Βιβλίο & Ιστορία
Γεώργιος Στ. Παλαιόπουλος | Στα ίχνη των παιδιών του Εμφυλίου
Γεώργιος Στ. Παλαιόπουλος
Στα ίχνη των παιδιών του Εμφυλίου
Τεκμήρια-μαρτυρίες
εκδ. Επίκεντρο, 2022, σελ.: 230, τιμή: 14,00 €
Η εμφύλια σύρραξη αποτέλεσε τη δυσμενέστερη εξέλιξη που θα μπορούσε να συμβεί σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, μια χώρα η οποία μετρούσε τις πληγές της κατά την έξοδό της από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Την ίδια χρονική περίοδο κατά την οποία η πλειονότητα των κρατών που ενεπλάκησαν ανασυγκροτούνταν, στην Ελλάδα είχαν τεθεί οι βάσεις μιας εσωτερικής διαμάχης. Με τη λήξη της, αφενός η επιλογή επιβεβλημένης ή εθελοντικής μετανάστευσης μερίδας των πρωταγωνιστών της μιας πλευράς, στην πλειονότητα μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος, αλλά και των πολιτικά ομοφώνων και αφετέρου η απομάκρυνση-μετακίνηση χιλιάδων νέων Ελληνοπαίδων στις Λαϊκές Δημοκρατίες και η μετέπειτα διασπορά τους σε όλον τον κόσμο, δεν είχε προηγούμενο.
Τα παιδιά του Εμφυλίου βρέθηκαν στο επίκεντρο ενός βιαιότερου πολέμου, μιας διαμάχης χωρίς όρους με κοινωνικό, πολιτικό και ιδεολογικό υπόβαθρο και προεκτάσεις. Η αναγγελία, από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς των όμορων Λαϊκών Δημοκρατιών, τον Φεβρουάριο του 1948, της οργάνωσης και εκτέλεσης αποστολών πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας, αιτιολογήθηκε με μια σειρά επιχειρήσεων εκ μέρους της ηγεσίας των ανταρτών. Η απομάκρυνση των παιδιών από τις εστίες τους είτε με την έγκριση των γονέων τους, είτε με την αποφυγή της άρνησης υπό τον φόβο των αντιποίνων, είτε ακόμα με τον εξαναγκασμό τους από τους διοργανωτές, ήταν μια πραγματικότητα από τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου 1948.
Ο Γεώργιος Στ. Παλαιόπουλος στο βιβλίο του καταγράφει τις ειδικές διαδρομές που ακολούθησαν οι αποστολές των Ελληνοπαίδων στη μεθόριο του Εμφυλίου, καθώς και στοιχεία της εγκατάστασής τους τόσο στον χώρο της νοτιοανατολικής όσο και σε αυτόν της κεντρικής Ευρώπης ευρύτερα. Εντοπίζει άγνωστα κέντρα φιλοξενίας, ορεινών απομακρυσμένων τοποθεσιών και οικισμών, επιλεγμένων βοηθητικών χώρων που αναπλάστηκαν για τις ανάγκες που προέκυψαν αλλά και πολυτελών θέρετρων αναψυχής. Επιπρόσθετα δόθηκε η δυνατότητα να ερμηνευτούν εσωτερικές μετακινήσεις ειδικού σκοπού με ιδιαίτερο ενδιαφέρον που πραγματοποιήθηκαν τα χρόνια της φιλοξενίας τους στα κέντρα, δεδομένου ότι συνδέθηκαν με την κατά τόπους κυβερνητική πολιτική της Λαϊκής Δημοκρατίας στην οποία είχαν εγκατασταθεί. Από την άλλη τα προσκόμματα στις προσπάθειες επαναπατρισμού και η εμπλοκή των διεργασιών στον μύλο της πολιτικής των χωρών υποδοχής απέκτησαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς αποτέλεσαν κεντρικό παρασκηνιακό ρυθμιστή των εξελίξεων.
Ο Ψυχρός Πόλεμος, πρώιμη έκφραση του οποίου αποτέλεσε ο ελληνικός Εμφύλιος, απέδειξε ότι το Ελληνικό Ζήτημα, μέρος του οποίου και το παιδομάζωμα, ήταν ενταγμένο στην ευρωπαϊκή και διεθνή πολιτικοστρατιωτική σκηνή και έτσι αντιμετωπίστηκε κατά βάση.
Τα παιδιά του Εμφυλίου βρέθηκαν στο επίκεντρο ενός πολέμου βιαιότερου, μιας διαμάχης χωρίς όρους με κοινωνικό, πολιτικό και ιδεολογικό υπόβαθρο και αναμφισβήτητα με ποικίλες προεκτάσεις. Το κυρίως πρωτογενές υλικό προέρχεται από προσωπική έρευνα των φακέλων του Ιστορικού και Διπλωματικού Αρχείου του ελληνικού υπουργείου των Εξωτερικών. Επιπλέον η έρευνα αρχειακού ανέκδοτου υλικού στα Γενικά Αρχεία του Κράτους της κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας ήταν εποικοδομητική.
Το βιβλίο του Γεωργίου Στ. Παλαιόπουλου αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην επιστημονική έρευνα και συζήτηση.
Τεύχος 651 (Σεπτέμβριος 2022)
Γράψτε ένα σχόλιο
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.