Μη κατηγοριοποιημένο
Το Χθες – Τεύχος 637
Το χθες στην Ιστορία
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΟΥΔΗΣ
Γεγονότα Ιουλίου
Πριν από 50 χρόνια (1971)
1 Ιουλίου:
- Ο Γεώργιος Μαύρος, πρώην υπουργός Συντονισμού την περίοδο 1963-64, ζητά με επιστολή του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης την αποφυλάκιση του πρώην συναδέλφου του Ιωάννη Ζίγδη, ο οποίος είχε καταδικαστεί στη δίκη της εφημερίδας «Έθνος» (κατά μία ειρωνεία της τύχης, την πρώτη περίοδο της μεταπολίτευσης οι δύο πολιτικοί υπήρξαν σφοδροί εσωκομματικοί αντίπαλοι για την ηγεσία του κόμματος του Κέντρου ΕΚ-ΝΔ, μετέπειτα ΕΔΗΚ).
2 Ιουλίου:
- Στη Μόσχα πραγματοποιείται πάνδημη κηδεία των τριών νεκρών κοσμοναυτών του διαστημοπλοίου «Σογιούζ 11», οι τεφροδόχοι των οποίων μεταφέρονται στους ώμους του Γ.Γ. του Κομμουνιστικού Κόμματος Λεονίντ Μπρέζνιεφ, του πρωθυπουργού Αλεξέι Κοσύγκιν και του Γραμματέα του Πρεζίντιουμ Νικολάι Ποντγκόρνυ, προτού ενταφιαστούν στο τείχος του Κρεμλίνου.
3 Ιουλίου:
- Πεθαίνει σε ηλικία 27 ετών στο Παρίσι, από καρδιακή ανακοπή (πιθανόν οφειλόμενη σε υπερβολική δόση ηρωίνης), ο δημοφιλής τραγουδιστής του ροκ συγκροτήματος The Doors, Τζιμ Μόρισον.
- Γεννιέται στην Τάουνσβιλ (στην Αυστραλία) ο ακτιβιστής Τζούλιαν Ασσάνζ, γνωστός για τη δημοσίευση απόρρητων αμερικανικών εγγράφων μέσω της ιστοσελίδας Wikileaks την οποία δημιούργησε το 2006.
- Η 23άχρονη μαχητική Βορειοϊρλανδέζα βουλευτίνα Μπερναντέτ Ντέβλιν σκανδαλίζει τη Βουλή των Κοινοτήτων με την ανακοίνωσή της ότι πρόκειται σύντομα να γίνει μητέρα, παρότι άγαμη και Καθολική (η Ντέβλιν παντρεύτηκε τον πατέρα της κόρης την οποία γέννησε το 1971 στις 23 Απριλίου 1973).
5 Ιουλίου:
- Στις ΗΠΑ ο πρόεδρος Νίξον επικυρώνει την 26η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, με την οποία το δικαίωμα ψήφου μειώνεται από τα 21 στα 18 έτη.
6 Ιουλίου:
- Πεθαίνει σε ηλικία 70 ετών, από καρδιακή ανακοπή ενώ κοιμόταν, ο διάσημος τρομπετίστας και τραγουδιστής της τζαζ Λιούις Άρμστρονγκ. Ο Άρμστρονγκ είχε γεννηθεί στη Νέα Ορλεάνη και αναδείχθηκε στο Σικάγο τη δεκαετία του 1920 χάρη στους μουσικούς και ποιητικούς αυτοσχεδιασμούς του που τον κατέστησαν τον πρώτο ευρύτερα δημοφιλή μαύρο μουσικό.
9 Ιουλίου:
- Κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με 130 εκδότες εφημερίδων και διευθυντές ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης ο πρόεδρος Νίξον δηλώνει προφητικά: «Η Κίνα θα εξελιχθεί σε τεράστια οικονομική δύναμη και γι’ αυτό πρέπει να αναλάβουμε εμείς, και όχι η Ρωσία, την πρωτοβουλία να βγει από τη διεθνή της απομόνωση». Την ίδια ημέρα ο προεδρικός σύμβουλος Χένρυ Κίσινγκερ πραγματοποιεί μυστικές συνομιλίες στο Πεκίνο με τον Κινέζο πρωθυπουργό Τσου Εν Λάι που είχαν ως αποτέλεσμα την αποδοχή στις 15 Ιουλίου από τον Νίξον επίσημης πρόσκλησης να επισκεφθεί την Κίνα το 1972.
- Τουρκικό στρατοδικείο καταδικάζει στην Άγκυρα τον γνωστό συγγραφέα Γιασάρ Κεμάλ σε φυλάκιση 18 μηνών επειδή μετέφρασε στα τουρκικά ένα αγγλικό φιλοσοφικό βιβλίο περί μαρξισμού. Εννέα ημέρες αργότερα τίθεται εκτός νόμου το Τουρκικό Εργατικό Κόμμα με τη δικαιολογία ότι οι θέσεις του υπέρ της αυτονομίας των Κούρδων συνιστούν απειλή για το τουρκικό κράτος.
10 Ιουλίου:
- Στο Μαρόκο εκδηλώνεται απόπειρα πραξικοπήματος από ευέλπιδες που καταλαμβάνουν επί τρεις ώρες τα ανάκτορα και σκοτώνουν 28 άτομα. Οι ευέλπιδες είχαν επηρεαστεί από τις παναραβικές ιδέες του Λίβυου συνταγματάρχη Καντάφι, αλλά το κίνημα τους κατεστάλη δια της βίας, μετά την έφοδο νομοταγών στρατευμάτων που κατέληξε στον θάνατο 158 στασιαστών. Αργότερα συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν δέκα υψηλόβαθμοι αξιωματικοί ως εμπλεκόμενοι στην απόπειρα.
