Βιβλίο & Ιστορία
Bevin Alexander | Τα κρίσιμα λάθη του Χίτλερ
Bevin Alexander
Τα κρίσιμα λάθη του Χίτλερ
Μετάφραση: Πέτρος Τσαλπατούρος
εκδ. Γκοβόστη, 2022, σελ.: 424, τιμή: 24,80 €
Ο Αδόλφος Χίτλερ δεν γνώριζε το παραμικρό για την ύπαρξη και τα αποφθέγματα του Κινέζου στρατηγιστή και φιλόσοφου Σουν Τζου (400 π. Χ.). Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των πρώτων επτά ετών του δικτατορικού καθεστώτος του στη Γερμανία (από το 1933 έως το 1940), απέφευγε συστηματικά την άμεση σύγκρουση με τους ισχυρούς αντιπάλους του, ενώ φρόντιζε να εκμεταλλεύεται τις αδυναμίες τους. Η επιτυχία του ήταν αδιαμφισβήτητη και όλα έδειχναν πως τίποτε δεν θα μπορούσε να αναστείλει τη φρενήρη πορεία του προς την απόλυτη νίκη. Όμως, μετά το 1940 εγκατέλειψε την τακτική που θα του επέτρεπε να κυριαρχήσει. Εξαπέλυσε μια κατά μέτωπο επίθεση στην πανίσχυρη Σοβιετική Ένωση, χαρίζοντας έτσι πολύτιμο χρόνο στη Βρετανία και τις ΗΠΑ να δημιουργήσουν μια γιγάντια στρατιωτική δύναμη και, τελικά, στη συνέχεια απέτυχε να αποτρέψει τις Συμμαχικές δυνάμεις από το να συντρίψουν την ευάλωτη και αποδυναμωμένη από τον πόλεμο Γερμανία. Η σύγκρουση των Συμμάχων με τους Γερμανούς αποτέλεσε τη μεγαλύτερη πολεμική αναμέτρηση στην Ιστορία. Παρ’ όλα αυτά, το αποτέλεσμα αυτής της αναμέτρησης ήταν προδιαγεγραμμένο εξαιτίας των μοιραίων λαθών που είχε διαπράξει ο Χίτλερ το 1940. Έως τα μέσα του 1945, η Γερμανία ήταν πλέον μια κατακερματισμένη χώρα και ο ηγέτης της ήταν νεκρός.
Για τους περισσότερους, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος θεωρείται ως μια αιματηρή σύγκρουση που ολοκληρώθηκε με την ένδοξη νίκη των Συμμαχικών δυνάμεων επί των Ναζί. Συνήθως, οι εξιστορήσεις αναλώνονται στις μάχες που διεξήχθησαν και τελικά κερδήθηκαν εξαιτίας τόσο του αξιόλογου ανθρώπινου δυναμικού όσο και της εξαίρετης στρατηγικής των Συμμάχων. Εν τούτοις, συχνά παραβλέπεται το γεγονός ότι πολλές από τις στρατιωτικές επιλογές του Χίτλερ, σε συνδυασμό με την ισχυρότατη επιρροή που ασκούσε στους υφισταμένους του, διαδραμάτισαν καταλυτικό ρόλο στην τελική ήττα της Γερμανίας.
Ο Μπέβιν Αλεξάντερ δεν επιχειρεί απλώς να παρουσιάσει ένα υποθετικό εναλλακτικό σενάριο της Ιστορίας. Αναλύει εις βάθος τα γεγονότα με οξυδέρκεια και σαφήνεια καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η ήττα των Συμμάχων ήταν πιθανότερη από όσο ενδεχομένως πιστεύουμε. Με τη βοήθεια λεπτομερών και πρωτότυπων χαρτών, περιγράφει τις σημαντικότερες μάχες, αλλά και τα μοιραία λάθη που διέπραξαν οι Γερμανοί επί του πεδίου, στρέφοντας ουσιαστικά την έκβαση του πολέμου εις βάρος τους. Η μελέτη του Αλεξάντερ αποκαλύπτει τον τρόπο, με τον οποίο κάποιες μικρές –και φαινομενικά ασήμαντες– αλλαγές στη στρατηγική του Χίτλερ θα μπορούσαν να έχουν διαμορφώσει έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο από αυτόν που σήμερα γνωρίζουμε.
Ο Αλεξάντερ εμβαθύνει στον ιδιόμορφο χαρακτήρα του Χίτλερ, ενός από τους σατανικότερους δυνάστες που γνώρισε ποτέ η υφήλιος. Ενός ικανότατου πολιτικού, αλλά με έντονα διαταραγμένο ψυχισμό, που οι επιδιώξεις του δεν συμβάδιζαν με εκείνες ενός ορθολογιστή, αλλά με ενός μανιακού, που πίστευε πως ο γερμανικός λαός μπορούσε να μετατραπεί σε μια «ανώτερη φυλή». Διερευνά τον τρόπο με τον οποίο ο παρανοϊκός δικτάτορας επικράτησε , ενώ επιχειρεί να απαντήσει στο πλέον προφανές και τρομακτικό ερώτημα: Πόσο κοντά έφθασαν οι Ναζί στην τελική νίκη;
Τεύχος 658 (Απρίλιος 2023)
Γράψτε ένα σχόλιο
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.