Μη κατηγοριοποιημένο
Το Χθες – Τεύχος 634
Το χθες στην Ιστορία
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΟΥΔΗΣ
Γεγονότα Απριλίου
Πριν από 50 χρόνια (1971)
1 Απριλίου:
- Ο Αμερικανός πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον διατάσσει την άμεση αποφυλάκιση του υπολοχαγού Ουίλλιαμ Κάλεϋ (που είχε καταδικαστεί τον προηγούμενο μήνα ως υπεύθυνος της σφαγής των κατοίκων του νοτιοβιετναμικού χωριού Μάι Λάι) μέχρις ότου εκδικαστεί η έφεση που είχε υποβάλει.
2 Απριλίου:
- Κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του ο νέος Τούρκος πρωθυπουργός Νιχάτ Ερίμ (που είχε αναλάβει καθήκοντα στις 19 Μαρτίου) υπόσχεται πολλές μεταρρυθμίσεις (πανεπιστημιακή αυτοδιοίκηση, εθνικοποιήσεις, περιορισμό των ξένων επενδύσεων, αναδιανομή της γης προς όφελος φτωχών αγροτών, πενταετή πλάνα οικονομικού σχεδιασμού), αλλά και ένταση του κρατικού αυταρχισμού με σκοπό την καταπολέμηση της εγχώριας τρομοκρατίας.
3 Απριλίου:
- Πεθαίνει σε ηλικία 66 ετών, από καρδιακή ανακοπή σε φυλακή του Τέξας, ο Ιταλοαμερικανός γκάνγκστερ Τζο Βαλάτσι, ο πρώτος μαφιόζος που έσπασε τον νόμο της ομερτά (σιωπής) και αποκάλυψε σημαντικές πληροφορίες για τη Μαφία της Νέας Υόρκης στη διάρκεια ακροάσεων της αμερικανικής Γερουσίας. Ο Βαλάτσι ήταν μέλος της Μαφίας από τη δεκαετία του 1930 και δρούσε ως μέλος της «οικογένειας» Τζενοβέζε. Σε αυτόν αποδίδεται η ευρύτερη διάδοση του όρου Κόζα Νόστρα, ως συνώνυμου της Μαφίας.
4 Απριλίου:
- Στη διάρκεια ομιλίας του στην Αθήνα ο στρατηγός Γεώργιος Γρίβας ζητά την παραίτηση του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου από την προεδρία της Κύπρου λόγω της αρνητικής του στάσης στο ζήτημα της ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα.
5 Απριλίου:
- Το ηφαίστειο της Αίτνας, στη Σικελία, επανενεργοποιείται εκχέοντας πυρακτωμένη λάβα στις νότιες πλευρές του κώνου του η οποία καταστρέφει σπίτια και αμπελώνες, απειλώντας προσωρινά δύο χωριά.
- Στη Σρι Λάνκα η μαρξιστική οργάνωση Λαϊκό Μέτωπο Απελευθέρωσης (JVP) κηρύσσει επανάσταση εναντίον της νόμιμης κυβέρνησης. Η εξέγερση διήρκεσε ουσιαστικά δύο εβδομάδες και είχε περίπου 000 θύματα μεταξύ των εξεγερμένων, το σύνολο της ηγεσίας των οποίων συνελήφθη και φυλακίστηκε.
7 Απριλίου:
- Δύο ένοπλοι Κροάτες αυτονομιστές της οργάνωσης Ουστάσι εισέρχονται στη γιουγκοσλαβική πρεσβεία στη Στοκχόλμη χωρίς να γίνουν αντιληπτοί, συλλαμβάνουν ως όμηρο τον πρεσβευτή και αργότερα τον πυροβολούν στο πρόσωπο και το στομάχι. Ο άτυχος διπλωμάτης υποκύπτει στα τραύματά του μετά από μια εβδομάδα, ενώ οι δύο τρομοκράτες καταδικάζονται αργότερα σε ισόβια δεσμά.
15 Απριλίου:
- Η ταινία Πάτον (βιογραφία του ομώνυμου Αμερικανού στρατηγού), με πρωταγωνιστή τον Τζωρτζ Σκοτ, κερδίζει επτά βραβεία Όσκαρ, μεταξύ των οποίων εκείνα της καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και σεναρίου. Στην ίδια εκδήλωση ο Σκοτ τιμήθηκε με το βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου, το οποίο όμως αρνήθηκε να παραλάβει.
17 Απριλίου:
- Σχηματίζεται προσωρινή κυβέρνηση του Μπάνγκλα Ντες με κατ’ όνομα πρόεδρο τον Μουτζιμπούρ Ραχμάν, ο οποίος όμως παραμένει φυλακισμένος στο Πακιστάν.
- Οι ηγέτες της Αιγύπτιου, της Συρίας και της Λιβύης αναγγέλλουν την ίδρυση της Αραβικής Ομοσπονδίας.
19 Απριλίου:
- Η προσωρινή κυβέρνηση του Μπάνγκλα Ντες καταφεύγει στην Ινδία.
- Η Σοβιετική Ένωση εκτοξεύει στο διάστημα τη μη επανδρωμένη πλατφόρμα «Σαλιούτ 1», που προοριζόταν να αποτελέσει τον πυρήνα ενός μελλοντικού διαστημικού σταθμού με δυνατότητα φιλοξενίας αρκετών αστροναυτών και τουλάχιστον δύο διαστημοπλοίων. Μετά από 175 ημέρες αποφασίστηκε η επαναφορά της «Σαλιούτ 1» στη Γη, λόγω έλλειψης καυσίμων για τη συνέχιση της περιφοράς της, αλλά η πλατφόρμα καταστράφηκε κατά την είσοδό της στην ατμόσφαιρα, στις 11 Οκτωβρίου 1971.
