Βιβλίο & Ιστορία
Τόμας Χάρντερ | Ο πόλεμος του Andy
Τόμας Χάρντερ
Ο πόλεμος του Andy
Μετάφραση: Παναγιώτη Γούλα
εκδ. Επίκεντρο, σελ.: 432, τιμή: 11,50 €
Ο Άντερς Λάσσεν γόνος οικογένειας Δανών γαιοκτημόνων με αριστοκρατική καταγωγή είναι ένας θρύλος που έδρασε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.Μετά τη συμμετοχή του σε μια ανταρσία σε ένα δανέζικο πλοίο, πήγε στη Σκωτία. Πρώτα κατατάχτηκε στην SOE προτού υπηρετήσει στην Καταδρομική Δύναμη Μικρής Κλίμακας (SSRF), την Special Air Service (SAS) και τη Special Boat Service (SBS). Συμμετείχε στην Επιχείρηση Postmaster, στα ανοικτά της Δυτικής Αφρικής, και στις επιδρομές στα Νησιά της Μάγχης και στην ακτή της Νορμανδίας. Ήταν παρών κατά το μεγαλύτερο μέρος της δράσης στην Ανατολική Μεσόγειο, πολεμώντας στην Ελλάδα, τα Δωδεκάνησα, τη Γιουγκοσλαβία, την ηπειρωτική Ελλάδα και τέλος στην Ιταλία.
Από το 1943 που εντάχθηκε στη νεοσύστατη μονάδα καταδρομών του Βασιλικού Ναυτικού (SBS), θα μπαινόβγαινε στον ελλαδικό χώρο. Η πρώτη του αποστολή τον έφερε στην Κρήτη, όπου, τον Ιούλιο του 1943, έλαβε μέρος σε μια άκρως δραματική επιχείρηση εναντίον του γερμανικού αεροδρομίου στο Καστέλλι Πεδιάδος του Ηρακλείου. Η επιδρομή αυτή, που αποσκοπούσε να παραπλανήσει τις δυνάμεις του Άξονα σχετικά με τον πραγματικό στόχο της συμμαχικής απόβασης στη Μεσόγειο, απέφερε στον Λάσσεν τον δεύτερο Στρατιωτικό Σταυρό του. Το φθινόπωρο της ίδια χρονιάς, πολέμησε στην αποτυχημένη επιχείρηση των βρετανών με στόχο να αποτραπεί η κατάληψη των Δωδεκανήσων και άλλων ελληνικών νησιών από τους Γερμανούς, μετά από τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας τον Σεπτέμβριο του 1943.
Το πρώτο εξάμηνο του 1944, ως λοχαγός πλέον, διεξήγαγε σειρά από καταδρομικές επιχειρήσεις με βασικό μέσο μεταφοράς ψαροκάικα που εφορμούσαν από απόμερους όρμους και βραχονησίδες στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Η Χάλκη, η Σύμη, η Νάξος, η Πάρος και η Σαντορίνη υπήρξαν μάρτυρες της καταιγιστικής δράσης του και των ανδρών του. Στη διάρκεια των επιχειρήσεων συναντήθηκε με πλήθος Ελλήνων, από άνδρες του Ιερού Λόχου, μέλη της τοπικής Αντίστασης αλλά και απλούς νησιώτες που διακινδύνευαν τα πάντα συνδράμοντας τους στρατιώτες των Συμμάχων.
Μετά από μια πρόσκαιρη εμπλοκή στις δαλματικές ακτές, επέστρεψε στην Ελλάδα, ως μέρος μικρής δύναμης που θα συμβόλιζε τη στρατιωτική παρουσία αλλά και το έντονο ενδιαφέρον της Βρετανίας για τα ελληνικά πράγματα την ώρα που τα γερμανικά στρατεύματα εγκατέλειπαν την χώρα. Υπήρξε ένας από τους λίγους στρατιωτικούς των Συμμάχων που έγιναν μάρτυρες του τέλους της Κατοχής στην μακεδονική πρωτεύουσα την ώρα που οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ παγίωναν τον έλεγχό τους σε ολόκληρο τον βορειοελλαδικό χώρο. Μερικές εβδομάδες αργότερα, φέροντας βαθμό ταγματάρχη, στάλθηκε να διοικήσει την πρώτη βρετανική δύναμη που αποβιβάστηκε στην Κρήτη.
Το βιβλίο του Τόμας Χάρντερ ανασυνθέτει την προσωπική και στρατιωτική ζωή του Άντερς Λάσσεν εντάσσοντάς την στο ευρύτερο ιστορικό πλαίσιο.
Η βιογραφία του δεν αποτελεί μόνο έναν φόρο τιμής σε έναν εξαιρετικό στρατιώτη, αλλά και μια συναρπαστική περιγραφή πολλών ειδικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στις οποίες συμμετείχε. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η φρέσκια ματιά στα γεγονότα στη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη το 1944 και 1945.
Τεύχος 640 (Οκτώβριος 2021)
Γράψτε ένα σχόλιο
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.