Επικαιρότητα & Ιστορία
Επικαιρότητα & Ιστορία – Τεύχος 666
Επικαιρότητα & Ιστορία
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΣ
Σπάνιος μεσαιωνικός «διπλός» τάφος εντοπίστηκε στην Γερμανία
Σπάνιο ως προς τα χαρακτηριστικά του σύμπλεγμα δύο τάφων του 10ου αιώνα εντόπισαν οι αρχαιολόγοι κατά τη συνεχιζόμενη από το 2021 ανασκαφή του χώρου όπου βρίσκονται τα κατάλοιπα του παλατιού Χέλφτα του Όθωνα του Μεγάλου, στο Άισλεμπεν του γερμανικού κρατιδίου της Σαξονίας-Άνχαλτ. Ο Όθων ήταν βασιλιάς της Γερμανίας από το 936 έως τον θάνατό του το 973 και αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στο διάστημα 962- 973.
Ο ένας τάφος περιέχει τον σκελετό ενός άντρα και είναι γεμάτος με ταφικά αντικείμενα που ήταν εμβληματικά της ιδιότητάς του ως στρατιωτικού ηγέτη: μαχαίρι, ζώνη και μεταλλικά εξαρτήματα επίσημου ενδύματος όπως αυτά που έφεραν οι στρατηγοί. Αντίθετα, ο διπλανός τάφος της γυναίκας είναι εντελώς άδειος από κάθε κτέρισμα ή άλλο ταφικό αντικείμενο, ενώ λείπει ολοσχερώς το μπροστινό μέρος του κρανίου της.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι επρόκειτο για ζεύγος ευγενών, όπου η γυναίκα ήταν χριστιανή και επομένως δεν συνηθιζόταν η τοποθέτηση οποιουδήποτε αντικειμένου με τη σορό της. Ωστόσο, για την ώρα, παραμένει άγνωστη η αιτία θανάτου τους, καθώς και ο λόγος για τον οποίο έχει αποκολληθεί το πρόσωπο της γυναίκας.
Γιγαντιαίο γλυπτό των Αζτέκων με κεφάλι φιδιού
Τεράστιο γλυπτό, μήκους 1,8 μ., πλάτους 0,85 μ., ύψους 1 μ. και βάρους 1,3 τόνων, που απεικονίζει κεφάλι φιδιού βρέθηκε κάτω από πανεπιστημιακό κτήριο στην Πόλη του Μεξικού. Η αποκάλυψη έγινε κατά τις εργασίες αποκατάστασης των ζημιών του κτηρίου, μετά τον σεισμό 7,6 Ρίχτερ που έπληξε την πόλη τον Σεπτέμβριο του 2022.
Το σπάνιο αυτό εύρημα χρονολογείται πριν από 500 χρόνια, όταν οι Αζτέκοι έλεγχαν την περιοχή, που εκείνη την εποχή ήταν τμήμα της ακμάζουσας πρωτεύουσας Τενοκτιτλάν. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι η περίτεχνη κατασκευή του φιδίσιου κεφαλιού, αλλά κυρίως τα χρώματα (κόκκινο, μπλε, κίτρινο, μαύρο, λευκό), χαρακτηριστικά της προϊσπανικής τέχνης, με τα οποία είναι βαμμένο και διατηρούνται σε ποσοστό 80%. Προκειμένου να περισώσουν τα χρώματα αυτά, που είναι εξαιρετικά εύθραυστα εξαιτίας των ορυκτών και φυτικών υλικών από τα οποία κατασκευάστηκαν, οι επιστήμονες μετέφεραν το γλυπτό σε ειδικό θάλαμο ώστε να εξασφαλίσουν την ελεγχόμενη αφύγρανσή του.
Ως φίδι απεικονιζόταν συχνά ο Quetzalcoatl, μία από τις σημαντικότερες θεότητες των Αζτέκων, εντούτοις δεν είναι ακόμα σαφές εάν το γλυπτό αυτό αναφέρεται στον συγκεκριμένο θεό.
