Βιβλίο & Ιστορία
F. G. Haghenbeck | Το κρυφό βιβλίο της Φρίντα Κάλο
F. G. Haghenbeck
Το κρυφό βιβλίο της Φρίντα Κάλο
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Σοφία Σίμου
Εκδοτικός Οργανισμός Πάπυρος, 2019, ΣΕΛ.: 408, ΤΙΜΗ: 14,80 €
Η Φρίντα Κάλο έφυγε από τη ζωή το 1954, σε ηλικία σαράντα επτά ετών. Μετά τον θάνατό της, γνώρισε μια εκτίναξη της δημοτικότητάς της που παραμένει μέχρι σήμερα. Και παρόλο που η φήμη της έχει εξαπλωθεί, τα έργα της Κάλο μας θυμίζουν, ότι δεν υπάρχουν απλές αλήθειες για τη ζωή, τη δουλειά και την υστεροφημία της γυναίκας πίσω από το είδωλο. Αντίθετα, ξετύλιξε πολλές πλευρές από την πραγματική της ζωή, και μας επέτρεψε να διεισδύσουμε στα μύχια της ψυχής της.
Η εξωτερίκευση του προβληματισμού της για τα γεγονότα της ζωής μιας γυναίκας (σεξουαλικότητα, εγκυμοσύνη) και η εμμονή της στην αυτοπροσωπογραφία την έκαναν να ξεχωρίσει από μικρή ηλικία. Στα 6 της η πολιομυελίτιδα σε συνδυασμό με το φοβερό τραυματισμό της στα 18 μετά από τροχαίο ατύχημα σφράγισαν όλη την καλλιτεχνική της πορεία.
Τόλμησε και ξεχώρισε, τόσο στην κοινωνική της ζωή αλλά και στην σεξουαλική. Το πιο δύσκολο ήταν να αποδεχτεί ότι δεν θα τεκνοποιήσει ποτέ.
Τραγική φυσιογνωμία με μεγάλη ψυχική δύναμη πρεσβεύοντας πάντα την μεξικάνα αγρότισσα υποστηρίζοντας πάντα την παραδοσιακή φορεσιά και επιμένοντας στο πιστεύω της. Η έντονη προσωπικότητα της σε συνδυασμό με την πολυτάραχη ζωή της σε μαγνητίζει. Βρισκόταν συνεχώς σε αναζήτηση αυτονομίας οικονομικής, σεξουαλικής και καλλιτεχνικής. Μια φωτογραφία της φτάνει για να καταλάβεις ότι αυτή η γυναίκα δεν φοβότανε τον θάνατο και ας υπέφερε από αφόρητους πόνους. Η λατρεία της για την ιστορία του Μεξικού και η καθήλωση της στην ζωγραφική την έκανε να ξεχωρίσει από πολύ μικρή ηλικία. Το μουσείο είναι γεμάτο από έργα της προκολομβιανής περιόδου τόσο των Αζτέκων όσο και των Ολμέκων και των Μάγια.
Μεταξύ των προσωπικών αντικειμένων της που βρέθηκαν μετά τον θάνατό της ήταν και ένα μαύρο σημειωματάριο που εκείνη είχε ονομάσει «Το βιβλίο της Γέρμα Σάντα», με την συλλογή της από συνταγές μαγειρικής αφιερωμένες στον Άγιο Θάνατο. Επρόκειτο να εκτεθεί για πρώτη φορά στο Παλάτι των Καλών Τεχνών, με αφορμή την επέτειο της γέννησής της. Την ημέρα που η έκθεση άνοιξε τις πύλες της στο κοινό το σημειωματάριο εξαφανίστηκε…
Ο γνωστός Μεξικανός συγγραφέας Φ. Χ. Χάγκενμπεκ, στηρίχτηκε πάνω στο γεγονός και έγραψε ένα μυθιστόρημα στο οποίο κρατώντας αδιάπτωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη, μεταφέρει ακόμη μια φορά τη ζωή της διάσημης καλλιτέχνιδας. Αφήνει τα γεγονότα να μιλήσουν από μόνα. Υποθέτει ότι το σημειωματάριο ήταν δώρο της ερωμένης της, Τίνα Μοντότι, μετά το τρομακτικό τροχαίο ατύχημα που σημάδεψε τη ζωή της Φρίντα. Μέσα από αυτό το πρίσμα, ο Χάγκενμπεκ συνδυάζει συνταγές με περιόδους που έζησε η καλλιτέχνις και αναπλάθει έτσι, με έναν μοναδικό τρόπο, την ταραχώδη αλλά γοητευτική ζωή της, από το ειδύλλιο και μεγάλο έρωτα της ζωής της με τον διάσημο ζωγράφο Ντιέγκο Ριβέρα, μέχρι τις σχέσεις της με διάσημες προσωπικότητες, όπως, μεταξύ άλλων, την Τζόρτζια Ο’ Κιφ, τον Έρνεστ Χεμινγουέι και τον Σαλβαδόρ Νταλί.
Τεύχος 617 (Νοέμβριος 2019)
Γράψτε ένα σχόλιο
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.