Βιβλίο & Ιστορία
Γιώργος Γούσης, Γιάννης Ράγκος | Ληστές, Η ζωή και ο θάνατος του Θύμιου και Γιάννη Ντόβα
Γιώργος Γούσης, Γιάννης Ράγκος
Ληστές
Η ζωή και ο θάνατος του Θύμιου και Γιάννη Ντόβα
Μέρος Α΄
Εκδ. Polaris, 2020, σελ.: 136, τιμή: 13,30 €
Tο φαινόμενο της ληστοκρατίας κυριάρχησε στο νεοελληνικό κράτος σχεδόν για έναν αιώνα, μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1930. Στο επίκεντρό της βρισκόταν η σύγκρουση παράδοσης και νεωτερικότητας, και ειδικότερα η ακραία αντιπαράθεση του συγκεντρωτικού κράτους με τις αυτόνομες κοινότητες του ορεινού χώρου.
Στην Ήπειρο των πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα, και στην αιχμή αυτής της σύγκρουσης, ο Γιάννης και ο Θύμιος Ντόβας παίρνουν εκδίκηση για την άγρια δολοφονία του πατέρα τους και κατόπιν ακολουθούν τον μοναδικό δρόμο που τους απομένει: της παρανομίας, της αδιάλλακτης βίας και της αναμέτρησης με τους κρατικούς θεσμούς. Δεμένοι με το αίμα των δεκάδων θυμάτων τους και εξασκημένοι να επιβιώνουν ο ένας δίπλα στον άλλον ακόμα και στις σφοδρότερες αντιθέσεις τους, θα παραμείνουν ενωμένοι όχι μόνον στην ακμή τους -όταν και με τη σκόπιμη σύμπραξη παραγόντων του «αστικού κράτους» θα αναδειχθούν σε φόβητρο όλης της περιοχής- αλλά και στην παρακμή και το μοιραίο τέλος τους.
Στους Ληστές, των Γιώργου Γούση (εικονογράφου) και Γιάννη Ράγκου (συγγραφέα), η αφήγηση –εμπνευσμένη από αληθινά περιστατικά της ζωής των διαβόητων λήσταρχων της Ηπείρου αδελφών Ρέτζου (Ρετζαίων)– «διασχίζει» τη ζωή του Γιάννη και του Θύμιου Ντόβα από το 1909 ως το θάνατό τους το 1930, ο οποίος σφραγίζει συμβολικά και τον επίλογο της εγχώριας ληστοκρατίας. Και, παράλληλα, παρακολουθεί τα μείζονα γεγονότα μιας περιόδου που διαμόρφωσε το σημερινό «χάρτη» της χώρας: το διπλασιασμό της έκτασης του ελληνικού κράτους, με την απελευθέρωση της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης από την οθωμανική και βουλγαρική κυριαρχία κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων του 1912-1913, τη διένεξη του πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου και του βασιλιά Κωνσταντίνου σχετικά με την είσοδο ή όχι της Ελλάδας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον μακρόχρονο εμφύλιο «διχασμό» που ακολούθησε, την εκστρατεία του ελληνικού στρατού στη Μικρά Ασία το 1919 και την κατάρρευση του μετώπου τον Αύγουστο 1922 μετά την αντεπίθεση του τουρκικού στρατού υπό τον Κεμάλ Ατατούρκ η οποία οδήγησε στη Μικρασιατική Καταστροφή, την έλευση στον ελλαδικό χώρο 1,5 εκατ. ελληνογενών προσφύγων από τη Μικρά Ασία με καθοριστικές κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές συνέπειες, τον κύκλο των διαδοχικών στρατιωτικών πραξικοπημάτων τα οποία διαμόρφωσαν σε σημαντικό βαθμό τις πολιτικές εξελίξεις της δεκαετίας του 1920, την κήρυξη της αβασίλευτης δημοκρατίας τα τελευταία χρόνια της δεκαετίας αυτής και τη συγκρότηση της τελευταίας κυβέρνησης Βενιζέλου μετά το 1928 με την ένταση των αντικομμουνιστικών διώξεων.
Πρόκειται για ένα κόμικ (γκράφικ νόβελ), που συνδυάζει τη νουάρ ατμόσφαιρα με την ηθογραφία, τη μαφιόζικη δράση με την ελληνική εκδοχή της γουέστερν κουλτούρας, τον ληστρικό “κώδικα τιμής” με τη διαφθορά της εξουσίας, το ιστορικό αφήγημα με τις σύγχρονες μορφές του οργανωμένου εγκλήματος.
Οι δημιουργοί των Ληστών, προσφέρουν ένα εξαιρετικό ιστορικό εικονογραφημένο αφήγημα υψηλών απαιτήσεων που απευθύνεται σε ένα απαιτητικό κοινό. Η άψογη από κάθε πλευρά έκδοση ενισχύει σημαντικά το κόμικ στην Ελλάδα.
Τεύχος 635 (Μάιος 2021)
Γράψτε ένα σχόλιο
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.