Τεύχος 613
Επικαιρότητα & Ιστορία – Τεύχος 613
Επικαιρότητα & Ιστορία
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΣ
Εντυπωσιακή αίθουσα ανακαλύφθηκε στο «Χρυσό Παλάτι» του Νέρωνα στη Ρώμη
Μια εντυπωσιακή θολωτή αίθουσα, ύψους 4,5 μέτρων, ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στα ερείπια του εκτεταμένου παλατιού του Ρωμαίου αυτοκράτορα Νέρωνα, που είχε κατασκευαστεί από το 64 έως το 68 μ.Χ. και σήμερα βρίσκεται θαμμένο κάτω από τον Παλατίνο, τον Εσκουλίνο, τον Αβεντίνο και τον Καίλιο Λόφο της Ρώμης, κοντά στο Κολοσσαίο. Η αίθουσα παρέμενε άθικτη για σχεδόν 2.000 χρόνια και ανακαλύφθηκε τυχαία κατά τη διάρκεια αποκατάστασης ενός διπλανού δωματίου. Για τον λόγο αυτό, διατηρεί σε εξαιρετική κατάσταση εντυπωσιακές τοιχογραφίες, οι οποίες απεικονίζουν πραγματικά ή μυθικά πλάσματα –μεταξύ των οποίων και μία Σφίγγα, απ’ όπου το δωμάτιο έλαβε την ονομασία του–, έναν Κένταυρο, τον θεό Πάνα, λουλούδια και φυτά, καθώς και έναν νεαρό άντρα να κυνηγά με σπαθί έναν πάνθηρα. Ο Νέρωνας άρχισε την κατασκευή του πολυτελέστατου αυτού παλατιού, το οποίο είναι γνωστό και ως Χρυσό Παλάτι (Domus
Aurea), αμέσως μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που σύμφωνα με ορισμένες πηγές προκάλεσε ο ίδιος και διήρκεσε έξι μέρες, καταστρέφοντας το μεγαλύτερο τμήμα της Ρώμης. Παρά το γεγονός ότι τα πρώτα ευρήματα του παλατιού έχουν εντοπιστεί ήδη από τον 15ο αιώνα, οι αρχαιολόγοι εξακολουθούν να βρίσκουν νέες αίθουσες, καθώς εκτιμάται πως διέθετε συνολικά περισσότερα από 300 μεγαλύτερα ή μικρότερα δωμάτια για ποικίλες χρήσεις.
Χιλιάδες έγγραφα για τη δικτατορία Βιντέλα παρέδωσαν οι ΗΠΑ στην Αργεντινή
Περισσότερα από 7.500 αποχαρακτηρισμένα έγγραφα των αμερικανικών στρατιωτικών αρχών και των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, που αναφέρονται στη σκοτεινή περίοδο της δικτατορίας Βιντέλα στην Αργεντινή από το 1976 έως το 1983, παραδόθηκαν πριν από λίγες εβδομάδες από τις ΗΠΑ στην κυβέρνηση της Αργεντινής. Αυτό το ιδιαίτερης ιστορικής αξίας αρχειακό υλικό αποτελεί το τελευταίο τμήμα των συνολικά 43.000 εγγράφων που έχουν δοθεί από τις ΗΠΑ για την επίμαχη περίοδο, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας που υπογράφηκε το 2016 μεταξύ του προέδρου της Αργεντινής Μαουρίσιο Μάκρι και του Αμερικανού ομολόγου του Μπαράκ Ομπάμα.
Τα, άγνωστα μέχρι σήμερα, έγγραφα προσφέρουν αποκαλυπτικές πληροφορίες για τη συνεχή και βίαιη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη στρατιωτική κυβέρνηση της Αργεντινής με τη σύμπραξη των ΗΠΑ, τους 30.000 «εξαφανισμένους» (desaparecidos), τις εν ψυχρώ δολοφονίες αντιφρονούντων στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό και την απαγωγή μωρών που γεννήθηκαν στη φυλακή. Ακόμη ρίχνει φως στην «καθημερινότητα» πολλών μελών των αποσπασμάτων θανάτου του καθεστώτος, καθώς υπάρχουν αναφορές στο ωράριό τους, στο δικαίωμα δίωρου διαλείμματος για φαγητό και στην παροχή επιδόματος 1.000 δολαρίων ΗΠΑ για ρουχισμό και άλλο εξοπλισμό.
