Μη κατηγοριοποιημένο
Το Χθες – Τεύχος 650
Το χθες στην Ιστορία
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΟΥΔΗΣ
Γεγονότα Αυγούστου
Πριν από 50 χρόνια (1972)
2Αυγούστου
- Στη Βεγγάζη εκδίδεται κοινή διακήρυξη των προέδρων Σαντάτ (της Αιγύπτου) και Καντάφι (της Λιβύης) στην οποία δηλώνουν την πρόθεσή τους να ενεργοποιήσουν πολιτική ένωση των κρατών τους την 1η Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, οι ενδείξεις ότι αυτή η ένωση θα αποδειχθεί πιο επιτυχημένη από ανάλογα εγχειρήματα του παρελθόντος είναι ισχνές.
3 Αυγούστου
- Απεργία των λιμενεργατών που κηρύχθηκε στις 28 Ιουλίου προκαλεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Μ. Βρετανία, όπου η κυβέρνηση υποχρεώνεται να αναλάβει έκτακτες εξουσίες. Μετά από δύο ημέρες τίθεται σε λειτουργία «αερογέφυρα της τομάτας», για τη μεταφορά νωπών οπωροκηπευτικών από τη νήσο Γκέρνσεϋ της Μάγχης.
- Ο Γιάννης Παπαϊωάννου, ένας από της σημαντικότερους εκπροσώπους του ρεμπέτικου τραγουδιού, σκοτώνεται σε ηλικία 59 ετών σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Κατά την επιστροφή του στο εξοχικό του στη Σαλαμίνα, από το νυχτερινό κέντρο στο οποίο εργαζόταν, ο Παπαϊωάννου αποκοιμήθηκε στο τιμόνι του αυτοκινήτου του, το οποίο προσέκρουσε στις 5.30 το πρωί σε κολώνα της ΔΕΗ στο Πέραμα. Ο Παπαϊωάννου υπήρξε δημιουργός γνωστών λαϊκών επιτυχιών, όπως ο «Καπετάν Ανδρέας Ζέππος», ενώ το 1953 ήταν ο πρώτος λαϊκός συνθέτης που έδωσε συναυλίες στις ΗΠΑ για τους Ελληνοαμερικανούς.
4 Αυγούστου
- Ο δικτάτορας της Ουγκάντας, στρατηγός Ίντι Αμίν, δηλώνει ότι η χώρα του θα απελάσει 30.000 Ασιάτες, κατόχους βρετανικών διαβατηρίων, σε διάστημα τριών μηνών.
- Στη διάρκεια καταδρομικής επιχείρησης στην Τεργέστη, Παλαιστίνιοι κομμάντος της οργάνωσης «Μαύρος Σεπτέμβρης» ανατινάζουν μεγάλες δεξαμενές πετρελαίου. Στη συνέχεια η ίδια οργάνωση αναλαμβάνει την ευθύνη της έκρηξης στο ισραηλινό φορτηγό «Μπατ Τιράν» και της βύθισής του κοντά στη Ζάκυνθο μετά από δύο ημέρες, ως αποτέλεσμα της οποίας οι δυτικές ακτές της Πελοποννήσου απειλούνται από το φορτίο του των 6.000 φιαλών με οξύ.
5 Αυγούστου
- Ο Κόλπος της Ελευσίνας κατακλύζεται σε έκταση τριών χιλιομέτρων από τόνους νεκρών ψαριών, γεγονός που αποκαλύπτει την περιβαλλοντική καταστροφή του, όπως και της παρακείμενης παραλιακής περιοχής της Νέας Περάμου και των Μεγάρων.
11 Αυγούστου
- Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη επίθεση των Βιετκόνγκ και του Βορείου Βιετνάμ (με συνέπεια τη μετατροπή περίπου 700.000 Νοτιοβιετναμέζων σε πρόσφυγες), στο Παρίσι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Χένρυ Κίσινγκερ και ο Βορειοβιετναμέζος ομόλογός του Λε Ντουκ Θο καταλήγουν σε μια πρώτη μορφή συμφωνίας για τη λήξη του πολέμου.
- Πεθαίνει σε ηλικία 73 ετών στο Νιού Χέηβεν του Κονέκτικατ ο νοτιοαφρικανικής καταγωγής Αμερικανός ιολόγος Μαξ Τάιλερ, ο οποίος το 1951 είχε τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής για την ανακάλυψη του εμβολίου του κίτρινου πυρετού.
14 Αυγούστου
- Ανατολικογερμανικό αεροπλάνο τύπου Ιλιούσιν εκρήγνυται λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Σαίνφελντ του Ανατολικού Βερολίνου, με αποτέλεσμα τον θάνατο των 156 επιβαινόντων.
16 Αυγούστου
- Κατά την επιστροφή του βασιλιά του Μαρόκου Χασάν Β΄ από τη Γαλλία, το αεροσκάφος του δέχεται επίθεση από μαχητικά της Μαροκινής Αεροπορίας. Ο βασιλιάς διασώζεται, αλλά ο έμπιστός του στρατηγός Μοχάμεντ Ουφκίρ (υπουργός Εθνικής Άμυνας και αρχηγός του Επιτελείου), συλλαμβάνεται και εκτελείται ως ιθύνων νους του αποτυχημένου πραξικοπήματος. Επρόκειτο για τη δεύτερη δολοφονική απόπειρα εναντίον του Χασάν σε διάστημα 13 μηνών.
