Βιβλίο & Ιστορία
Αλέξης Μιχαηλίδης | Λάρνακα
Αλέξης Μιχαηλίδης
Λάρνακα, Υποψήφια πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης με πέρα από 4000 χρόνια συνεχούς ζωής και πολιτισμού
εκδ. Δήμος Λάρνακας, 2024, σελ.: 398, τιμή: 25,00
Η Λάρνακα μία από τις παλαιότερες πόλεις της Κύπρου, η αρχαία πόλη του Κιτίου υφίστατο τουλάχιστον από τον13ο π.Χ. αιώνα, στις αρχές του οποίου ήταν ήδη οχυρωμένη με πλινθόκτιστο τείχος και πύργους από πελεκητές πέτρες. Στην ετεοκυπριακή αυτή πόλη, όπως και στις λοιπές παραθαλάσσιες πόλεις του νησιού, εγκαταστάθηκαν κατά τον 13ο π.Χ. αιώνα Μυκηναίοι έμποροι, ενώ λίγο αργότερα έφθασαν μαζικά οι Αχαιοί άποικοι. Οι Αχαιοί (Έλληνες) οργάνωσαν την πόλη σε βασίλειο όταν, σε σύντομο διάστημα, κυριάρχησαν επί των Ετεοκυπρίων και κατέστησαν η άρχουσα τάξη στον τόπο. Κατά τον 9ο π.Χ. αιώνα η πόλη αποικήθηκε και από Φοίνικες, που έφθασαν από τις απέναντι της ανατολικής Κύπρου ακτές της Φοινίκης. Πολύ σύντομα οι νέοι άποικοι υπερίσχυσαν και έθεσαν την πόλη υπό τον έλεγχό τους. Έκτοτε, όλοι οι βασιλιάδες του Κιτίου ήσαν Φοίνικες. Υπό την κυριαρχία τους, το βασίλειο του Κιτίου παρέμεινε μέχρι και το 312 π.Χ., οπότε και καταργήθηκε από τον Πτολεμαίο Α΄, ένα των διαδόχων του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Το 58 π.Χ. κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους, ενώ κατά τα Βυζαντινά χρόνια η πόλη εξακολουθούσε να είναι γνωστή με την αρχαία της ονομασία: Κίτιον. Μάλιστα η αντίστοιχη επισκοπή εξακολουθεί μέχρι σήμερα να ονομάζεται επισκοπή Κιτίου. Από πότε όμως άρχισε να παρακμάζει η πόλη αυτή, που κατά την Αρχαιότητα ήταν τόσο σημαντική, και για ποιους λόγους;
Ένας μεγάλος σεισμός το 77 μ.Χ. κατέστρεψε την πόλη, η οποία ξαναχτίστηκε από την αρχή. Η σύγχρονη Λάρνακα γνώρισε ραγδαία ανάπτυξη από το 1960 και μετά. Το 1974, εξαιτίας της εισβολής, έκλεισε το αεροδρόμιο της Λευκωσίας και χτίστηκε το διεθνές αεροδρόμιο της Λάρνακας, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην πόλη της Λάρνακας, κάνοντάς τη σπουδαίο κόμβο για ταξίδια στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Η σημερινή πόλη της Λάρνακας βρίσκεται κτισμένη στον χώρο όπου υπήρχε κατά την αρχαιότητα η πόλη του Κιτίου. Εξακολουθεί, να ζει στον ίδιο χώρο, μ’ ένα μακρύ παρελθόν που χάνεται στα βάθη της προϊστορίας. Είναι μια από τις λίγες πόλεις στον κόσμο που έχουν τόσο μεγάλο παρελθόν.
Το βιβλίο του Αλέξη Μιχαηλίδη, γνωστού Κύπριου συγγραφέα Αλέξη Μιχαηλίδη και τ. αντιδημάρχου Λάρνακας είναι μια συνοπτική Ιστορία των τεσσάρων και πλέον χιλιάδων ετών της πόλης και εκδόθηκε με αφορμή την υποψηφιότητα της Λάρνακας για Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα για το 2030. Η συγκέντρωση από τον Μιχαηλίδη πολλών διάσπαρτων πληροφοριών, καθιστά το βιβλίο ένα χρονολογικό ιστορικό ευρετήριο. Ο συγγραφέας επιλέγει να κλείσει το βιβλίο του το 1957, όταν ο εκ Λάρνακος Γεώργιος Σμένης, ως απεσταλμένος του πρόεδρου των ΗΠΑ Αϊζενχάουερ, έπεισε τον αρχιεπίσκοπο Μακάριο να δεχτεί την ανεξαρτησία της Κύπρου. Ελπίζουμε μελλοντικά θα προσφέρει στην έρευνα την Ιστορίας της Λάρκανας από το 1957 έως την εποχή μας. Ο Αλέξης Μιχαηλίδης στη μονογραφία του αξιοποιώντας πλήθος πηγών προσφέρει στη βιβλιογραφία ένα μοναδικό έργο. Εδώ πρέπει να επισημανθεί η έλλειψη αντίστοιχων έργων για άλλες κυπριακές πόλεις.
Τεύχος 682 (Απρίλιος 2025)
Γράψτε ένα σχόλιο
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.