Οστά παιδιού-«βαμπίρ» βρέθηκαν στην Πολωνία
Τα λείψανα ενός παιδιού, ηλικίας 6 ή 7 ετών, θαμμένο σε πρηνή θέση και με τα πόδια του κλειδωμένα με σιδερένιο λουκέτο, ανακαλύφθηκαν σε νεκροταφείο του 17ου αιώνα στο χωριό Πιεν της βόρειας Πολωνίας. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι πιθανότατα το παιδί αυτό θεωρείτο από την τοπική κοινότητα ως… βαμπίρ και ενταφιάστηκε κατ’ αυτό τον τρόπο σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η «έξοδός» του από τον τάφο.
«Το κοιμητήριο αυτό προοριζόταν αποκλειστικά για ανθρώπους που τους απέρριπταν εν ζωή και τους φοβόνταν μετά θάνατον, που ήταν ύποπτοι για επαφές με σκοτεινές δυνάμεις και συμπεριφέρονταν διαφορετικά. Τα άλλα μέλη της κοινότητας απέφευγαν να έρθουν σε επαφή μαζί τους γιατί πίστευαν ότι μπορεί να τους δάγκωναν και να τους έπιναν το αίμα» διευκρίνισε ο Ντάριους Πολίνσκι, ερευνητής μεσαιωνικών ταφών στο Πανεπιστήμιο Νικόλαος Κοπέρνικος στην πόλη Τόρουν.
Στο ίδιο νεκροταφείο έχουν εντοπιστεί πολλοί τάφοι με παρόμοια ευρήματα. Κάποιοι από αυτούς περιέχουν μεγάλες πέτρες, που κατά τους επιστήμονες είχαν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία του σώματος των νεκρών (αγκώνα, λαιμό κ.ά.) ώστε αυτοί να μην μπορούν να επιστρέψουν στον «κόσμο των ζωντανών».
Ανακάλυψαν ιστορικό ναυάγιο του 19ου αιώνα κινηματογραφώντας… μύδια
Μια αναπάντεχη ανακάλυψη έκαναν δύο κινηματογραφιστές στον πυθμένα της λίμνης Χιούρον στο Οντάριο του Καναδά. Καταγράφοντας την οικολογική καταστροφή που προκαλούν τα μύδια-εισβολείς στις Μεγάλες Λίμνες, εντόπισαν με τη βοήθεια υποβρύχιας ρομποτικής κάμερας ένα ναυάγιο πλοίου. Καθώς το όνομά του ήταν καλυμμένο από μύδια, κατέφυγαν σε μετρήσεις των διαστάσεών του, ενώ βρήκαν ακόμα ίχνη άνθρακα στις κοντινές ακτές.
Τα στοιχεία αυτά οδηγούν στην εκτίμηση πως το ναυάγιο ανήκει στο εμπορικό πλοίο Africa, που στις 5 Οκτωβρίου 1895 είχε αποπλεύσει από την Ashtabula του Οχάιο, ρυμουλκώντας τη γολέτα Severn και μεταφέροντας μαζί περίπου 1.270 τόνους κάρβουνου. Τα πλοία κατευθύνθηκαν προς τη λίμνη Χιούρον, με τελικό προορισμό το Όουεν Σάουντ στο Οντάριο. Δύο μέρες αργότερα, ξέσπασε σφοδρή χιονοθύελλα. Ο καπετάνιος του Africa απελευθέρωσε το Severn, του οποίου οι επιβαίνοντες διασώθηκαν από παραπλέοντα σκάφη, αλλά αντίθετα το Africa χάθηκε μέσα στη νύχτα μαζί με το 11μελές πλήρωμά του.
Τώρα οι επιστήμονες καλούνται να δώσουν μάχη με τον χρόνο για τη διάσωση του συγκεκριμένου και άλλων παρόμοιων ναυαγίων στην περιοχή, προτού διαβρωθούν ολοσχερώς από την καταστροφική δράση των μυδιών.
Τεύχος 666 (Δεκέμβριος 2023)
Γράψτε ένα σχόλιο
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.