Επικαιρότητα & Ιστορία
Επικαιρότητα & Ιστορία – Τεύχος 644
Επικαιρότητα & Ιστορία
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΣ
Ο τάφος του αυτοκράτορα
Μεγάλος τάφος στα προάστια της πόλης Xian της βορειοδυτικής Κίνας, ταυτοποιήθηκε ως το μαυσωλείο του αυτοκράτορα Wen της δυναστείας των Δυτικών Χαν (180 – 157 π.Χ.). Το μαυσωλείο είχε ανακαλυφθεί αρχικά το 2017, αλλά μόλις τώρα έγινε δυνατό να αποκαλυφθεί το πυραμιδοειδές σχήμα και το μνημειακό μέγεθός του (μήκος 70 μ. και πλάτος 30 μ.).
Το κεντρικό συγκρότημα δεν έχει ερευνηθεί ακόμα, ωστόσο ανασκαφές έχουν πραγματοποιηθεί σε οκτώ από τους συνολικά 110 τάφους που το περιβάλουν. Σε αυτούς οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει πολλά αντικείμενα της συγκεκριμένης δυναστείας, όπως χρυσά στολίδια, χάλκινα δαχτυλίδια, νομίσματα και ταφές ζώων, καθώς και κεραμικά ειδώλια-«φύλακες» του αυτοκρατορικού τάφου, σιδερένια ξίφη, τμήματα αρμάτων και σφραγίδες κυβερνητικών αξιωματούχων, με τα τελευταία να υποδηλώνουν τη συγκρότηση «σκιώδους κυβέρνησης» του αυτοκράτορα στη μετά θάνατον ζωή.
Σύμφωνα με τον ερευνητή αρχαιολογίας στην Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών, Liu Qingzhu, ο συγκεκριμένος τάφος αποτελεί τομή στην εξέλιξη των αυτοκρατορικών μαυσωλείων, αφού έως τότε δινόταν έμφαση στους οικογενειακούς δεσμούς του ηγεμόνα, που θαβόταν μαζί με τη σύζυγό του, ενώ σε αυτόν αναδεικνύεται ο ρόλος του αυτοκράτορα ως ανώτατου και μοναδικού εκπροσώπου της χώρας.
Το πρόσωπο του Σαβοναρόλα
Μια ευρύτερα άγνωστη απεικόνιση του αμφιλεγόμενου και σκοτεινού πολιτικού και θρησκευτικού ηγέτη της Φλωρεντίας κατά τα τελευταία χρόνια του 15ου αιώνα, Τζιρόλαμο Σαβοναρόλα (1452-1498), εκτίθεται για πρώτη φορά στο Μουσείο του μοναστηριού του Αγίου Μάρκου στην Φλωρεντία, όπου κάποτε είχε διαβιώσει και ο ίδιος. Την προτομή παραχώρησε με δάνειο στο μουσείο ο σημερινός ιδιοκτήτης της, δικηγόρος Αλεσάντρο Κίνιγκερ.
Πρόκειται για μια έγχρωμη προτομή από τερακότα, φιλοτεχνημένη στα τέλη του 15ου ή στις αρχές του 16ου αιώνα από τον Μάρκο ντέλα Ρόμπια, γνωστό και ως Αδελφό Ματία, ένθερμο οπαδό του Σαβοναρόλα. Ο Ματία ήταν ένας από τους μοναχούς που πήραν τα όπλα προκειμένου να αντισταθούν στις αρχές που συνέλαβαν τον Σαβοναρόλα στις 8 Απριλίου 1498, μετά από εντολή του Πάπα Αλέξανδρου ΣΤ’.
Η συγκεκριμένη αναπαράσταση εμπλουτίζει σημαντικά την εικόνα που έχουμε για το πρόσωπο του Σαβοναρόλα, καθώς μέχρι σήμερα η πιο γνωστή αποτύπωσή του υπάρχει στον πίνακα του μοναχού Μπαρτολομέο (1498), ο οποίος παρουσιάζει τον Δομινικανό ιεροκήρυκα σε προφίλ και με το κεφάλι καλυμμένο με μαύρη κουκούλα.
