Μη κατηγοριοποιημένο
Το Χθες – Τεύχος 649
Το χθες στην Ιστορία
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΟΥΔΗΣ
Γεγονότα Ιουλίου
Πριν από 50 χρόνια (1972)
1 Ιουλίου
- Ο Τζων Μίτσελ, επικεφαλής της επιτροπής για την επανεκλογή του προέδρου Νίξον και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, υποχρεώνεται σε παραίτηση λόγω της εμπλοκής του στο σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ.
2 Ιουλίου
- Οι πρωθυπουργοί της Ινδίας, Ίντιρα Γκάντι, και του Πακιστάν, Ζουλφικάρ Αλί Μπούτο, υπογράφουν στο ημιορεινό ινδικό θέρετρο της Σίμλα την ομώνυμη συμφωνία ειρήνης με την οποία τερματίστηκε επίσημα ο Τρίτος Ινδοπακιστανικός Πόλεμος του 1971 και άνοιξε ο δρόμος για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Μπάνγκλα Ντες. Με την ίδια συμφωνία διευθετήθηκε το διαφιλονικούμενο σύνορο μεταξύ των δύο χωρών στο Κασμίρ και η απελευθέρωση των 90.000 Πακιστανών αιχμαλώτων πολέμου.
7 Ιουλίου
- Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας πεθαίνει σε ηλικία 86 ετών, στην Κωνσταντινούπολη, από επιπλοκές νεφρικής ανεπάρκειας μετά από κάταγμα στον μηρό.
- Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας εκλέγει νέο ηγέτη του και πρωθυπουργό της χώρας τον έως τότε υπουργό Βιομηχανίας και Διεθνούς Εμπορίου, Κακουέι Τανάκα. Κατά την εκλογή του ο Τανάκα ήταν ο πιο δημοφιλής νεοδιορισμένος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, αλλά η θητεία του διήρκεσε μόλις δυόμιση χρόνια (έως τα τέλη του 1974), ενώ η υστεροφημία του κηλιδώθηκε λόγω της καταδίκης του για δωροδοκία στη διάρκεια της πρωθυπουργίας του από την αμερικανική εταιρεία Lockheed, προκειμένου οι ιαπωνικές αερογραμμές να αγοράσουν 21 αεροσκάφη της.
10 Ιουλίου
- Στο Μαϊάμι αρχίζει τις εργασίες της η σύνοδος του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ. Μετά από τρεις ημέρες εκλέγεται ως υποψήφιος πρόεδρος ο γερουσιαστής της Νότιας Ντακότας, Τζωρτζ Μακγκόβερν, υποστηρικτής της άμεσης και πλήρους αμερικανικής αποχώρησης από το Νότιο Βιετνάμ. Ως υποψήφιο αντιπρόεδρο ο Μακγκόβερν επιλέγει τον γερουσιαστή του Μισούρι, Τόμας Ήγκλετον. Ο τελευταίος όμως υποχρεώνεται σε παραίτηση στις 31 Ιουλίου, όταν αποκαλύπτεται ότι είχε αποκρύψει τις χρόνιες κρίσεις κατάθλιψης από τις οποίες υπέφερε και εξαιτίας των οποίων είχε νοσηλευτεί.
11 Ιουλίου
- Η Κούβα γίνεται το πρώτο λατινοαμερικανικό κράτος που καθίσταται πλήρες μέλος της ΚΟΜΕΚΟΝ (οικονομικής ένωσης των κομμουνιστικών κρατών της Ανατολικής Ευρώπης).
- Μετά από καθυστερήσεις εννέα ημερών αρχίζει στο Ρέυκιαβικ της Ισλανδίας η σκακιστική αναμέτρηση για τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή μεταξύ του Αμερικανού Μπόμπυ Φίσερ και του παγκόσμιου πρωταθλητή, του Σοβιετικού Μπόρις Σπάσκυ. Οι καθυστερήσεις είχαν ανακύψει λόγω των παράλογων οικονομικών απαιτήσεων και διαμαρτυριών του εκκεντρικού Φίσερ, για τις οποίες υποχρεώθηκε να ζητήσει εγγράφως συγγνώμη. Η αναμέτρηση των δύο κορυφαίων σκακιστών τερματίστηκε την 1η Σεπτεμβρίου με σαφή νίκη του Φίσερ, με σκορ 12,5-8,5.
17 Ιουλίου
- Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εκλέγει νέο πατριάρχη τον μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου, Δημήτριο (58 ετών), ως Δημήτριο Α΄.
18 Ιουλίου
- Αντιμετωπίζοντας το συνεχιζόμενο εμπάργκο όπλων από τη Δύση, το ενδεχόμενο ενός νέου πολέμου με το Ισραήλ, και σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Ανουάρ Σαντάτ ανακοινώνει την αποχώρηση των 20.000 Σοβιετικών συμβούλων από την Αίγυπτο.
21 Ιουλίου
