Επικαιρότητα & Ιστορία
Επικαιρότητα & Ιστορία – Τεύχος 672
Επικαιρότητα & Ιστορία
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΣ
Ο τάφος του Πλάτωνα
Νέα στοιχεία για το ακριβές σημείο όπου βρίσκεται ο τάφος του Πλάτωνα προσφέρει έρευνα του Ιταλικού Ινστιτούτου Ερευνών, η οποία στηρίχτηκε στην ανάγνωση, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, του παπύρου του Φιλόδημου του Επικούρειου που περιλαμβάνει την ιστορία της «Ακαδημίας». Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, ο Πλάτωνας ενταφιάστηκε στην Ακαδημία του, σε κήπο κοντά στο «ναό των Μουσών».
Ο πάπυρος έχει βρεθεί στην τοποθεσία Ερκολάνο της Νάπολης και είναι απανθρακωμένος από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. που κατέστρεψε την Πομπηία. Η ηλεκτρονική σάρωση του παπύρου εντόπισε 1.000 επιπλέον λέξεις σε σύγκριση με την προηγούμενη «ανάγνωσή» του που είχε γίνει το 1991, κάτι που αντιστοιχεί σε 30% περισσότερο κείμενο.
Από την πλευρά του, ο αρχαιολόγος και πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), δρ. Κώστας Πασχαλίδης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δήλωσε ότι το σημείο όπου βρίσκεται ο τάφος του Πλάτωνα «δεν είναι κάτι άγνωστο για τους αρχαιολόγους. Ο Διογένης Λαέρτιος στις αρχές του 3ου αι. μ. Χ. αναφέρει ότι ο Πλάτωνας θάφτηκε στην Ακαδημία όπου ζούσε τον περισσότερο χρόνο της ζωής του. Το ίδιο λέει και ο Παυσανίας».
Ο πιο ακριβοπληρωμένος αθλητής του κόσμου
Ποιος υπήρξε διαχρονικά ο πλέον ακριβοπληρωμένος αθλητής στον κόσμο; Στο ερώτημα αυτό επιχειρεί να απαντήσει o καθηγητής κλασικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, Πήτερ Στρακ, σε πρόσφατη μελέτη του. Όπως σημειώνει στην έρευνά του, ο αθλητής που αποκόμισε τα περισσότερα κέρδη από το άθλημά του δεν είναι κάποιος σύγχρονος αστέρας, αλλά ο φημισμένος Ρωμαίος αρματοδρόμος Γάιος Απουλήιος Διοκλής.
Ο Διοκλής γεννήθηκε στην Λουζιτανία, το σημερινό Σανταρέμ της Πορτογαλίας, το 104 μ.Χ. Άρχισε τις αρματοδρομίες σε ηλικία 18 ετών και κατήγαγε την πρώτη νίκη του στην πόλη Γέρδα, τη σημερινή Γέιδα στην Ισπανία. Μέχρι την ηλικία των 42 ετών είχε συμμετάσχει σε 4.257 αγώνες στον Μέγα Ιππόδρομο, κατακτώντας 1.462 νίκες. Ο Στρακ αναφέρει ότι από τις νίκες του ο Διοκλής είχε κερδίσει συνολικά 35.863.120 σηστέρσια, ποσό που αντιστοιχεί σε σημερινά 15 δις δολάρια. Με τα χρήματα αυτά, θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει όλο τον στρατό της Ρώμης για περισσότερους από δύο μήνες!
Σημειώνεται ότι ο πιο ακριβοπληρωμένος αθλητής της σύγχρονης ιστορίας θεωρείται ο Αμερικανός καλαθοσφαιριστής Μάικλ Τζόρνταν, που έχει εισπράξει 3,75 δις δολάρια.
