Βιβλίο & Ιστορία
Kevin Andrews | Η πτήση του Ίκαρου
Kevin Andrews
Η πτήση του Ίκαρου
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Δέσποινα Ρισσάκη
Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2018, ΣΕΛ.: 352, ΤΙΜΗ: 19,00 €
Ο Κέβιν Άντριους (1924-1989) γεννήθηκε στο Πεκίνο από Άγγλο πατέρα και Αμερικανίδα μητέρα. Από το 1943 έως το 1946 υπηρέτησε ως ανιχνευτής στη 10η Ορεινή Μεραρχία πεζικού των ΗΠΑ, ως μάχιμος στην Ιταλία και, για έξη μήνες, στη Συμμαχική Στρατιωτική Κυβέρνηση στη Γκορίτσια.
Το 1947, μετά την αποφοίτησή του από το τμήμα κλασσικών σπουδών του Χάρβαρντ πήρε υποτροφία για να φοιτήσει στην Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή στην Αθήνα, όπου παρέμεινε έως το τέλος του 1951. Η ευκαιρία που του δόθηκε να ταξιδέψει σε απομονωμένες περιοχές της Ελλάδας στη διάρκεια του αιματηρού Εμφυλίου Πολέμου, τον έφερε σε άμεση επαφή με αγροτικούς πληθυσμούς, με παραστρατιωτικές οργανώσεις, καθώς και με πρόσφυγες από εγκαταλελειμμένα χωριά.
Ο Άντριους το 1956 εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Ελλάδα και το 1975 απέκτησε την ελληνική ιθαγένεια. Ήταν Έλληνας από εκλογή. Απαρνήθηκε την αμερικανική υπηκοότητά του χάριν της ελληνικής. Απέκτησε άμεση και βαθύτατη σχέση με τον τόπο, που τον αγάπησε στην ολότητά του – φύση και ανθρώπους και ιστορία, αρχαία, μέση, νεότερη και σύγχρονη. Έμεινε στην Ελλάδα, έγινε Αθηναίος. Η ελληνική του περιπέτεια, αποτυπώνεται μοναδικά στην Πτήση του Ίκαρου. Εξαιρετικό βιβλίο του δεν έχει θέµα ούτε τα κάστρα ούτε την πολιτική: είναι ένα συναρπαστικό οδοιπορικό στην Ελλάδα του Εµφυλίου Πολέμου, αποτυπώνει την προσωπική εμπερία – τις εντυπώσεις του, από πρόσωπα και γεγονότα. Διαβάζεται σαν µυθιστόρηµα και δίνει πιθανώς την πρώτη, αλλά οπωσδήποτε την πιο παραστατική, αφτιασίδωτη και αξέχαστη εικόνα της ζωής στην Ελλάδα κατά τα σκληρά αυτά χρόνια. Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1959, και πρόκειται για μια ειλικρινή και παραστατική αφήγηση των σκληρών χρόνων του εμφύλιου πολέμου η οποία, όπως είχε δηλώσει ο Ιρλανδός ελληνιστής Έρικ Ρόμπερτσον Ντοντς, συνθέτει ένα από τα καλύτερα και πιο έντιµα βιβλία για τους σύγχρονους Έλληνες.
Μέσα στις δύσκολες συνθήκες, ο Άντριους κατάφερε παρ’ όλα αυτά να κερδίσει την εµπιστοσύνη ανθρώπων προσκείµενων και στις δύο πλευρές. Με το να γίνει πνευµατικός αδελφός µιας φατρίας βοσκών, ή ακούγοντας την τροµακτική ιστορία του παπα-Σταύρου, του ιερέα του χωριού, ή µέσα από την απίθανη φιλία του µε τον γοητευτικό και βίαιο Κωσταντή, γνώρισε όλη τη ζεστασιά, την ευαισθησία, την παραφορά αλλά και τη σκληρότητα του ελληνικού λαού, τον οποίο ζωντανεύει συναρπαστικά. Δεν αυτοβιογραφείται, καθώς παραλείπει σχεδόν οτιδήποτε είναι αυστηρώς προσωπικό. Αφηγείται μόνο την πνευματική, ηθική, ψυχολογική διαμόρφωση του κεντρικού του ήρωα.
Ο Κέβιν Άντριους έγραψε ακόμη έναν ταξιδιωτικό οδηγό στη σειρά «Cities of the World» υπό τον γενικό τίτλο Athens και μια ανθολογία πρωτογενών πηγών Athens Alive, όπου δείχνει το ενδιαφέρον του και την αγάπη του για την πόλη, αλλά με έντονη αντι-τουριστική διάθεση και φιλοσοφία.
Δημοσίευσε επίσης μια συλλογή άρθρων για την Ελλάδα από την αρχή και καθ’ όλη τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας με τίτλο Greece in the dark, μια έμμετρη σάτιρα με τίτλο Byzantine Blues και ένα μακροσκελές ποίημα με αυτοβιογραφικά στοιχεία με τίτλο First Will & Testament.
Τεύχος 610 (Απρίλιος 2019)
Γράψτε ένα σχόλιο
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.