Επικαιρότητα & Ιστορία
Επικαιρότητα & Ιστορία – Τεύχος 676
Επικαιρότητα & Ιστορία
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΣ
Υπολείμματα εγκεφάλου και δέρματος εντοπίστηκαν σε ταφή της Εποχής του Χαλκού
Δύο σκελετούς ηλικίας 3.700 ετών, στους οποίους έχουν διασωθεί υπολείμματα του εγκεφάλου και του δέρματος, εντόπισαν οι αρχαιολόγοι που ανασκάπτουν τον τύμβο Ταβσανλί στην κεντρική τουρκική επαρχία Κιουτάχεια. Αυτά είναι τα πρώτα δείγματα δέρματος που έχουν βρεθεί σε αρχαιολογική ανασκαφή στην Τουρκία.
Ο καθηγητής Ερκάν Φιντάν, επικεφαλής του τμήματος αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Μπιλετσίκ, ανακοίνωσε ότι ο τύμβος αποτελούσε μέρος του παλαιότερου οικισμού στην περιοχή, ο οποίος πιθανότατα ήταν η πρωτεύουσά της την Εποχή του Χαλκού. Πρόσθεσε, ακόμα, ότι γύρω στο 1.700 π.Χ. η πόλη δέχτηκε επίθεση μεγάλης κλίμακας, με αποτέλεσμα να καεί ολοσχερώς. Αυτή η φωτιά ήταν που διατήρησε τα υπολείμματα των μαλακών ιστών, καθώς η υψηλή θερμότητα ανθρακοποίησε τον εγκέφαλο μέσα στο κρανίο και ένα τμήμα δέρματος μεταξύ του θώρακα και της κοιλιάς ενός από τους σκελετούς.
Η κατοίκηση στο Ταβσανλί ξεκίνησε πριν από 8.000 χρόνια, όταν εκεί δημιουργήθηκαν μερικά μικρά χωριά, που κατά τη διάρκεια των επόμενων χιλιετιών ενοποιήθηκαν για να μετατραπούν σε αστικό συγκρότημα και πρωτεύουσα. Στην ακμή της, η πόλη αυτή ήταν μια από τις μεγαλύτερες της δυτικής Ανατολίας.
Ρωμαϊκό στρατόπεδο σε υψόμετρο 2.200 μ.
Τα ερείπια ενός, άγνωστου μέχρι σήμερα, ρωμαϊκού στρατοπέδου σε υψόμετρο 2.200 μ. στις Ελβετικές Άλπεις, εντόπισαν πρόσφατα επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας και εθελοντές ερευνητές. Το στρατόπεδο κατασκευάστηκε την τελευταία 20ετία π.Χ., κοντά στην περιοχή με το όνομα Colm la Runga, όταν οι ρωμαϊκές λεγεώνες επιχειρούσαν να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο των Ελβετικών Άλπεων, αντιμετωπίζοντας τις τοπικές φυλές, προκειμένου να κατοχυρώσουν την ασφάλεια της βόρειας Ιταλίας. Ανάμεσα στα άλλα ευρήματα, στο σημείο έχουν εντοπιστεί μολυβένιες σφαίρες για σφενδόνες, αιχμές από δόρατα, εξαρτήματα παπουτσιών, καθώς και ένα εξαιρετικά διατηρημένο στιλέτο από ασήμι και ορείχαλκο. Πολλά από τα ευρήματα φέρουν σφραγίδες της 3ης, 10ης και 12ης λεγεώνας, που επιχειρούσαν στην περιοχή.
Η τοποθεσία του στρατοπέδου στο Colm la Runga είχε επιλεγεί για στρατηγικούς σκοπούς, αφού από εκεί ήταν δυνατός ο έλεγχος των γύρω κοιλάδων, αλλά και των περασμάτων απ’ όπου ήταν πιθανό να μετακινούνται στρατιωτικές μονάδες.
Όπως δήλωσαν οι αρχαιολόγοι, η αναπάντεχη ανακάλυψη του συγκεκριμένου ρωμαϊκού στρατοπέδου δείχνει για άλλη μια φορά ότι η αρχαιολογική έρευνα στην «Ρωμαϊκή Ελβετία» εξακολουθεί να επιφυλάσσει μεγάλες εκπλήξεις.
