Βιβλίο & Ιστορία
Στέφανος Μίλεσης | Πειραϊκός Σύνδεσμος,1894-2024
Στέφανος Μίλεσης
Πειραϊκός Σύνδεσμος, 1894-2024, 130 χρόνια θεματοφύλακας Πολιτισμού
εκδ. Πειραϊκός Σύνδεσμος, 2024, σελ.: 424, τιμή: 80€
Η Ιστορία του Πειραϊκού Συνδέσμου είναι αλληλένδετη με την ιστορική εξέλιξη και την κοινωνική ζωή του Πειραιά. Οι περίοδοι ανάπτυξης της πόλης, του εμπορικού λιμανιού, η ευημερία της αστικής τάξης, η κοινωνική ηρεμία, η πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας, το μικροπεριβάλλον και το μακροπεριβάλλον εντός του οποίου δρούσε και αναπτυσσόταν ο Σύνδεσμος, αποτελούν μόνο μερικούς παράγοντες που επηρέασαν άμεσα ή έμμεσα την πορεία του.
Ο Πειραϊκός Σύνδεσμος ιδρύθηκε στις 22 Οκτωβρίου 1894 ως «Μουσικός-Γυμναστικός Σύλλογος», από μια ομάδα φιλοπρόοδων Πειραιωτών. Η ίδρυσή του, όπως και η οργάνωση άλλων ομόλογων και παρεμφερών συλλόγων (Πανελλήνιος Γ.Σ., Εθνικός Γ.Σ.), οφειλόταν σε μια ουσιαστική ιστορική αναγκαιότητα, η οποία απέβλεπε στην ανάπτυξη της σχετικής υποδομής, προκειμένου η πατρίδα μας να έχει τη δυνατότητα να αναλάβει τη διοργάνωση των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων του 1896.
Την πρώτη περίοδο, το Σύλλογο διηύθυνε μια Διοικούσα Επιτροπή, το 1898, καθιερώθηκε με καταστατική διάταξη το Διοικητικό Συμβούλιο, και πρώτος Πρόεδρος εξελέγη ο Νικόλαος Φίλων. Στην πορεία του μέσα στο χρόνο, ο νεοϊδρυθείς τότε Σύλλογος, χάρη στην εθελοντική και ανιδιοτελή προσφορά των μελών του, συγκροτήθηκε σε πολυσχιδή Οργανισμό με κοινωφελή δράση στο χώρο των Γραμμάτων, της Τέχνης, της Άθλησης και του Πολιτισμoύ.
Ο Σύνδεσμος, πρωτοπόρος σε κάθε πνευματική κίνηση, ίδρυσε για τις ανάγκες της εποχής τις Νυκτερινές Σχολές Μηχανικών και τις Σχολές Ραδιοτηλεγραφητών. Οι σχολές αυτές λειτούργησαν με την άδεια της τότε Διεθνούς Εταιρείας Ασυρμάτου Τηλεγραφίας Μarkoni και του Υπουργείου Ναυτικών. Συνεπής προς τους κοινωφελείς σκοπούς του ο Σύνδεσμος, εφάρμοσε την παροχή δωρεάν παιδείας με την ίδρυση Νυκτερινών Σχολών Απόρων Παίδων, Κατώτερης και Μέσης εκπαίδευσης. Οι Σχολές υπήχθησαν στην Εφορεία Nυκτερινών Σχολών Απόρων Παίδων. Ανεστάλη η λειτουργία τους όταν τις ανέλαβε το Κράτος στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής του πολιτικής.
Το ογκώδες βιβλίο του Στέφανου Μίλεση που κυκλοφόρησε με αφορμή την συμπλήρωση 130 χρόνων λειτουργίας και προσφοράς στην πόλη του Πειραιά και στην πολιτισμική ζωή της χώρας του Πειραϊκού Συνδέσμου, καλύπτει με πολλές λεπτομέρειες συναρπαστικά το σύνολο της ιστορικής πορείας του, μέσα από τις υπάρχουσες πηγές και μέσα καταγραφές κι μαρτυρίες, που αποτελούν πάντοτε πολύτιμο παράγωγο των ιστορικών συμφραζομένων.
Η καταγραφή της Ιστορίας του Πειραϊκού Συνδέσμου από τον Μίλεση χωρίζεται σε τρεις ενότητες. Στην πρώτη ενότητα (1894-1944) παρουσιάζεται η Ιστορία του Συνδέσμου από την ίδρυσή του έως το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Μια σημαντική περίοδος που περιλαμβάνει την ίδρυση όλων των τμημάτων του Συνδέσμου, καθώς και τη δραστηριότητα των οραματιστών πρωτοπόρων. Στα 30 χρόνια που περιλαμβάνει η δεύτερη ενότητα (1944-1974) περιγράφεται η επαναδημιουργία και η νέα εκκίνηση του Συνδέσμου. Τέλος στην τρίτη ενότητα (1974-2002) καταγράφεται η εποχή της μεταπολίτευσης και αυτή που ακολούθησε, που επέφερε νέα ήθη, που μετασχημάτισαν την κοινωνία επαναπροσδιορίζοντας τις αξίες της. Αυτός ο μετασχηματισμός είναι που οδήγησε τον Σύνδεσμο στην επανατοποθέτησή του ως προς το παραγόμενο έργο.
Η καλαίσθητη και υποδειγματική από κάθε πλευρά έκδοση συνοδεύεται από πλούσια και συλλεκτική εικονογράφηση.
Τεύχος 678 (Δεκέμβριος 2024)
Γράψτε ένα σχόλιο
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.