Βιβλίο & Ιστορία
Αλέξης Ηρακλείδης-Άντα Διάλλα | Η ανθρωπιστική επέμβαση κατά τον δέκατο ένατο αιώνα
Αλέξης Ηρακλείδης-Άντα Διάλλα
Η ανθρωπιστική επέμβαση κατά τον δέκατο ένατο αιώνα
εκδ. Επίκεντρο, 2021, σελ.: 312, τιμή: 16,00 €
Μέχρι πρόσφατα ήταν ελάχιστα γνωστό ότι υπήρχε ανθρωπιστική επέμβαση κατά τον 19ο αιώνα. Οι περισσότεροι μελετητές δεν γνώριζαν ότι η ανθρωπιστική επέμβαση έχει μακρά Ιστορία και δεν αποτελεί φαινόμενο μονάχα της μεταψυχροπολεμικής εποχής. Τον 19ο αιώνα την ανθρωπιστική δικαιολόγηση την επικαλέστηκαν οι κυβερνήσεις, ο Τύπος, η κοινή γνώμη και οι νομικοί διεθνολόγοι από την επέμβαση των τριών μεγάλων δυνάμεων στην Ελληνική Επανάσταση (1821-1931) μέχρι την πιο αμφιλεγόμενη επέμβαση των ΗΠΑ στην Κούβα το 1898, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις χωρίς τη χρήση ένοπλης βίας σε ανθρωπιστικά δράματα. Το δόγμα της ανθρωπιστικής επέμβασης ήταν στο ζενίθ του στον λόγο του Διεθνούς Δικαίου από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι τη δεκαετία του 1930 και ιδιαίτερα από τη δεκαετία του 1870 και μετά.
Η ανθρωπιστική επέμβαση –δηλαδή η στρατιωτική επέμβαση με στόχο τη σωτηρία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων– γύρω στο 1990 εισήλθε στη δημόσια συνείδηση όσο ποτέ κατά τον 20ό αιώνα. Κατέλαβε κεντρική θέση στην επιστημονική έρευνα και στη σκέψη αυτών που παίρνουν αποφάσεις καθώς και στους διεθνείς οργανισμούς και κέντρισε τη φαντασία του ευρύτερου κοινού όσο ελάχιστα άλλα πολιτικά θέματα στον μεταψυχροπολεμικό κόσμο.
Η ευρέως διαδεδομένη άποψη, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, είναι ότι η ανθρωπιστική επέμβαση αποτελεί ένα από τα φαινόμενα της μεταδιπολικής εποχής. Ωστόσο η απαρχή της ανθρωπιστικής επέμβασης ανάγεται στον 19ο αιώνα, με πρώτη της εκδήλωση τη Ναυμαχία στο Ναβαρίνο (Οκτώβριος 1827).
Από την πρώτη στιγμή η ανθρωπιστική επέμβαση θεωρείτο μια αμφιλεγόμενη επιλογή για τα κράτη. Από το 1835 και για εκατό και πλέον χρόνια, μέχρι και τη δεκαετία του 1930, οι υπέρμαχοι της ανθρωπιστικής επέμβασης, εξήραν τη στάση των τριών μεγάλων δυνάμεων στο Ναβαρίνο και ό,τι ακολούθησε την ελληνική περίπτωση. Οι οπαδοί της Realpolitik, αντίπαλοι οποιασδήποτε ιδέας περί ανθρωπιστικών ή ηθικών αξιών στην ενάσκηση της εξωτερικής πολιτικής των κρατών, όπως ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντισραέλι, το 1877 αναφερόταν με αποτροπιασμό στο Ναβαρίνο, ως την «αιματηρή γκάφα», την ίδια στιγμή που έστελνε το Βρετανικό Ναυτικό να υποστηρίξει τους Οθωμανούς έναντι των Βουλγάρων που υπέφεραν. Ήταν από τις λιγοστές φορές που μια ευρωπαϊκή δύναμη δεν επενέβη υπέρ των χριστιανών υπηκόων του Σουλτάνου.
Το βιβλίο των Αλέξη Ηρακλείδη και Άντας Διάλλα, παρουσιάζει και αναλύει την ανθρωπιστική επέμβαση στη θεωρία και στην πράξη κατά τον 19ο αιώνα, καθώς και την απαρχή της που βρίσκεται στην Αναγέννηση, με την ιδέα του «δίκαιου πολέμου» κατά της τυραννίας. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στη διχοτομία πολιτισμού-βαρβαρότητας, στο διεθνές δίκαιο (υπέρμαχοι και πολέμιοι της ανθρωπιστικής επέμβασης) και στη διεθνή πολιτική θεωρία σε σχέση με την επέμβαση. Επίσης εξετάζονται λεπτομερώς οι τέσσερεις πιο εμβληματικές περιπτώσεις ανθρωπιστικής επέμβασης κατά τον 19ο αιώνα: στην Ελληνική Επανάσταση (1821-1832), στις σφαγές στον Λίβανο και τη Συρία (1860-1861), στη Βαλκανική Κρίση και στις θηριωδίες κατά των Βουλγάρων (1875-1878) και η επέμβαση των ΗΠΑ στην Κούβα κατά τον Κουβανικό Πόλεμο Ανεξαρτησίας (1895-1898).
Τεύχος 641 (Νοέμβριος 2021)
Γράψτε ένα σχόλιο
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.