«Η δημοσιοποίηση αυτών των εγγράφων αποτελεί μια μοναδικά πολύτιμη συνεισφορά στην υπόθεση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην αποκατάσταση της δικαιοσύνης και στην εκπλήρωση του δικαιώματος να γνωρίζουμε όλη την αλήθεια» δήλωσε για το θέμα ο Κάρλος Οσόριο, αναλυτής των Αρχείων Εθνικής Ασφαλείας στο Πανεπιστήμιο Τζωρτζ Ουάσινγκτον των ΗΠΑ, που ήταν υπεύθυνος για το συνολικό project.
Η Αργεντινή αποτέλεσε το κέντρο της «Επιχείρησης Κόνδωρ» («Operation Condor»), που σχεδίασαν οι ΗΠΑ για τη συνεργασία των δικτατορικών καθεστώτων στην Αργεντινή, τη Βολιβία, τη Χιλή, την Ουρουγουάη, την Παραγουάη, τη Βραζιλία, το Εκουαδόρ και το Περού και εφαρμόστηκε από το 1975 έως περίπου τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Με στόχο την παρεμπόδιση ενδεχόμενης επικράτησης κομμουνιστικών κυβερνήσεων στη Λατινική Αμερική, η κυβέρνηση Φορντ παρείχε στα συγκεκριμένα καθεστώτα πλήρη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια. Τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα αποδεικνύουν ότι η υποστήριξη αυτή υπερέβη τη «λελογισμένη ενθάρρυνση» από την πλευρά ΗΠΑ, όπως είχε δηλώσει το 1976 ο υπουργός Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ, αφού σύμφωνα με αναφορά εκείνης της περιόδου του τότε υφυπουργού Εξωτερικών η αμερικανική κυβέρνηση γνώριζε πως «οι δυνάμεις ασφαλείας της Αργεντινής έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο».
Θεωρείται εξαιρετικά πιθανό τα στοιχεία που περιλαμβάνουν τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα να οδηγήσουν σε νέες διώξεις στελεχών της δικτατορικού καθεστώτος από τη δικαιοσύνη της Αργεντινής. Σημειώνεται ότι από το 1983 έως σήμερα περισσότεροι από 2.979 πρώην αξιωματούχοι της περιόδου 1976-1983 έχουν δικαστεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, αυθαίρετες συλλήψεις και απαγωγές, ενώ στο στάδιο της δικαστικής διερεύνησης βρίσκονται ακόμα 593 ανάλογες υποθέσεις.
Τοιχογραφία σε σπίτι του Κοννέκτικατ απεικονίζει μάχη του Γαλλοϊνδιανικού Πολέμου
Σπάνια τοιχογραφία που εκτιμάται πως απεικονίζει μια σκηνή μάχης από τον Γαλλοϊνδιανικό Πόλεμο, που έλαβε χώρα στη Βόρεια Αμερική από το 1754 έως το 1763 μεταξύ των αποικιών και των κτήσεων της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας, με τη συμμετοχή ιθαγενών Ινδιάνων, εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια αναστηλωτικών εργασιών σε τοίχο σπιτιού του 17ου αιώνα στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ. Αν και το σχέδιο είναι αρκετά απλοϊκό, παρουσιάζει τεράστιο ιστορικό ενδιαφέρον, αφού τοποθετείται χρονικά στα τέλη του 18ου ή στις αρχές του 19ου αιώνα. Είναι ζωγραφισμένο με κάρβουνο και κιμωλία και απεικονίζει στρατιώτες με διαφορετικές έγχρωμες στολές, κανόνια που μετακινούνται σε ρόδες, Ινδιάνους με τόξα και βέλη και νεκρά σώματα με βέλη να προεξέχουν
από αυτά, ενώ στο κέντρο είναι ζωγραφισμένο ένα «μυστηριώδες» κόκκινο δέντρο, που μοιάζει με πλάσμα το οποίο έχει ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Ο ιστορικός της αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου του Ντέλαγουερ Μάικλ Ήμμονς Τζούνιορ (Michael Emmons Jr), που κλήθηκε να αξιολογήσει το εύρημα, θεωρεί πως «αυτές οι εικόνες δημιουργήθηκαν πιθανότερα από έναν έφηβο, ίσως νεαρό μέλος της οικογένειας Χιλς η οποία διέμενε στο σπίτι αυτό από το 1693 έως περίπου το 1850, με βάση όσα είχε διαβάσει ή ακούσει σχετικά, παρά από κάποιον νεαρό στρατιώτη που συμμετείχε στον πόλεμο».
Ανακαλύψτε περισσότερα στο Τεύχος 613 Ιούλιος 2019>>
Γράψτε ένα σχόλιο
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.