Μη κατηγοριοποιημένο
Το Χθες – Τεύχος 644
Το χθες στην Ιστορία
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΟΥΔΗΣ
Γεγονότα Ιανουαρίου
2 Ιανουαρίου
- Την ημέρα της κηδείας των θυμάτων της «Ματωμένης Κυριακής» στη Β. Ιρλανδία, 30.000 εξαγριωμένοι διαδηλωτές πολιορκούν και πυρπολούν τη βρετανική πρεσβεία στο Δουβλίνο, καθώς και αρκετές επιχειρήσεις βρετανικής ιδιοκτησίας. Οι μανιασμένοι διαδηλωτές είχαν σχηματίσει ανθρώπινη αλυσίδα από την πρεσβεία έως το πλησιέστερο βενζινάδικο για να διευκολύνουν τη μεταφορά βενζίνης με κουβάδες!
3 Ιανουαρίου
- Στο Σαπόρο της ιαπωνικής νήσου Χοκάιντο αρχίζουν οι 11οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, που διήρκεσαν έως τις 13 Φεβρουαρίου.
5 Ιανουαρίου
- Εγκαινιάζεται το νέο Νομισματοκοπείο στον Χολαργό, το οποίο παρουσιάζεται ως εφάμιλλο των ευρωπαϊκών.
8 Ιανουαρίου
- Πεθαίνει στη Νίκαια (Αθήνα), σε ηλικία 68 ετών, ο διάσημος ρεμπέτης Μάρκος Βαμβακάρης, συνθέτης (κατά δήλωσή του) περισσότερων από 3.000 τραγουδιών, μεταξύ των οποίων επιτυχίες όπως τα «Φραγκοσυριανή», «Τα ματόκλαδά σου λάμπουν», «Αντιλαλούν οι φυλακές», «Κάβουρας», κλπ. Ο Βαμβακάρης καταγόταν από τη Σύρο και είχε γεννηθεί στη Σμύρνη, ενώ η πιο δημιουργική του περίοδος ήταν η πενταετία 1935-40. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του είχε αποσυρθεί από τη μουσική σκηνή, καθώς υπέφερε από άσθμα, ζάχαρο και καρδιακή ανεπάρκεια.
9 Ιανουαρίου
- Μετά την αποκάλυψη της εφημερίδας «Εστία» (την 1η Φεβρουαρίου) ότι στις 22 Ιανουαρίου ένα δανέζικο πλοίο είχε μεταφέρει κρυφά στην Κύπρο 287 τόνους οπλισμού από την Τσεχοσλοβακία κατά παραγγελία του προέδρου Μακαρίου, συγκαλείται στην Αθήνα σύσκεψη με συμμετοχή του αντιβασιλέα Ζωιτάκη, των αντιπροέδρων της κυβέρνησης Παττακού και Μακαρέζου, του αναπληρωτή ΥΠΕΞ Ξανθόπουλου-Παλαμά, του αρχηγού της ΚΥΠ Χατζηπέτρου, του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων Αγγελή και των επικεφαλής της κυπριακής Εθνοφρουράς και της ΕΛΔΥΚ. Στη σύσκεψη αποφασίζεται η απομάκρυνση από την πολιτική σκηνή της Κύπρου του Μακαρίου και του στρατηγού Γρίβα (που είχε μεταβεί κρυφά στη Μεγαλόνησο το προηγούμενο καλοκαίρι). Τη σχετική διακοίνωση παραδίδει δύο ημέρες αργότερα στον Μακάριο ο υφυπουργός Εξωτερικών Παναγιωτάκος, και ο τελευταίος επιφυλάσσεται να απαντήσει.
10 Ιανουαρίου
- Στη Γαλλία ξεσπά σκάνδαλο μετά την αποκάλυψη ότι ο πρωθυπουργός Ζακ Σαμπάν Ντελμάς απολάμβανε γενναιόδωρων φοροαπαλλαγών, με αποτέλεσμα να καταβάλλει ελάχιστους φόρους.
13-14 Ιανουαρίου
- Εν αναμονή εκδήλωσης πραξικοπήματος στην Κύπρο, το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδριάζει αδιάκοπα στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, ενώ ο Μακάριος συναντά ξένους πρεσβευτές και τους ζητά να παρέμβουν στη Χούντα για να το αποτρέψουν. Επιπλέον ενισχύεται η φρουρά του Προεδρικού Μεγάρου, μοιράζονται όπλα σε υποστηρικτές της κυπριακής κυβέρνησης και οργανώνεται πρωτοφανής λαϊκή κινητοποίηση, με αποτέλεσμα κοσμοσυρροή στην Αρχιεπισκοπή και στα σημαντικότερα κυβερνητικά κτίρια. Παράλληλα, το απόγευμα της 14ης ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Χένρυ Τάσκα καθιστά σαφές στον Γ. Παπαδόπουλο ότι οι ΗΠΑ αντιτίθενται στην ανατροπή του Μακαρίου. Στην Κύπρο ο στρατηγός Γρίβας επίσης αρνείται να συνεργαστεί με τη Χούντα, αλλά τρεις μητροπολίτες (οι Κιτίου Άνθιμος, Κυρηνείας Κυπριανός και Πάφου Γεννάδιος) ζητούν από τον Μακάριο να παραιτηθεί από την προεδρία θεωρώντας ότι η πολιτική του δράση είναι ασυμβίβαστη με τα εκκλησιαστικά του καθήκοντα.
