Τεύχος 625
Το Χθες – Τεύχος 625
Το χθες στην Ιστορία
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΟΥΔΗΣ
Γεγονότα Ιούλιος
Πριν από 50 χρόνια (1970)
1 Ιουλίου
- Κατά την πρώτη ημέρα της άρσης της απαγόρευσης των αμβλώσεων στη Νέα Υόρκη (υπό προϋποθέσεις) χιλιάδες γυναίκες συνωστίζονται σε νοσοκομεία και κλινικές της πόλης για να υποβληθούν σε αυτή την επέμβαση.
2 Ιουλίου
- Η Σοβιετική Ένωση και η Κίνα αποκαθιστούν τις διπλωματικές τους σχέσεις που είχαν διακοπεί από το 1966 και ανταλλάσσουν πρεσβευτές.
3 Ιουλίου
- Στο Μπέλφαστ ξεσπούν σφοδρές οδομαχίες μεταξύ Καθολικών και Διαμαρτυρομένων με θύματα τουλάχιστον επτά νεκρούς (συνολικά έντεκα κατά την τελευταία εβδομάδα). Παράλληλα, ο Βρετανικός Στρατός αντιμετωπίζει πυρά ελεύθερων σκοπευτών κατά την προσπάθειά του να καταλάβει την Καθολική συνοικία Φωλς Ρόουντ.
- Βρετανικό αεροσκάφος Comet της εταιρείας Dan Air το οποίο μετέφερε από το Μάντσεστερ στη Βαρκελώνη τουρίστες με πτήση τσάρτερ συντρίβεται λόγω μηχανικής βλάβης στα βουνά της Τζιρόνα (κοντά στη Βαρκελώνη), με αποτέλεσμα τον θάνατο και των 112 επιβαινόντων (105 επιβατών και του επταμελούς πληρώματος). Επρόκειτο για το πιο θανατηφόρο ατύχημα αεροσκάφους τύπου Comet.
- Στην προσπάθειά του να δημιουργήσει μια βόμβα υδρογόνου με δυνατότητα μεταφοράς από πυραύλους, ο γαλλικός στρατός προβαίνει στην πέμπτη δοκιμαστική θερμοπυρηνική έκρηξη βόμβας υδρογόνου στην Ατόλη Μουρουρόα, στη γαλλική Πολυνησία.
5 Ιουλίου
- Κατά τις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται στην Κύπρο την πρώτη θέση (αλλά όχι την αυτοδυναμία) καταλαμβάνει το Ενιαίο Κόμμα του Γλαύκου Κληρίδη, με 15 έδρες. Το ΑΚΕΛ κερδίζει εννέα έδρες, η Προοδευτική Παράταξη επτά, η ΕΔΕΚ του Βάσου Λυσσαρίδη δύο, ενώ ακόμη δύο έδρες καταλαμβάνονται από ανεξάρτητους υποψήφιους.
- Το ελληνικό φορτηγό πλοίο «Βουλγαρία» βυθίζεται στη Μάγχη μόλις τρία λεπτά μετά τη σύγκρουσή του με γερμανικό πλοίο. Βυθίζεται παρασύρονταν στον θάνατο το σύνολο του πληρώματος (16 Έλληνες ναυτικούς και έναν αλλοδαπό).
- Κατά τις προεδρικές εκλογές στο Μεξικό ο Λουίς Ετσεβερία Αλβάρεζ, υποψήφιος του κυβερνώντος Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος και έως τότε υπουργός Εξωτερικών, κερδίζει με ποσοστό 86% (το ίδιο κόμμα κέρδισε και τις εκλογές που διεξήχθησαν την ίδια ημέρα για τη Βουλή και τη Γερουσία).
6 Ιουλίου
- Στην Ιταλία καταρρέει η κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Μαριάνο Ρουμόρ λόγω αφενός εσωτερικών διαφωνιών, αφετέρου της συνεργασίας των σοσιαλιστών με το αντιπολιτευόμενο Κομμουνιστικό Κόμμα στις τοπικές εκλογές της Ούμπρια και της Τοσκάνης.
7 Ιουλίου
- Πεθαίνει στο Λονδίνο από καρκίνο του παχέος εντέρου, σε ηλικία 67 ετών, ο Άλλεν Λέιν, συνιδρυτής του γνωστού εκδοτικού οίκου Penguin, που ειδικεύεται σε ποιοτικές χαρτόδετες εκδόσεις.
- Δύο Αμερικανοί βουλευτές ανακοινώνουν στο Κογκρέσο την ύπαρξη άγνωστης διαβόητης φυλακής στο νησί Κον Σον του Νοτίου Βιετνάμ στην οποία κρατούνται κάτω από απάνθρωπες συνθήκες 10.000 πολιτικοί κρατούμενοι στερούμενοι τροφής και νερού και υφιστάμενοι ξυλοδαρμούς. Επιπλέον, πολλοί από αυτούς παρέμεναν αλυσοδεμένοι και έγκλειστοι σε σιδερένια κλουβιά.
10 Ιουλίου
- Ο πρόεδρος της Ισλανδίας Μπγάρνι Μπένεντικσον βρίσκει τραγικό θάνατο από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη θερινή προεδρική κατοικία. Στο ίδιο ατύχημα πέθαναν η σύζυγός του και ο εγγονός του.
