Βιβλίο & Ιστορία
Σύλλογος Υπαλλήλων Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος, 1917-2017 | Ιστορικό Χρονολόγιο
Σύλλογος Υπαλλήλων Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος, 1917-2017
Ιστορικό Χρονολόγιο
Ζήσιμος Χ. Συνοδινός (Έρευνα-συγγραφή-επιμέλεια)
Αθήνα 2020, ΣΕΛ.: 220, ΕΚΤΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Ο Σύλλογος των Υπαλλήλων της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος (ΣΥΕΤΕ) ιδρύθηκε τον Μάιο του 1917, μέσα στην κορύφωση του Εθνικού Διχασμού. Την εποχή αυτή η Τράπεζα, διανύοντας το 75ο έτος λειτουργίας της, ήταν ισχυρή όσο ποτέ άλλοτε. Είχε αναπτυχθεί σε όλη την Ελλάδα και απασχολούσε πάνω από 800 εργαζόμενους. Έκτοτε η μορφή, η λειτουργία και οι ιδέες του ΣΥΕΤΕ θα επηρεάσουν άμεσα το εργατικό κίνημα στον τραπεζικό κλάδο και θα διαμορφώσουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του μέχρι σήμερα, αποτελώντας παράλληλα έναν δυναμικό παράγοντα σε ολόκληρο το ελληνικό συνδικαλιστικό κίνημα. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι τραπεζοϋπάλληλοι βρέθηκαν στην πρωτοπορία των εργατικών διεκδικητικών αγώνων ιδιαίτερα στην Κατοχή και στα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης.
Στο παρόν Ιστορικό Χρονολόγιο, καρπό συστηματικής έρευνας του Ζήσιμου Χ. Συνοδινού, σε αρχεία και βιβλιοθήκες, κυρίως στο πλούσιο συνδικαλιστικό αρχείο του ΣΥΕΤΕ, παρουσιάζεται η δράση του ιστορικού σωματείου των υπαλλήλων της Εθνικής στη διάρκεια ενός ολόκληρου αιώνα (1917-2017). Πώς δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε οργανωτικά στο Μεσοπόλεμο και πώς από την Κατοχή και ύστερα κατάφερε να συσπειρώσει και, κατά καιρούς, να κινητοποιήσει χιλιάδες εργαζομένους. Καταγράφονται τα σημαντικότερα εθνικά και διεθνή γεγονότα σε κάθε έτος, με έμφαση στον εργατικό-συνδικαλιστικό χώρο, και ακολουθούν αναλυτικά τα γεγονότα του Συλλόγου, που πλαισιώνονται με εικονογραφικό υλικό από το αρχείο του και το συλλογικό του όργανο, την εφημερίδα Τραπεζιτική (1934 έως σήμερα).
Το βιβλίο εμπλουτίζεται επίσης με μαρτυρίες και δημοσιευμένα κείμενα ιστορικών, κοινωνικών-πολιτικών επιστημόνων, διανοητών και κορυφαίων συνδικαλιστικών στελεχών, που αναφέρονται στον ΣΥΕΤΕ, στο εργατικό κίνημα, στους συνδικαλιστικούς αγώνες και τις κατακτήσεις των τραπεζοϋπαλλήλων, στο διεθνές περιβάλλον, το μέλλον της εργασίας κ.λπ., ώστε ο αναγνώστης, αλλά και ο σύγχρονος συνδικαλιστής του κλάδου, να αποκτήσει μια ευρύτερη ενημέρωση και μια πιο συνεκτική εικόνα της πορείας του ελληνικού τραπεζικού συνδικαλισμού.
Σήμερα που ο συνδικαλισμός αντιμετωπίζει σοβαρή δομική κρίση και γενικά αμφισβητείται, όχι μόνον από τους παραδοσιακούς εχθρούς του αλλά κι από «φίλους», ακόμη κι από μερίδα των εργαζομένων, τα συνδικάτα ως αναντικατάστατος θεσμός οφείλουν να χρησιμοποιήσουν νέα εργαλεία για να πείσουν τα μέλη τους και να επεξεργαστούν νέες μεθόδους κοινωνικής παρέμβασης. Στην κατεύθυνση αυτή, της αυτογνωσίας του ίδιου του συνδικαλιστικού κινήματος μέσα από την αγωνιστική ιστορική διαδρομή του, είναι βέβαιο ότι θα συμβάλλει και η έκδοση του Ιστορικού Χρονολογίου.
Τεύχος 629 (Νοέμβριος 2020)
Γράψτε ένα σχόλιο
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.