21 Απριλίου:
- Πεθαίνει σε ηλικία 64 ετών στην Αϊτή, από καρδιακή ανακοπή, ο δικτάτορας της χώρας Φρανσουά Ντυβαλιέ, γνωστός ως Πάπα Ντοκ (λόγω της ιατρικής του ιδιότητας). Ο Ντυβαλιέ είχε εκλεγεί πρόεδρος το 1957 αλλά μετά την εκδήλωση ενός αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος το επόμενο έτος, άρχισε να κυβερνά δικτατορικά. Το 1964 αυτοανακηρύχθηκε ισόβιος πρόεδρος και μέχρι τον θάνατό του κυβέρνησε με σιδηρά πυγμή στηριζόμενος στη μυστική αστυνομία (τη διαβόητη και ανελέητη Τοντόν Μακούτ) και την επίκληση δοξασιών βουντού, μέσω των οποίων ήλεγχε τον κατά πλειοψηφία αμόρφωτο λαό του. Μετά τον θάνατό του τον διαδέχτηκε στην εξουσία ο γιος του Ζαν Φρανσουά (19 ετών, γνωστός ως Μπέιμπυ Ντοκ) που κυβέρνησε μέχρι την ανατροπή του, το 1986.
22 Απριλίου:
- Πεθαίνει από καρκίνο σε ηλικία 77 ετών στο Σάσεξ (στη νότια Αγγλία) ο σερ Τσαρλς Πόρταλ, αρχηγός της RAF κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο ο Πόρταλ είχε υπηρετήσει ως πιλότος βρετανικού βομβαρδιστικού, ενώ τον Απρίλιο του 1940 διορίστηκε επικεφαλής της Διοίκησης Βομβαρδιστικών της RAF. Το ίδιος έτος χρίστηκε Ιππότης και διορίστηκε αρχηγός της RAF. Με αυτή την ιδιότητα σχεδίασε την τακτική του βομβαρδισμού περιοχών που εφαρμόστηκε ειδικότερα στη Γερμανία έως τον Μάρτιο του 1945. Από τον Ιανουάριο του 1943 ήταν επίσης επικεφαλής της ενιαίας Διοίκησης Βομβαρδιστικών των Συμμάχων, με αρμοδιότητα τη Γερμανία. Παράλληλα διετέλεσε στενός σύμβουλος του Ου. Τσώρτσιλ σε όλες τις σημαντικές διεθνείς διασκέψεις του Πολέμου.
23 Απριλίου:
- Στην Ουάσινγκτον πραγματοποιούνται ογκώδεις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον Πόλεμο του Βιετνάμ με συμμετοχή 000-500.000 ατόμων (ανάλογα με τις εκτιμήσεις των διαδηλωτών ή της Αστυνομίας), συμπεριλαμβανομένων αναπήρων πολέμου με τα αναπηρικά τους αμαξίδια. Οι διαδηλώσεις επαναλαμβάνονται την επομένη και συνεχίζονται επί ένα δεκαπενθήμερο και σε άλλες μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ (Σικάγο, Νέα Υόρκη και Σαν Φρανσίσκο).
26 Απριλίου:
- Η τουρκική κυβέρνηση επιβάλλει στρατιωτικό νόμο σε 11 από τις 67 επαρχίες της χώρας, στις οποίες περιλαμβάνονται μεγάλα αστικά κέντρα (Άγκυρα, Κωνσταντινούπολή, Σμύρνη κ.ά.), καθώς και οι κουρδικές περιοχές. Την επομένη διακόπτεται η κυκλοφορία των αριστερών εφημερίδων και αρχίζουν διώξεις κομμουνιστών και εξτρεμιστών ισλαμιστών.
28 Απριλίου:
- Αγωνιζόμενος στον επαναληπτικό αγώνα για τον ημιτελικό γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης εναντίον της ποδοσφαιρικής ομάδας του Ερυθρού Αστέρα Βελιγραδίου, ο Παναθηναϊκός νικά στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας με σκορ 3-0 και προκρίνεται στον τελικό που επρόκειτο να διεξαχθεί τον Ιούνιο στο στάδιο Ουέμπλεϋ του Λονδίνου. Κατά τον πρώτο ημιτελικό, στο Βελιγράδι, στις 14 Απριλίου, ο Παναθηναϊκός είχε ηττηθεί με σκορ 4-1, αλλά το εκτός έδρας γκολ που πέτυχε εκεί και τα τρία εντός έδρας (από τους Αντωνιάδη, στο 2ο και το 55ο λεπτό, και του Καμάρα στο 66ο) του χάρισαν την πρόκριση, η οποία πανηγυρίστηκε έξαλλα από τους οπαδούς του (κατά τους πανηγυρισμούς υπήρξαν 22 τραυματισμοί και 15 περιστατικά ελαφρών καρδιακών επεισοδίων, ενώ ένα ακόμη άτομο υπέστη μοιραίο καρδιακό επεισόδιο κατά τον αγώνα).
Ανακαλύψτε περισσότερα στο Τεύχος 634 Απρίλιος 2021>>
Γράψτε ένα σχόλιο
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.