11 Ιουλίου
- Δεκαοκτώ Έλληνες λογοτέχνες (μεταξύ των οποίων ο Γιώργος Σεφέρης) οι οποίοι είχαν πάψει να δημοσιεύουν κείμενά τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας μετά την εγκαθίδρυση της δικτατορίας της 21ης Απριλίου, εκδίδουν τον συλλογικό τόμο με τίτλο 18 κείμενα, έκδοση σταθμό για τους αντιδικτατορικούς της υπαινιγμούς.
12 Ιουλίου
- Φτάνει στα Νησιά Μπαρμπάντος με το σκάφος του «Ρα ΙΙ», κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από πάπυρο, ο Νορβηγός θαλασσοπόρος Θορ Χέγιερνταλ, έχοντας ολοκληρώσει με επιτυχία τον διάπλου του Ατλαντικού Ωκεανού.
13 Ιουλίου
- Πεθαίνει στην Ουάσινγκτον από καρδιακή προσβολή, σε ηλικία 73 ετών, ο Αμερικανός στρατηγός Λέσλι Γκρόουβς, υπεύθυνος για την επιτυχή ολοκλήρωση του «Προγράμματος Μανχάτταν» στο Λος Άλαμος του Νέου Μεξικού, το οποίο οδήγησε στη δημιουργία των δύο ατομικών βομβών που ρίφθηκαν στην Ιαπωνία τον Αύγουστο του 1945.
15 Ιουλίου
- Δολοφονείται με τρεις σφαίρες στο Κάνσας Σίτυ του Μιζούρι, ενώ βάδιζε προς το αυτοκίνητό του, ο σημαντικότερος ηγέτης των μαύρων της πολιτείας, Λήον Τζόρνταν, 65 ετών, μέλος της τοπικής πολιτειακής Βουλής και δραστήριος ακτιβιστής. Αστυνομική έκθεση του 2011 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι την εντολή της δολοφονίας του είχε δώσει ο επικεφαλής της τοπικής Μαφίας, για λόγους πολιτικής αντιπαλότητας.
17 Ιουλίου
- Οι Λόυντς του Λονδίνου ασφαλίζουν έναντι 60.000 δολαρίων τα ποδοσφαιρικά παπούτσια με τα οποία ο Πελέ είχε πετύχει το χιλιοστό γκολ της σταδιοδρομίας του.
19 Ιουλίου
- Πεθαίνει από καρκίνο σε ηλικία 71 ετών ο Παναγιώτης Πιπινέλης, διπλωμάτης και πολιτικός επί σειρά ετών. Είχε σπουδάσει πολιτικές επιστήμες στη Ζυρίχη και το Φράιμπουργκ και ως διπλωμάτης είχε διατελέσει, μεταξύ άλλων, πρεσβευτής της Ελλάδας στη Σόφια (1940-1941) και τη Μόσχα (1941-1942). Τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια διετέλεσε υφυπουργός και υπουργός Εξωτερικών, ενώ αργότερα υπουργός Εμπορίου επί Κωνσταντίνου Καραμανλή (1961-1963), πρωθυπουργός (Ιούνιος-Σεπτέμβριος 1963) και υπουργός Συντονισμού επί Παναγιώτη Κανελλόπουλου (1967). Μετά την επιβολή της απριλιανής δικτατορίας διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών από τις 20 Νοεμβρίου 1967 έως τον θάνατό του.
21 Ιουλίου
- Στην Αίγυπτο ολοκληρώνεται η κατασκευή του εντυπωσιακού φράγματος του Ασουάν (μήκους 4 χιλιομέτρων, ύψους 111 μέτρων, και πλάτους 980 μέτρων στη βάση και 40 στην κορυφή), η οποία είχε αρχίσει στις 9 Ιανουαρίου 1960, με σοβιετική τεχνική και οικονομική υποστήριξη. Η κατασκευή του φράγματος απέτρεψε τις ετήσιες πλημμύρες του Νείλου και διευκόλυνε τη ναυσιπλοΐα και την παραγωγή ηλεκτρισμού. Παράλληλα όμως απαιτήθηκε η μεταφορά αρκετών αρχαιοτήτων (όπως οι υπερμεγέθεις ναοί του Αμπού Σιμπέλ) προκειμένου να μην υπερκαλυφθούν από τα νερά της τεχνητής λίμνης Νάσερ που δημιουργήθηκε ως συνέπεια της κατακράτησης των νερών του Νείλου
- Η κυβέρνηση της Λιβύης δημεύει τις περιουσίες των 25.000 Ιταλών της χώρας εν είδει πολεμικής αποζημίωσης για τις καταστροφές που είχε προκαλέσει στη χώρα το φασιστικό καθεστώς του Μουσσολίνι.
27 Ιουλίου
- Πεθαίνει σε ηλικία 81 ετών ο πρώην δικτάτορας της Πορτογαλίας Αντόνιο Σαλαζάρ.
30 Ιουλίου
- Εφετείο του Λονδίνου αποφασίζει να αποζημιωθούν οι οικογένειες 28 παιδιών που γεννήθηκαν με παραμορφώσεις των άκρων λόγω χρήσης της θαλιδομίδης (υποτιθέμενου ηρεμιστικού) από τις μητέρες τους κατά την κύηση. Το ποσό της αποζημίωσης έφτανε το 1.164.000 δολάρια. Ο αριθμός των θυμάτων από την εσφαλμένη χρήση της θαλιδομίδης υπολογίζεται παγκοσμίως σε περίπου 2.000 νεκρά παιδιά και σε άνω των 10.000 άλλα με γενετικές παραμορφώσεις.
Ανακαλύψτε περισσότερα στο Τεύχος 625 Ιούλιος 2020>>
Γράψτε ένα σχόλιο
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.