Ο βασιλικός «Λίθος του Πεπρωμένου» ήταν… σκαλοπάτι
Ο «Λίθος του Πεπρωμένου», η βάρους 152 κιλών πέτρα από κόκκινο ψαμμίτη που χρησιμοποιούταν στη στέψη των Σκωτσέζων μοναρχών μέχρι το 1296, όταν την άρπαξε ο βασιλιάς Εδουάρδος Α’ για τη στέψη των Άγγλων και Βρετανών βασιλέων, ήταν προηγουμένως σκαλοπάτι ή κατώφλι κτηρίου. Πρόσφατη ανάλυση, με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας, αποκάλυψε ότι οι φθορές της πιθανότατα προκλήθηκαν από τα πολλά πόδια που πατούσαν σε αυτήν και όχι από τις τελετές ενθρόνισης των βασιλέων. Οι φθορές αυτές δεν ήταν εύκολο να εντοπιστούν δια γυμνού οφθαλμού, ενώ επιπλέον στη διάρκεια των τελετών καλύπτονταν από χρυσό μεταξωτό ύφασμα.
Οι επιστήμονες εικάζουν ότι η πέτρα αποτελούσε προηγουμένως τμήμα κάποιας μνημειακής κατασκευής, όπως ρωμαϊκού κτηρίου ή πρωτοχριστιανικής εκκλησίας. «Ακόμη και αρκετές εκατοντάδες χρόνια μιας τέτοιας τελετουργίας δεν θα δημιουργούσαν το επίπεδο φθοράς που βλέπουμε σήμερα» εξήγησε η δρ. Νίκι Σκοτ, Ανώτερη Σύμβουλος Πολιτιστικής Σημασίας στο Historic Environment Scotland (HES).
Η πέτρα επιστράφηκε στην Σκωτία το 1996, αρχικά στο Εδιμβούργο και σήμερα στο Περθ, ενώ τελευταία φορά χρησιμοποιήθηκε κατά τη στέψη του Καρόλου Γ’ το 2022.
Σε δημοπρασία χρυσό ρολόι επιβάτη του «Τιτανικού»
Ένα χρυσό ρολόι 14 καρατίων που ανήκε στον Αμερικανό επιχειρηματία Τζον Τζέικομπ Άστορ, τον πλουσιότερο επιβάτη του «Τιτανικού», πουλήθηκε πριν από λίγες εβδομάδες σε δημοπρασία έναντι 1,175 εκατ. στερλινών (1,37 εκατ. ευρώ), όπως ανακοίνωσε ο βρετανικός οίκος δημοπρασιών Henry Aldridge & Son.
Ο 47χρονος Άστορ βρήκε τον θάνατο το πρωί της 15ης Απριλίου 1912 κι ενώ προηγουμένως είχε βοηθήσει τη σύζυγό του να επιβιβαστεί σε σωστική λέμβο. Το ρολόι με χαραγμένα τα αρχικά του βρέθηκε στη σορό του, που εντοπίστηκε μία εβδομάδα αργότερα. «Tο αντικείμενο αποκαταστάθηκε πλήρως μετά την επιστροφή του στην οικογένεια και χρησιμοποιήθηκε από τον γιο του Άστορ», ανέφερε ο οίκος δημοπρασιών κατά την παρουσίαση, υπογραμμίζοντας: «Πρόκειται για μοναδικό δείγμα της ιστορίας του Τιτανικού και ένα από τα σπουδαιότερα κομμάτια στην ιστορία της ωρολογοποιίας, που συνδέονται με το διασημότερο πλοίο στον κόσμο».
Η τιμή πώλησης του ρολογιού του Άστορ το τοποθετεί στη κορυφή των πιο ακριβοπουλημένων αντικειμένων που σχετίζονται με το διάσημο ναυάγιο. Το προηγούμενο ρεκόρ αφορούσε ένα βιολί, που πουλήθηκε σε δημοπρασία το 2013 έναντι 1,1 εκατ. στερλινών.
Τεύχος 672 (Ιούνιος 2024)
Γράψτε ένα σχόλιο
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.