Μη κατηγοριοποιημένο
Το Χθες – Τεύχος 645
Το χθες στην Ιστορία
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΟΥΔΗΣ
Γεγονότα Ιανουαρίου
1 Μαρτίου
- Στην Ουρουγουάη εκλέγεται νέος πρόεδρος ο μεγαλοκτηματίας Χουάν Μαρία Μπορντάμπερυ, ο οποίος το επόμενο έτος τέθηκε επικεφαλής δικτατορικής κυβέρνησης αλλά το 1976 ανατράπηκε από ενδοκυβερνητικούς του αντιπάλους. Η διακυβέρνησή του σημαδεύτηκε από δολοφονίες πολιτικών του αντιπάλων, για τις οποίες το 2010 καταδικάστηκε σε φυλάκιση 30 ετών. Πέθανε το επόμενο έτος.
2 Μαρτίου
- Κατά τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Κυπριακής Εκκλησίας οι μητροπολίτες Κιτίου Άνθιμος, Κυρηνείας Κυπριανός και Πάφου Γεννάδιος ζητούν από τον αρχιεπίσκοπο Μακάριο να παραιτηθεί από την προεδρία του κράτους εντός 15 ημερών, επειδή η πολιτική του δράση είναι ασυμβίβαστη με τα εκκλησιαστικά του καθήκοντα. Το γεγονός αυτό προκαλεί τη σφοδρή αντίδραση πλήθους κληρικών και λαϊκών οι οποίοι την επομένη συγκροτούν τεράστια διαδήλωση στη Λευκωσία και εξαναγκάζουν τον Άνθιμο να καταφύγει στη μητρόπολη Λεμεσού.
- Οι ΗΠΑ εκτοξεύουν το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο Pioneer 10 με στόχο την προσέγγιση του πλανήτη Δία και στη συνέχεια την επ’ άπειρον πλοήγησή του στο Διάστημα, με απώτερη ελπίδα τη γνωστοποίηση της ύπαρξης του ανθρώπινου είδους σε εξωγήινους πολιτισμούς. Για τον σκοπό αυτό το σκάφος φέρει μια πλακέτα με ανεξίτηλη αναπαράσταση ανθρώπων και κωδικοποιημένες πληροφορίες για τη Γη.
3 Μαρτίου
- Ο πρόεδρος Νίξον ζητά από το Κογκρέσο να επανενεργοποιήσει την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς την Ελλάδα, και μάλιστα αυξημένη κατά 50%, λόγω «απαιτήσεων εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ».
4 Μαρτίου
- Ο δικτάτορας της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, Ζαν Μπεντέλ Μποκάσα, αυτοανακηρύσσεται ισόβιος πρόεδρος. Λίγα χρόνια αργότερα (στις 4 Δεκεμβρίου 1977) αυτοανακηρύχθηκε αυτοκράτορας, τίτλο που διατήρησε έως την ανατροπή του το 1979, οπότε κατέφυγε στη Γαλλία. Το 1986 επέστρεψε στη χώρα του και δικάστηκε για ποικίλα εγκλήματα, μεταξύ των οποίων και για κανιβαλισμό (για το οποίο αθωώθηκε). Παρέμεινε στη φυλακή έως το 1993, οπότε αποφυλακίστηκε με γενική αμνηστία. Το 1996 πέθανε στο σπίτι του από καρδιακή προσβολή, σε ηλικία 75 ετών.
8 Μαρτίου
- Πεθαίνει σε φυλακή του Μονάχου, σε ηλικία 73 ετών, ο διαβόητος στρατηγός των SS (από το 1941), Έριχ φον ντεμ Μπαχ Τσελέφσκυ, γνωστός για τη βάναυση καταστολή της εξέγερσης της Βαρσοβίας τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο 1944, για την οποία όμως δεν λογοδότησε ποτέ, καθώς αξιοποιήθηκε ως μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη της Νυρεμβέργης. Το 1961 βοήθησε στην υπεράσπιση του Άντολφ Άιχμαν. Η φυλάκισή του (το 1958) υπήρξε αποτέλεσμα της καταδίκης του για τον φόνο ενός αντιπάλου του αξιωματικού των SS κατά τη Νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών (1934).
14 Μαρτίου
- Ο Ιταλός μεγαλοεκδότης Τζαν Τζάκομο Φελτρινέλλι, ενεργός υποστηρικτής ακροαριστερών οργανώσεων, χάνει τη ζωή του σε ηλικία 45 ετών, σε μια προσπάθεια να ανατινάξει με δυναμίτη έναν πυλώνα ηλεκτρικού ρεύματος έξω από το Μιλάνο, προκειμένου να προκαλέσει εκτεταμένη διακοπή ρεύματος στην πόλη.
15 Μαρτίου
- Ιταλικό δικαστήριο καταδικάζει 276 δημοτικούς υπαλλήλους της Νεάπολης σε συνολική ποινή κάθειρξης πέντε αιώνων για τη συμμετοχή τους έναντι αμοιβής σε κύκλωμα έκδοσης ιατρικών πιστοποιητικών και αδειών οδήγησης σε τυφλούς, κωφούς και παράλυτους, με αποτέλεσμα τη διάπραξη σωρείας τραγικών ατυχημάτων.
