Βιβλίο & Ιστορία
Timothy Snyder | Τα Βαλκάνια ως Ευρώπη
Timothy Snyder, Katherine Younger (επιμέλεια)
Τα Βαλκάνια ως Ευρώπη (1821-1914)
εκδ. Επίκεντρο 2021, σελ.: 336, τιμή: 18,00 €
Τα Βαλκάνια δεν είναι απλώς μια περιφέρεια της Ευρώπης που ανακαλεί συνειρμούς «οπισθοδρόμησης» αλλά αντιθέτως είναι ο «προπομπός» εξελίξεων που παρατηρήθηκαν στη συνέχεια στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Για τον Τίμοθι Σνάιντερ –καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Υale–, είναι η Σερβία και η Ελλάδα, τα «πρώτα γνήσια έθνη-κράτη» της νεωτερικής εποχής και όχι η Γαλλία, όπως συνήθως υποστηρίζεται. Εξάλλου, συνεχίζει, η «ενοποίηση» της Ελλάδας και της Σερβίας συνέβη περίπου μισό αιώνα νωρίτερα από αυτήν της Γερμανίας ή της Ιταλίας και, κατά συνέπεια , ο ιστορικός που επιθυμεί να διερευνήσει τη διαδικασία συγκρότησης του έθνους-κράτους θα πρέπει πρώτα να στραφεί στα Βαλκάνια και στη συνέχεια να αφουγκραστεί την «ηχώ» των εξελίξεων αυτών στην υπόλοιπη Ευρώπη. Έχει έρθει πλέον η ώρα, τονίζει εμφατικά ο Σνάιντερ, να δούμε «Τα Βαλκάνια ως Ευρώπη».
Oι εθνικές επαναστάσεις στα Βαλκάνια δεν έκριναν εκ των προτέρων ποια έθνη ήταν συγκροτημένα και ποια θα αποκτούσαν κρατική οντότητα, αλλά πρόσφεραν ένα πρότυπο, ένα μοντέλο δηλαδή, που μας είναι γνωστό σε άλλα, μη ευρωπαϊκά, ιστορικά συμφραζόμενα, ως αντιιμπεριαλιστικό ή αντιαποικιακό. Η ολοκλήρωση των βαλκανικών εθνών-κρατών, μια διαδικασία που ξεκίνησε στις αρχές του 19ου αιώνα, προϋπόθετε και εντέλει βασίστηκε στη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η σχέση μεταξύ Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και των εθνικών κινημάτων και, αργότερα, οι σχέσεις μεταξύ των παλαιών ευρωπαϊκών αυτοκρατοριών και των νεότευκτων ανεξάρτητων βαλκανικών κρατών μπορούν να κατανοηθούν με τους όρους που συνήθως χρησιμοποιούνται στη συζήτηση για την παγκόσμια Ιστορία, δηλαδή την αποικιοκρατία και την αντιαποικιοκρατία.
Στο δεύτερο μισό του δεκάτου ενάτου αιώνα, τα βαλκανικά κράτη έγιναν ανεξάρτητα έθνη-κράτη. Καθώς πάσχιζαν να παγιώσουν την εθνική τους κυριαρχία, οι χώρες αυτές κοίταζαν πέρα από τις παραδοσιακές στρατηγικές στον σχηματισμό κρατών, σε μια αναζήτηση για ένα εναλλακτικό όραμα εμπνευσμένο από τον μιλιταρισμό και την εθνική πολιτική οικονομία με αυτό τον τρόπο, όχι μόνο πέτυχαν με δικούς τους όρους, αλλά άλλαξαν την Ευρώπη και τον κόσμο από το 1912-1914 και μετά. Καθώς εξασθένιζε η Οθωμανική Αυτοκρατορία και εφαρμόζονταν όλο και περισσότερες μορφές άτυπης διπλωματίας από τις ισχυρές Δυνάμεις στον χώρο της, μετασχηματίστηκαν παράλληλα οι σχέσεις μεταξύ ταυτότητας και γεωπολιτικής.
Ο συλλογικός τόμος δοκιμίων που επιμελήθηκαν οι ιστορικοί Τίμοθι Σνάιντερ και Κάθριν Γιάνγκερ τοποθετεί τα Βαλκάνια στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων όχι ως μια προβληματική συγκρουσιακή ζώνη, αλλά ως μια κατεξοχήν περιφέρεια της Ευρώπης. Αντίθετα με τις υπάρχουσες στερεοτυπικές απόψεις, οι συγγραφείς του τόμου αυτού υποστηρίζουν ότι τα Βαλκάνια δεν υστερούσαν συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά σε πολλές περιπτώσεις προηγήθηκαν και προέβλεψαν πολλές δυτικοευρωπαϊκές εξελίξεις στις δεκαετίες πριν και μετά το 1900. Σε έξη κεφάλαια προσφέρουν αναλύσεις και τεκμηριωμένες παρατηρήσεις, οι οποίες φωτίζουν όψεις της βαλκανικής Ιστορίας που δεν έχουν αποσπάσει το επιστημονικό ενδιαφέρον που τους αναλογεί, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά πλευρές της εθνικής ιδεολογίας και της κρατικής πολιτικής. Η έκδοση εμπλουτίζει σημαντικά την ελληνόφωνη βαλκανική βιβλιογραφία.
Τεύχος 660 (Ιούνιος 2023)
Γράψτε ένα σχόλιο
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.