- Η Στέλλα Ιωάννου, που ενέπνευσε τον Στράτη Μυριβήλη για τη συγγραφή του έργου του «Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια», αυτοπυρπολείται με φωτιστικό οινόπνευμα σε ηλικία 78 ετών στο σπίτι της, στον Μόλυβο, όπου ζούσε κατάκοιτη και παραμελημένη, και πεθαίνει αργότερα στο Βοστάνειο νοσοκομείο της Μυτιλήνης.
- Στη διάρκεια των επεισοδίων που έγιναν γνωστά ως «Ματωμένη Παρασκευή», σκοτώνονται εννέα άτομα στο Μπέλφαστ από εκρήξεις 22 βομβών σε αυτοκίνητα τις οποίες είχε τοποθετήσει ο IRA. Στους νεκρούς περιλαμβάνονταν πέντε πολίτες, δύο Βρετανοί στρατιώτες, ένας αστυφύλακας και ένας Προτεστάντης παρακρατικός. Επιπλέον 130 άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά. Αφορμή της βομβιστικής επίθεσης (για την οποία ο IRA ζήτησε συγγνώμη μετά από 30 χρόνια) υπήρξε η λήξη στις 9 Ιουλίου της προσωρινής εκεχειρίας μεταξύ του IRA και των βρετανικών δυνάμεων.
27 Ιουλίου
- Έκθεση του ΟΗΕ υπολογίζει τον αριθμό των θυμάτων του εμφυλίου πολέμου μεταξύ των φυλών Χούτου και Τούτσι στο Μπουρούντι σε 80.000 (ο πόλεμος συνεχίστηκε έως την επόμενη άνοιξη).
- Πεθαίνει στην Αυστρία, σε ηλικία 77 ετών (από εγκεφαλικό επεισόδιο ή, σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, αυτοκτονώντας), ο ελιτιστής πανευρωπαϊστής φιλόσοφος και πολιτικός ακτιβιστής Ρίχαρντ φον Κουντενχόβε-Καλλέργης. Το 1922 είχε ιδρύσει μαζί με τον αρχιδούκα Όττο των Αψβούργων την «Πανευρωπαϊκή Ένωση» της οποίας διετέλεσε πρόεδρος έως τον θάνατό του. Το 1950 είχε τιμηθεί με το βραβείο Καρλομάγνου.
- Μετά από καταγγελία του προέδρου της Χιλής Σαλβαδόρ Αλλιέντε, ο ΟΗΕ αναθέτει σε διεθνή ομάδα εμπειρογνωμόνων τη διεξαγωγή έρευνας για το ζήτημα «των πολυεθνικών εταιρειών που ασκούν υπερεξουσία και ανατρέπουν κυβερνήσεις».
29 Ιουλίου
- Ο Ανουάρ Σαντάτ συναντάται στο Τομπρούκ με τον ηγέτη της Λιβύης, συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι, με σκοπό τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών στο πλαίσιο της παναραβικής ενότητας.
31 Ιουλίου
- Κατά τη διεξαγωγή της «Επιχείρησης Μηχανοδηγός», στις 4.00 το πρωί 12.000 πάνοπλοι Βρετανοί στρατιώτες υποστηριζόμενοι από τεθωρακισμένα, καταστρέφουν τα οδοφράγματα που είχαν δημιουργήσει παραστρατιωτικοί υποστηρικτές του IRA παρεμποδίζοντας στην πρόσβαση στις συνοικίες των Καθολικών στο Μπέλφαστ, το Νιούρυ και το Λοντοντέρυ. Η επιχείρηση τερματίζεται με θύματα δύο νεκρούς Καθολικούς, μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών. Αργότερα την ίδια ημέρα τρεις εκρήξεις βομβών σε αυτοκίνητα σε ένα χωριό της κομητείας του Λοντοντέρυ προκαλούν τον θάνατο εννέα ατόμων.
- Πεθαίνει στο Βέλγιο, σε ηλικία 73 ετών, ο παλαίμαχος πολιτικός Πωλ Ανρί Σπάακ. Διετέλεσε τρεις φορές πρωθυπουργός του Βελγίου (το 1939, 1946 και 1947-49), δεύτερος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ (1957-1961), πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Άνθρακα και Χάλυβα (προδρόμου της ΕΟΚ) την περίοδο 1952-1954 και πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (1946-47).
- Η κυβέρνηση του Γεωργίου Παπαδόπουλου ανασχηματίζεται με τον διορισμό 22 νέων υπουργών, από τους οποίους οι 15 πρώην αξιωματικοί του Στρατού. Στους νέους υπουργούς περιλαμβάνονται και δύο πρώην βουλευτές: ο Σπύρος Κατσώτας (της Ένωσης Κέντρου) και ο Κλεάνθης Δαμιανός (της ΕΡΕ).

Πατριάρχης Αθηναγόρας

Τζωρτζ Μακγκόβερν

Μπόμπυ Φίσερ

Κουντενχόβε-Καλλέργης
Τεύχος 649 (Ιούλιος 2022)
Γράψτε ένα σχόλιο
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.