Βερολίνο: Μεσαιωνικό ιαπωνικό ξίφος βρέθηκαν σε βομβαρδισμένο κτήριο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου
Σπάνιο ιαπωνικό ξίφος του 17ου αιώνα βρέθηκε σε υπόγειο συγκροτήματος κατοικιών που βρισκόταν στην παλαιότερη πλατεία του Βερολίνου, Molkenmarkt, και είχε βομβαρδιστεί στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το ξίφος είχε βρεθεί το 2022, κατά την κατασκευή δρόμου στην περιοχή, ανάμεσα σε άλλα στρατιωτικά αντικείμενα (ιμάντες, χαλινάρια, αναβολείς) από την εποχή του πολέμου. Ωστόσο, όταν οι συντηρητές του Κρατικού Γραφείου Μνημείων του Βερολίνου αφαίρεσαν από αυτό βρωμιές, οξειδώσεις και επικαθήσεις κάρβουνου από τις εκρήξεις, διαπίστωσαν ότι, στην πραγματικότητα, επρόκειτο για Βακιζάσι, ιαπωνικό κοντό ξίφος που χρησιμοποιούσαν οι αξιωματούχοι του αυτοκρατορικού ιαπωνικού καθεστώτος.
Το ξίφος, με λεπίδα μήκους 25 εκατ., έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, αλλά διατηρεί σε καλή κατάσταση την ξύλινη λαβή, με θραύσματα του υφάσματος και του δέρματος που ήταν καλυμμένη, και σκαλισμένο το πρόσωπο του Νταϊκόκου, ενός από τους επτά θεούς της τύχης.
Οι επιστήμονες εικάζουν πως το ξίφος μεταφέρθηκε στην Γερμανία από ιαπωνικές αποστολές που στο β΄ μισό του 19ου αιώνα επισκέφθηκαν τη δυτική Ευρώπη για τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων, κάτι που ενισχύει το γεγονός πως το Molkenmarkt βρίσκεται κοντά στην περιοχή του Παλατιού του Βερολίνου.
Η καρτ-ποστάλ «άργησε»… 121 χρόνια
Μία καρτ-ποστάλ με χειρόγραφο σημείωμα, που ταχυδρομήθηκε το 1903, έφθασε στον προορισμό της πριν από μερικές εβδομάδες, δηλαδή 121 χρόνια μετά! Η καρτ-ποστάλ απευθυνόταν στην Λύντια Ντέιβις στην οδό Κράντοκ 11 στο Σουόνσι της Ουαλίας και την είχε στείλει ένας συνάδελφός της από την ουαλική πόλη Φισγκουάρντ στις 23 Αυγούστου 1903. Όμως, στη συγκεκριμένη διεύθυνση δεν μένει πια ούτε η Ντέιβις, ούτε κάποιος απόγονός της, ενώ και το σπίτι της δεν υπάρχει πια, καθώς η περιοχή βομβαρδίστηκε κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σήμερα, εκεί βρίσκονται τα γραφεία του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος Σουόνσι Μπίλντινγκ Σοσάιτι.
Επιχειρώντας να εξηγήσει πώς η καρτ-ποστάλ βρέθηκε και παραδόθηκε τόσα χρόνια μετά, ο εκπρόσωπος των ταχυδρομείων του Ηνωμένου Βασιλείου, διευκρίνισε ότι «είναι πιθανό να τοποθετήθηκε ξανά στο σύστημά μας αντί να “χαθεί”. Όταν ένα αντικείμενο βρίσκεται στο σύστημά μας, είμαστε υποχρεωμένοι να το παραδώσουμε στη σωστή διεύθυνση».
Από την πλευρά της, η Σουόνσι Μπίλντινγκ Σοσάιτι αναζητά πληροφορίες σχετικά με την Ντέιβις μέσω των social media, θέλοντας να ανασυνθέσει τη ζωή της, αλλά και όψεις της καθημερινότητας στο Σουόνσι 121 χρόνια πριν.
Τεύχος 676 (Οκτώβριος 2024)
Γράψτε ένα σχόλιο
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.