- Πραγματοποιείται σε κινηματογράφο της Νέας Υόρκης η πρεμιέρα τηςταινίας «Ο Νονός», του Φράνσις Φορντ Κόπολα.
16 Μαρτίου
- Ο Γάλλος πρόεδρος Ζωρζ Πομπιντού, θεωρώντας ότι οι Βρετανοί δεν μετέχουν πλήρως του ευρωπαϊκού πολιτισμού, εξαγγέλλει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στη χώρα του με ερώτημα την έγκριση της εισδοχής της Μεγάλης Βρετανίας στην ΕΟΚ.
17 Μαρτίου
- Κατά τις εσωκομματικές εκλογές του ΚΚ Ιταλίας εκλέγεται νέος Γενικός Γραμματέας ο 49άχρονος Ενρίκο Μπερλινγκουέρ, γόνος αριστοκρατικής οικογένειας από τη Σαρδηνία. Η εκλογή του σηματοδοτεί τη μεταστροφή του ΚΚΙ σε «καθεστωτικό» κόμμα που υποστηρίζει την τάξη και την εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσία, εγκαινιάζοντας το ρεύμα του Ευρωκομμουνισμού.
21 Μαρτίου
- Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος αναλαμβάνει καθήκοντα αντιβασιλέα απομακρύνοντας από αυτό το αξίωμα τον Γεώργιο Ζωιτάκη με την κατηγορία ότι «παρεμβαίνει αδικαιολογήτως εις το έργον οικονομικής, κοινωνικής και πολιτισμικής αναπτύξεως».
22 Μαρτίου
- Το Κογκρέσο εγκρίνει την 27η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος με την οποία απαγορεύεται κάθε διάκριση με βάση το φύλο. Ταυτόχρονα η αμερικανική Εθνική Επιτροπή για τα ναρκωτικά ζητά την αποποινικοποίηση της κατοχής και της χρήσης μαριχουάνας.
23 Μαρτίου
- Πεθαίνει στην Ισπανία, σε ηλικία 77 ετών, ο διάσημος σχεδιαστής μόδας Κριστομπάλ Μπαλενσιάγκα, ο οποίος έγινε γνωστός στη χώρα του από το 1919, αναπτύσσοντας στη συνέχεια δραστηριότητα στο Παρίσι (1937-1968). Στους πελάτες του περιλαμβάνονταν η βασίλισσα Φαμπιόλα του Βελγίου (της οποίας σχεδίασε το νυφικό το 1960), η πριγκίπισσα Γκρέης Κέλλυ του Μονακό, καθώς και πολλά μέλη της ισπανικής αριστοκρατίας. Το έργο του επηρέασε αρκετούς διάσημους συναδέλφους του, όπως οι Υμπέρ ντε Ζιβανσύ, Όσκαρ ντε λα Ρέντα, Αντρέ Κουρέζ και Εμανυέλ Ουνγκαρό.
24 Μαρτίου
- Μετά την άρνηση της προτεσταντικής τοπικής κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας (Ώλστερ) να συναινέσει στην παραχώρηση εξουσιών σχετικών με την ασφάλεια της περιοχής στη βρετανική κυβέρνηση, ο Βρετανός πρωθυπουργός Έντουαρντ Χηθ επιτυγχάνει την πανηγυρική υπερψήφιση από τη Βουλή των Κοινοτήτων της αναστολής λειτουργίας του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης του Ώλστερ και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους σε ένα νέο ειδικό υπουργείο υπό τον πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων, Ουίλλιαμ Ουάιτλω. Η κίνηση αυτή εξασφαλίζει τη συναίνεση των μετριοπαθών Καθολικών του Ώλστερ και την αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας αλλά προσκρούει στην αντίδραση των ακραίων Προτεσταντών του Ώλστερ καθώς και του IRA.
25 Μαρτίου
- Η Βίκυ Λέανδρος κερδίζει για λογαριασμό του Λουξεμβούργου τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision (που πραγματοποιήθηκε στο Εδιμβούργο) ερμηνεύοντας το γαλλικό τραγούδι «Apres Toi».
26 Μαρτίου
- Ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος συναντάται μυστικά το βράδυ στη Λευκωσία με τον στρατηγό Γρίβα σε μια προσπάθεια γεφύρωσης των πολιτικών τους διαφορών. Η συζήτηση των δύο ανδρών καταλήγει σε αδιέξοδο.
27 Μαρτίου
- Μετά από πολύμηνες εντατικές διαπραγματεύσεις η Μάλτα και η Μ. Βρετανία υπογράφουν συμφωνία επταετούς παραμονής των βρετανικών δυνάμεων στο νησί, έναντι 14 εκατομμυρίων λιρών κατ’ έτος και με την πρόβλεψη απαγόρευσης κάθε είδους επισκέψεων στη Μάλτα των δυνάμεων του Συμφώνου της Βαρσοβίας.
Τεύχος 645 (Μάρτιος 2022)
Γράψτε ένα σχόλιο
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.