16 Ιανουαρίου
- Κατά τη δίκη για την απόδραση από τις φυλακές της Αίγινας του Νίκου Ζαμπέλη (συνεργάτη του Αλέκου Παναγούλη) καταδικάζονται ο Ζαμπέλης (ερήμην) σε 9 μήνες, οι Ι. Κλωνιζάκης και Στάθης Γιώτας σε 4 μήνες, ενώ ο Στάθης Παναγούλης (ερήμην) σε 14 μήνες (ο Παναγούλης συνελήφθη τον Αύγουστο). Ως μάρτυρας υπεράσπισης του Γιώτα κατέθεσε ο Λ. Βερυβάκης, ήδη καταδικασμένος σε ισόβια δεσμά.
17 Ιανουαρίου
- Η Βουλή των Κοινοτήτων εγκρίνει την ένταξη της Μ. Βρετανίας στην ΕΟΚ με διαφορά οκτώ ψήφων.
18 Ιανουαρίου
- Οι αδελφοί Γιώργος και Δημήτρης Κουρής, έμπιστοι πιλότοι του Αριστοτέλη Ωνάση, χάνουν τη ζωή τους όταν το Learjet της Ολυμπιακής με το οποίο κατευθύνονταν στη Νίκαια της Γαλλίας για να παραλάβουν τον Αλέξανδρο Ωνάση εκρήγνυται στον αέρα λίγο πριν την άφιξή του. Τα αίτια της έκρηξης παραμένουν αδιευκρίνιστα μέχρι σήμερα, ο νεώτερος όμως αδελφός των δύο θυμάτων, Γρηγόρης Κουρής, θεωρεί ότι επρόκειτο για σαμποτάζ με στόχο τον Αλέξανδρο Ωνάση.
- Στην Καλιφόρνια καταργείται η θανατική ποινή, γεγονός που συνεπάγεται, μεταξύ άλλων, τη μετατροπή σε ισόβια δεσμά της θανατικής καταδίκης των δολοφόνων του Ρόμπερτ Κέννεντυ, Σιρχάν Σιρχάν, και της ηθοποιού Σάρον Τέητ, Τσάρλς Μάνσον.
21 Ιανουαρίου
- Ο πρόεδρος Νίξον πραγματοποιεί οκταήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κίνα (την πρώτη Αμερικανού προέδρου σε αυτή τη χώρα) κατά τη διάρκεια της οποίας έχει συνάντηση μιας ώρας με τον Μάο Τσε Τουνγκ.
22 Ιανουαρίου
- Μεταφέροντας τη δράση του από την Β. Ιρλανδία στη Μ. Βρετανία, ο IRA τοποθετεί βόμβα σε αυτοκίνητο κοντά στην τραπεζαρία του αρχηγείου της 16ης Ταξιαρχίας αλεξιπτωτιστών στο Ώλντερσοτ, από την έκρηξη της οποίας σκοτώνονται επτά άτομα (ένας Καθολικός ιερέας με βαθμό λοχαγού, ένας κηπουρός και πέντε γυναίκες από τον τομέα της τροφοδοσίας) και τραυματίζονται 19.
- Η πτήση 649 της εταιρείας Lufthansa από το Νέο Δελχί προς την Αθήνα καταλαμβάνεται από πέντε Παλαιστίνιους αεροπειρατές και οδηγείται στο Άντεν της Υεμένης. Οι 172 επιβάτες (στους οποίους συμπεριλαμβανόταν ο 19 ετών Τζόζεφ Κέννεντυ, γιος του δολοφονημένου γερουσιαστή Ρόμπερτ Κέννεντυ) και το 15μελές πλήρωμα απελευθερώνονται την επομένη μετά από συμφωνία καταβολής λύτρων ύψους πέντε εκατομμυρίων δολλαρίων.
27 Ιανουαρίου
- Το ιστορικό καφενείο «Ελληνικόν» στο Κολωνάκι κλείνει, προκειμένου το νεοκλασικό κτίριο στο οποίο στεγαζόταν να κατεδαφιστεί για να ανεγερθεί στη θέση του πολυώροφη πολυκατοικία.
28 Ιανουαρίου
- Πεθαίνει στην Αθήνα από κίρρωση του ήπατος, σε ηλικία 79 ετών, ο Κωνσταντίνος Μανιαδάκης, υπουργός Δημόσιας Τάξης επί της δικτατορίας του Ι. Μεταξά. Ο Μανιαδάκης είχε καταπολεμήσει με επιτυχία την κομμουνιστική δραστηριότητα κατορθώνοντας να δημιουργήσει ένα παράλληλο ΚΚΕ, που λειτουργούσε για λογαριασμό του καθεστώτος. Μεταπολεμικά είχε διατελέσει βουλευτής της ΕΡΕ.
29 Ιανουαρίου
- Με εγκύκλιό του προς τους ιερείς της μητρόπολής του ο μητροπολίτης Φλωρίνης Αυγουστίνος Καντιώτης απαγορεύει την έναρξη της Θείας Λειτουργίας ή των μυστηρίων εάν προηγουμένως δεν απομακρύνονται από τις εκκλησίες οι μακρυμάλληδες και οι γυναίκες που φορούν παντελόνια.
Τεύχος 644 (Φεβρουάριος 2022)
Γράψτε ένα σχόλιο
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.