19 Αυγούστου
- Το ελληνικό σούπερ τάνκερ «Τεξανίτα» συγκρούεται στη διάρκεια πυκνής ομίχλης ανοικτά του ακρωτηρίου Αγκούλχας (στα νότια παράλια της Νότιας Αφρικής) με το επίσης σούπερ τάνκερ Oswego Guardian. Παρότι το «Τεξανίτα» ήταν άδειο, η σύγκρουση προκάλεσε ανάφλεξη των αερίων στις δεξαμενές του, με αποτέλεσμα την πρόκληση ισχυρότατης έκρηξης (που ακούστηκε σε απόσταση 101 χλμ. στο εσωτερικό της Ν. Αφρικής), τη βύθισή του σε τέσσερα λεπτά και τον θάνατο 47 από τα 50 μέλη του πληρώματός του. Παράλληλα προκλήθηκε διαρροή 10.000 τόνων πετρελαίου. Επρόκειτο για τη σοβαρότερη σύγκρουση τάνκερ μέχρι τότε, η ευθύνη για την οποία αποδόθηκε εξίσου και στους δύο κυβερνήτες.
21 Αυγούστου
- Το συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο Μαϊάμι επικυρώνει την υποψηφιότητα του προέδρου Νίξον για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές. Παράλληλα εγκρίνεται η υποψηφιότητα του Ελληνοαμερικανού Σπύρου Άγκνιου για την αντιπροεδρία.
22 Αυγούστου
- Δύο ένοπλοι ληστές κρατούν ομήρους επί 14 ώρες στο Μπρούκλυν επτά υπαλλήλους της τράπεζας Chase Manhattan. Κατά την αναχώρησή τους με τους ομήρους (μετά από συμφωνία με την Αστυνομία), ο ένας πυροβολείται θανάσιμα και ο άλλος συλλαμβάνεται. Η συγκεκριμένη ιστορία αποτυπώθηκε κινηματογραφικά στην επιτυχημένη ταινία του Σίντνεϋ Λούμετ, «Σκυλίσια Μέρα», με πρωταγωνιστή τον Αλ Πατσίνο.
24 Αυγούστου
- Στην Πάφο ξεσπούν σοβαρά επεισόδια όταν ένα εξαγριωμένο πλήθος επιχειρεί να λυντσάρει τον αρχιμανδρίτη Ιωάννη Μαλλουρή, βοηθό του μητροπολίτη Πάφου Γενναδίου, μέλους της τριανδρίας των μητροπολιτών που αντιπολιτεύονται ανοικτά τον αρχιεπίσκοπο Μακάριο. Ακολουθούν πολύωρες αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών, πολιτών και κληρικών, με κατάληξη επτά τραυματίες.
- Πεθαίνει σε ηλικία 83 ετών ο Ιάπωνας αντιναύαρχος Τζινίτσι Κουζάκα. Στην αρχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν διοικητής της Αυτοκρατορικής Ναυτικής Ακαδημίας. Στα τέλη του 1942 ανέλαβε την ανώτατη διοίκηση των ιαπωνικών ναυτικών δυνάμεων στα νησιά του Σολομώντα (με έδρα τη Ραμπαουλ), αποτυγχάνοντας όμως να αναχαιτίσει τη Συμμαχική προέλαση στη Νέα Γουινέα και την Γκουανταλκανάλ.
25 Αυγούστου
- Λίγο πριν από τις 6.00 το πρωί εκτελείται στο πεδίο βολής της Σχολής Εφέδρων Αξιωματικών, κοντά στο Ηράκλειο, ο Βασίλης Λυμπέρης, ο οποίος στις 5 Ιανουαρίου είχε κάψει την εν διαστάσει σύζυγό του, την πεθερά του και τα δυο ανήλικα παιδιά τους στο σπίτι τους, στο Χαλάνδρι. Ο Λυμπέρης υπήρξε ο τελευταίος θανατοποινίτης που εκτελέστηκε στην Ελλάδα.
26 Αυγούστου
- Πεθαίνει από καρκίνο, στο Πλύμουθ, σε ηλικία 71 ετών, ο σερ Φράνσις Τσίτσεστερ. Το 1966-67 είχε καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ για τον ταχύτερο διάπλου της Γης με ιστιοπλοϊκό σκάφος, με μοναδικό επιβάτη τον ίδιο, σε 226 ημέρες.
28 Αυγούστου
- Η ελληνική κυβέρνηση ανακοινώνει τη σύλληψη του Νίκου Μουντή, πρώην δεσμοφύλακα της φυλακών της Αίγινας, για τη δολοφονία της Αγγλίδας δημοσιογράφου Ανν Ντόροθυ Τσάπμαν. Αργότερα ο Μουντής περιέπεσε σε αντιφάσεις, ενώ και τα ιατροδικαστικά ευρήματα δεν ήταν συμβατά με την υποτιθέμενη μέθοδο δολοφονίας της Τσάπμαν. Έτσι το έγκλημα παραμένει ουσιαστικά ανεξιχνίαστο μέχρι σήμερα.
Τεύχος 650 (Αύγουστος 2022)
Γράψτε ένα σχόλιο
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.