές του 19ου αιώνα.
«Σήμερα το Γκιρσού είναι ίσως ένα από τα σημαντικότερα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς στον κόσμο, που πολύ λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν» δήλωσε κατά την παρουσίαση των ευρημάτων ο επικεφαλής αρχαιολόγος του Βρετανικού Μουσείου, Σεμπάστιαν Ρέι.
«Εξιχνιάστηκε» δολοφονία στη μεσαιωνική Ιταλία
Ένα έγκλημα που διαπράχθηκε μεταξύ του 780 και του 1260 μ.Χ. «εξιχνιάστηκε» πρόσφατα από τη μελέτη ευρημάτων που είχαν βρεθεί παλιότερα σε αρχαιολογικές ανασκαφές στην εκκλησία του Αγίου Βλασίου, στο Σιτίγκλιο της βόρειας Ιταλίας. Συγκεκριμένα, ήδη από το 2006, είχαν εντοπιστεί εκεί τα λείψανα ενός νεαρού άντρα, το κρανίο του οποίου έφερε εμφανή ίχνη θανατηφόρων τραυμάτων στο ινιακό οστό, το δεξιό αυχενικό τμήμα, το δεξιό βρεγματικό και τη δεξιά ινιακή-μαστοειδή περιοχή. Σύμφωνα με την αρχική ανάλυση, που δημοσιεύτηκε δύο χρόνια αργότερα, η περίοπτη θέση όπου είχε ταφεί ο άντρας αυτός υποδήλωνε πως επρόκειτο για άνθρωπο με σημαντική επιρροή.
Ωστόσο, για τη διακρίβωση των ακριβών αιτιών του θανάτου του, οι επιστήμονες χρειάστηκε να προσφύγουν σε σύγχρονες ιατροδικαστικές μεθόδους, ενώ παράλληλα ανασυγκρότησαν ψηφιακά το κρανίο χρησιμοποιώντας εξελιγμένες απεικονιστικές τεχνολογίες. Με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσαν, συμπεραίνουν τώρα πως το θύμα χτυπήθηκε από πίσω τέσσερις φορές, σε γρήγορη διαδοχή και με αντικείμενο που έφερε ευθεία λεπίδα, πιθανότατα ένα μακρύ ξίφος της εποχής.
Η σχετική μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επετηρίδα Journal of Archaeological Science.
Αμερικανικός Εμφύλιος: Βρέθηκε άθικτη οβίδα 160 χρόνια μετά
Μια μη εκραγείσα οβίδα από την καθοριστική μάχη του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου στο Γκέτισμπεργκ της Πενσυλβάνια, που διεξάχθηκε στο διάστημα 1-3 Ιουλίου 1863, βρέθηκε στο σημείο 160 χρόνια μετά. Η οβίδα, μήκους 18 εκατ. και βάρους 4,5 κιλών, ανασύρθηκε από τον λόφο Little Round, που αποτέλεσε το επίκεντρο της μάχης τη δεύτερη μέρα, στη διάρκεια εργασιών για την προστασία του ιστορικού τοπίου και την προσθήκη νέας σήμανσης για τους επισκέπτες του Εθνικού Στρατιωτικού Πάρκου του Γκέτισμπεργκ.
«Το γεγονός ότι αυτή η οβίδα βρέθηκε άθικτή τόσα χρόνια μετά, αποτελεί πολύ ισχυρή και απτή σύνδεση με το παρελθόν» δήλωσε στο Live Science ο εκπρόσωπος του Πάρκου, Τζέισον Μαρτς και πρόσθεσε: «Τα μη εκραγέντα πυρομαχικά, που βρίσκονται ακόμη περιοχή, αποτελούν μια αρκετά σπάνια περίπτωση: το συγκεκριμένο είναι μόνο το πέμπτο που βρέθηκε από το 1980». Ωστόσο διευκρίνισε πως «αυτή η οβίδα δεν μας έχει πει ακόμα όλη την ιστορία της», εξηγώντας πως οι ερευνητές εξετάζουν τώρα και άλλες λεπτομέρειες, όπως μεταξύ άλλων αν η οβίδα εκτοξεύτηκε από τα στρατεύματα της Ένωσης (Βόρειοι) ή της Συνομοσπονδίας (Νότιοι).
Οι τελευταίοι μήνες της Άννας Φρανκ
Άγνωστες μέχρι σήμερα λεπτομέρειες σχετικά με το τι συνέβη στην Άννα Φρανκ και την οικογένειά της μετά τη σύλληψή τους από την Γκεστάπο το καλοκαίρι του 1944 στο Άμστερνταμ, φέρνει στο φως το βιβλίο του Bas von Benda-Beckmann After The Annex: Anne Frank, Auschwitz and Beyond, που κυκλοφόρησε πριν από μερικές εβδομάδες.
Μετά από πολύχρονη έρευνα και βασιζόμενος σε ποικίλες αρχειακές πηγές και μαρτυρίες, ο Ολλανδός συγγραφέας παρουσιάζει μια ολοκληρωμένη εικόνα για τις τελευταίες ημέρες του 15χρονου κοριτσιού, που έμεινε στην ιστορία για το πολυδιαβασμένο, συγκλονιστικό ημερολόγιό της. Μεταξύ άλλων, το βιβλίο αναφέρεται στις προσπάθειες ενός φίλου της Άννας να της πετάξει δέματα με τρόφιμα πάνω από το συρματόπλεγμα του στρατοπέδου συγκέντρωσης, στην βαριά εργασία που της είχε ανατεθεί να ανοίγει παλιές μπαταρίες με καλέμι και σφυρί και στις προσπάθειες του πατέρα της να την μετακινήσει στον καθαρισμό τουαλετών. Επίσης, περιλαμβάνει τη μαρτυρία μιας φίλης της, σύμφωνα με την οποία η Άννα περνούσε πολύ χρόνο με τον συνομήλικό της Πέτερ βαν Πελς, του οποίου η οικογένεια κρυβόταν μαζί με τους Φρανκ στο κρησφύγετο του Άμστερνταμ.
Τεύχος 658 (Απρίλιος 2023)
Γράψτε ένα σχόλιο
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.