Βιβλίο & Ιστορία
Πολυβίου Γ. Πολυβίου | Το Κυπριακό πρόβλημα
Πολυβίου Γ. Πολυβίου
Το Κυπριακό πρόβλημα
Εκδόσεις Επίκεντρο, 2020, ΣΕΛ.: 320, ΤΙΜΗ: 15,00 €
Το Κυπριακό πρόβλημα έχει απασχολήσει πολλούς ιστορικούς, μελετητές, πολιτικούς και άλλους. Αυτοί που ασχολούνται με το Κυπριακό έχουν ως αντικείμενο της ενασχόλησής τους δύο κύρια θέματα, πρώτον, την ιστορική πτυχή (τι έγινε και γιατί έγινε) και, δεύτερον, την πολιτική πτυχή που αφορά το παρόν και το μέλλον, δηλαδή πως αναλύονται τα υφιστάμενα δεδομένα και πως προχωρούμε και τι κάνουμε στο μέλλον στο πλαίσιο της δεινής κατάστασης στην οποία έχει βρεθεί η Κύπρος και ειδικά η ελληνοκυπριακή πλευρά.
Οι δυο πιο πάνω πτυχές συνδέονται στενά μεταξύ τους, όχι μόνο γιατί τα λάθη του παρελθόντος πρέπει να μελετηθούν και να διδάξουν, αλλά και γιατί οι πιθανές προσεγγίσεις και επιλογές για το μέλλον συνδέονται άρρηκτα με τα πραγματικά δεδομένα του παρόντος όπως διαμορφώθηκαν σε βάθος χρόνου.
Το Κυπριακό πρόβλημα προσφέρεται για τους προβληματισμούς αυτούς. Όσον αφορά το παρελθόν, τα όσα ακολουθούν επικεντρώνονται στην αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων από την ελληνοκυπριακή ηγεσία και τον ηγέτη της αρχιεπίσκοπο Μακάριο. Πως αντιμετωπίστηκαν αυτά τα προβλήματα που αποδείχτηκαν καθοριστικά για το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας; Όσον αφορά το παρόν και το μέλλον, πως πρέπει να αντιμετωπιστεί η κρίσιμη κατάσταση που είναι μπροστά μας; Ποιες είναι οι διαθέσιμες επιλογές; Πως γίνεται η επιλογή μεταξύ των διαφόρων προσεγγίσεων, οι οποίες παρουσιάζουν προβλήματα και ορατούς κινδύνους; Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ανάλυση του παρελθόντος είναι ευκολότερη από τη λήψη αποφάσεων για το μέλλον. Σε ό, τι αφορά το παρόν και το μέλλον προκύπτουν τα ερωτήματα στο ποιες είναι οι διαθέσιμες επιλογές για την ελληνοκυπριακή πλευρά, στο αν το θέμα παραμένει ως έχει με βάση το σκεπτικό ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει τίποτε αποδεκτό από την ελληνοκυπριακή πλευρά ή πρέπει ή ακόμα, αν επιλεγεί η προσέγγιση της επίλυσης του Κυπριακού επί τη βάσει συμφωνημένης διευθέτησης με την Τουρκία θα πρέπει να είναι λύση που συνεπάγεται τη συνεργασία των δυο κοινοτήτων σε μια κρατική οντότητα ή θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι η συνύπαρξη των δυο κοινοτήτων δεν είναι πλέον δυνατή και ότι αυτές θα πρέπει να ζήσουν σε χωριστές περιοχές της Κύπρου;
Ο Πολύβιος Γ. Πολυβίου επισημαίνει ότι δεν είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο να συζητούμε παλαιότερα σχέδια επίλυσης. Αντιθέτως, προέχει η εξεύρεση συμφωνίας, τώρα και όχι αργότερα. ώστε να αποφευχθεί ο πλήρης εκτουρκισμός σημαντικού μέρους της Κύπρου. Έχοντας συμμετάσχει σε σημαντικές υποθέσεις των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων, ο συγγραφέας θεωρεί ότι αυτή είναι μια βασική παράμετρος που πρέπει να λαμβάνεται πάντοτε υπ’ όψιν και υπογραμμίζει ότι ο χρόνος πιέζει, θα πρέπει να βρεθεί κάποια λύση όσο πιο γρήγορα γίνεται.
Σημειώνει χαρακτηριστικά ότι το διαπραγματευτικό μοντέλο που έχει ακολουθήσει η ελληνοκυπριακή πλευρά εδώ και δεκαετίες έχει αποτύχει και ότι θα πρέπει να υπάρξει διαφορετική προσέγγιση. Προτείνει τη χάραξη ενός οδικού χάρτη που να συνεπάγεται αμοιβαίες κινήσεις επί του εδάφους, με τη συνολική συνταγματική/πολιτειακή λύση να ακολουθεί στο τέλος της διαδικασίας. Προέχει το εδαφικό, με τη ρύθμισή του να υλοποιείται πριν από την οριστική λύση.
Τεύχος 630 (Δεκέμβριος 2020)
Γράψτε ένα σχόλιο
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.