Καποδίστριας: Είναι ο συγγραφέας της Ελληνικής Νομαρχίας;
Το ερώτημα για την ταυτότητα του συγγραφέα της Ελληνικής Νομαρχίας παρά ανονίμου του Έλληνος (1806) εξακολουθεί να τροφοδοτεί το ερευνητικό ενδιαφέρον πολλών ιστορικών και φιλολόγων, που κατά καιρούς έχουν οδηγηθεί σε ποικίλες θεωρίες. Τώρα, ο ιστορικός ερευνητής Παναγιώτης Πασπαλιάρης στο πρόσφατο βιβλίο του Ο μεγάλος ανορθόγραφος υποστηρίζει ότι συντάκτης αυτού του εμβληματικού κειμένου είναι, στην πραγματικότητα, ο Ιωάννης Καποδίστριας.
Ο συγγραφέας οδηγήθηκε σε αυτό το συμπέρασμα αναλύοντας σε βάθος το κείμενο της Ελληνικής Νομαρχίας και συγκρίνοντάς το με πρώιμα και μεταγενέστερα κείμενα αλλά και τις γενικότερες πολιτικές θέσεις του πρώτου κυβερνήτη του νεότερου ελληνικού κράτους. Ο Πασπαλιάρης δεν παραλείπει να αναφέρει τις άλλες προτεινόμενες εκδοχές για την ταυτότητα του συγγραφέα αυτού του εμβληματικού κειμένου, ωστόσο, όπως υποστηρίζει «το ίδιο το κείμενο φωνάζει: “Είμαι ο Καποδίστριας”». Και εξηγεί: «Στα πλείστα όσα κείμενα του Καποδίστρια βρίσκει κανείς αυτό το βασικό στοιχείο τού πώς φιλοσοφεί τη ζωή. Περισσότερες από μια φορές το βρίσκει και στη “Νομαρχία”. Έχουν και οι δυο εμμονή με αυτή τη σκέψη».
Το (εξαιρετικά ενδιαφέρον) βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ναυπλιεύς.

President and Mrs. John F. Kennedy smile at the crowds lining their motorcade route in Dallas, Texas, on Nov. 22, 1963.
Στη δημοσιότητα απόρρητα έγγραφα για τη δολοφονία Κένεντι
Περισσότερα από 1.500 απόρρητα έως τώρα έγγραφα για τη δολοφονία του Αμερικανού προέδρου Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι (JFK) στις 22 Νοεμβρίου 1963 στο Ντάλας του Τέξας, έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Από τα έγγραφα αυτά προκύπτει, μεταξύ άλλων, ότι Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, που κατηγορήθηκε ως ο δολοφόνος, είχε συναντηθεί με πράκτορα της σοβιετικής KGB στο Μεξικό τον Σεπτέμβριο του 1963.
Τα έγγραφα αυτά αποτελούν τμήμα των συνολικά 20.000 εγγράφων που συνέλεξε στο διάστημα 1992-1997 ειδική επιτροπή του Κογκρέσου, στόχος της οποίας ήταν να εξετάσει αν τεκμηριωνόταν το πόρισμα της Επιτροπής Γουόρεν, η οποία είχε συσταθεί αμέσως μετά τη δολοφονία και το 1964 εξέδωσε πόρισμά όπου κατονόμαζε τον Όσβαλντ ως τον μοναδικό δράστη. Αν και δεν έχει δοθεί ακόμα στη δημοσιότητα το σύνολο των νέων εγγράφων, συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι η αναθεωρητική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τελικά ο JFK είχε «πιθανόν δολοφονηθεί ως συνέπεια συνωμοσίας».
Αρχικά, το σύνολο των νέων ντοκουμέντων επρόκειτο να δημοσιοποιηθεί στις 26 Οκτωβρίου 2021, ωστόσο με απόφασή της κυβέρνησης Μπάιντεν η ημερομηνία μετατέθηκε για τις 15 Δεκεμβρίου 2022.
Τεύχος 644 (Φεβρουάριος 2022)
Γράψτε ένα σχόλιο
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.