Βιβλίο & Ιστορία
Νίκος Μαρκέας | Λαβωμένο Χάρισμα
Νίκος Μαρκέας
Λαβωμένο Χάρισμα
Δέκα έξι (και μία) προσωπικότητες υπό το ερευνητικό βλέμμα της επιστήμης
εκδ. Βασδέκη, 2022,
Σελ.: 240, τιμή: 18,00 €
Στο Λαβωμένο Χάρισμα ο ορθοπεδικός ιατρός Νίκος Μαρκέας παρουσιάζει ιστορικών προσωπικοτήτων που όλες τους άλλαξαν ή στιγμάτισαν την ιστορική, την πολιτισμική ή την κοινωνική πορεία της ανθρωπότητας. Το κοινό σημείο αναφοράς όλων των περιγραφόμενων βίων είναι μία σωματική πάθηση ή ένα ψυχικό νόσημα, που ταλάνιζε τις ζωές τους, αλλά παρ’ όλα αυτά εκείνοι πέρασαν στο πάνθεο των αθανάτων ως οι πλέον επιδραστικές και ταλαντούχες προσωπικότητες των τελευταίων δύο αιώνων.
Το βιβλίο ξεκινά με τον τραγικό βίο του μουσικοσυνθέτη και σολίστα Ρόμπερτ Σούμαν. Από τον κόσμο της μουσικής, ο συγγραφέας καταπιάνεται και με τον βίο του βυθισμένου στην απόλυτη σιωπή μάγου των ήχων, τον Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, καθώς και με «το σπουργίτι του Παρισιού» ή την «αμετανόητη ντίβα», Έντιθ Πιαφ. Ακολουθεί ο βίος της αθλήτριας Βίλμα Ρούντολφ, που αναδείχθηκε δύο φορές ολυμπιονίκης και χαρακτηρίστηκε ως η πιο γρήγορη γυναίκα τη δεκαετία του 1960, αν και αντιμετώπιζε κινητικά προβλήματα. Φυσικά ο συγγραφέας δεν θα μπορούσε να μην καταπιαστεί με τις πολιτικές φυσιογνωμίες, που οι παθήσεις τους αφενός δεν τους εμπόδισαν να πρωταγωνιστήσουν στα δρώμενα της εποχής τους και αφετέρου ενδεχομένως αυτές να επηρέασαν έμμεσα ή άμεσα τις αποφάσεις τους. Αρχικά, περιγράφεται η αμφιλεγόμενη προσωπικότητα του Γιόζεφ Γκαίμπελς, ενώ περιλαμβάνονται και οι πρόεδροι των ΗΠΑ Αβραάμ Λίνκολν και Τζον Φιτζέραλντ Κέννεντυ. Τέλος, ο συγγραφέας διενεργεί μία ενδιαφέρουσα έρευνα για τις παθήσεις που πιθανότατα αντιμετώπιζε ο κάιζερ Γουλιέλμος Β΄ και πώς αυτές επηρέασαν την προσωπικότητά του, όντας εις εκ των υπαιτίων του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Επιστρέφοντας στον κόσμο της τέχνης, ο Μαρκέας αναλύει τον βίο και τις παθήσεις του εκκεντρικού νάνου με τις δημιουργικές ευαισθησίες, Ανρί Τουλούζ Λοτρέκ, του κορυφαίου Έλληνα γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά και του ζωγράφου που απεικόνισε τον κόσμο με μία ξεχωριστή ματιά, Βίνσεντ βαν Γκογκ. Επιπλέον ερευνά τα ψυχοσωματικά προβλήματα τεσσάρων κορυφαίων λογοτεχνών. Αυτοί είναι ο Ρόμπερτ Λούις Στήβενσον, που χαρακτηρίζεται ως ο τεχνίτης του λόγου με την ασθενική κράση, ο δημιουργός του ψυχογραφικού διηγήματος, Γεώργιος Βιζυηνός, η γυναίκα που νίκησε τη σιωπή και το σκοτάδι, Έλεν Κέλλερ και ο πρόδρομος της αφήγησης του μυστηρίου, Έντγκαρ Άλλαν Πόε. Σε αυτή την κατηγορία θα μπορούσε να ενταχθεί και ο Κουασιμόδος, για τον οποίο ο Ουγκώ δίνει μία πληθώρα ιατρικών πληροφοριών σχετικών με τις εκ γενετής δυσμορφίες. Τέλος, από τον χώρο των επιστημών αναλύει την προσωπικότητα του καθηλωμένου, αλλά αενάως κινούμενου σε σκοτεινούς χώρους θεωρητικού φυσικού Στίβεν Χόκινγκ, ο οποίος διέψευσε υπέρ του όλα τα ιατρικά προγνωστικά.
Ο Νίκος Μαρκέας, ως σύγχρονος Πλούταρχος, παρουσιάζει, αναλύει και ερμηνεύει τη στάση ζωής και το έργο δέκα έξι (συν μίας) χαρισματικών προσωπικοτήτων, που διέπρεψαν στις τέχνες, τις επιστήμες και στην πολιτική τους τελευταίους δύο αιώνες. Το επιτυχημένο εγχείρημα του είναι η παρουσίαση του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι αυτοί κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τις παθήσεις τους και το πώς οι τελευταίες επηρέασαν το έργο τους.
Τεύχος 662 (Αύγουστος 2023)
Γράψτε ένα σχόλιο
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.