11 Ιουλίου:
- Στη Χιλή η κυβέρνηση του προέδρου Αλλιέντε ολοκληρώνει την εθνικοποίηση έξι ορυχείων χαλκού αμερικανικής ιδιοκτησίας η διαδικασία ελέγχου των οποίων από τις χιλιανές αρχές είχε αρχίσει το 1969.
13 Ιουλίου:
- Η νεοεκλεγμένη αριστερή κυβέρνηση της Ισλανδίας ζητά την απομάκρυνση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ από στρατιωτικές βάσεις της χώρας, παρότι δηλώνει ότι η Ισλανδία θα παραμείνει μέλος της Συμμαχίας.
15 Ιουλίου:
- Παρά την αντίθετη επιθυμία της αμερικανικής κυβέρνησης, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου αποφασίζει τη διακοπή της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς το δικτατορικό καθεστώς της 21ης Απριλίου.
16 Ιουλίου:
- Με διάταγμα του Ισπανού δικτάτορα Φρανσίσκο Φράνκο ορίζεται ότι σε περίπτωση ασθένειάς του ή απουσίας του στο εξωτερικό καθήκοντα αρχηγού του κράτους και της κυβέρνησης θα ασκεί ο πρίγκιπας δον Χουάν Κάρλος, ο οποίος με αυτό τον τρόπο επιβάλλεται ως μελλοντικός βασιλιάς της Ισπανίας.
17 Ιουλίου:
- Η Ιταλία και η Αυστρία υπογράφουν συμφωνία διευθέτησης του καθεστώτος του Νοτίου Τυρόλου, ιταλικής επαρχίας από το 1918 αλλά με συντριπτική πλειοψηφία αυστριακού πληθυσμού. Με βάση αυτή τη συμφωνία η Ιταλία αναγνώρισε καθεστώς ευρείας αυτονομίας-αυτοδιοίκησης στις οκτώ διοικητικές περιφέρειες της περιοχής, με δικαίωμα αυτοδιαχείρισης του 90% των φορολογικών τους εσόδων.
18 Ιουλίου:
- Στο κατάμεστο στάδιο Μαρακανά του Ρίο ντε Τζανέιρο 200.000 θεατές αποθεώνουν τον διάσημο Πελέ κατά τον τελευταίο του (φιλικό) αγώνα με την Εθνική Βραζιλίας εναντίον της Εθνικής Γιουγκοσλαβίας που έληξε με σκορ 2-2 (με σκόρερ των Βραζιλιάνων τους Ριβελίνο και Ζέρσον). Ο Πελέ αγωνίστηκε 98 φορές με την Εθνική Βραζιλίας, πέτυχε 90 γκολ και κατέκτησε τρία παγκόσμια κύπελλα.
19 Ιουλίου:
- Ο δικτάτορας του Σουδάν, στρατηγός Τζααφάρ Νιμέιρι, ανατρέπεται από φιλοσοβιετικό στρατιωτικό πραξικόπημα. Μετά από τέσσερεις ημέρες συγκρούσεων, στις 22 Ιουλίου δυνάμεις πιστές στον Νιμέιρι κατανικούν τους στασιαστές και εκτελούν τους τρεις επικεφαλής του πραξικοπήματος. Εξάλλου, στις 28 Ιουλίου απαγχονίζεται μετά από συνοπτική δίκη και ο Γ.Γ. του σουδανικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Αμπντέλ Χαλίκ Μαχτζούμπ, ως δήθεν εμπλεκόμενος στο πραξικόπημα.
20 Ιουλίου:
- Το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοινώνει την αφαίρεση της ελληνικής ιθαγένειας από την εκδότρια της εφημερίδας «Η Καθημερινή», Ελένη Βλάχου, και από τον συνταγματάρχη ε.α. Δημήτριο Οπρόπουλο εξαιτίας της «αντεθνικής» τους δράσης στο εξωτερικό.
25 Ιουλίου:
- Ο διάσημος Νοτιοαφρικανός καρδιοχειρουργός Κρίστιαν Μπάρναρντ πραγματοποιεί στο Κέηπ Τάουν εγχείριση διπλής μεταμόσχευσης καρδιάς και πνευμόνων, την οποία πάντως πολλοί συνάδελφοί του κατακρίνουν ως πρόωρη.
27 Ιουλίου:
- Η Χριστίνα Ωνάση παντρεύεται αιφνιδιαστικά στο Λας Βέγκας τον Αμερικανό κτηματομεσίτη Τζόζεφ Μπόλκερ, μεγαλύτερό της κατά 27 χρόνια, σε μια έκδηλη προσπάθεια εναντίωσης στον πατέρα της, Αριστοτέλη Ωνάση, ο οποίος απειλεί με τη σειρά του να την αποκληρώσει.
30 Ιουλίου:
- Εκτοξεύεται το αμερικανικό διαστημόπλοιο «Απόλλων 15», με πλήρωμα τους αστροναύτες Ντέηβιντ Σκοτ, Τζέημς Ίρουιν και Άλφρεντ Ουώρνερ. Στις 31 Ιουλίου οι δύο πρώτοι προσεδαφίστηκαν στη Σελήνη και πραγματοποίησαν την πρώτη διαδρομή με ειδικό σεληνιακό όχημα σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων από τη σεληνάκατο «Φάλκον» (με την οποία το είχαν μεταφέρει), με σκοπό τη συλλογή πετρωμάτων.
Τεύχος 637 (Ιούλιος 2021)
Γράψτε ένα σχόλιο
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.