Επικαιρότητα & Ιστορία
Επικαιρότητα & Ιστορία – Τεύχος 659
Επικαιρότητα & Ιστορία
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΣ
Η μητέρα του Λεονάρντο ντα Βίντσι ήταν σκλάβα;
Η Κατερίνα, μητέρα του κορυφαίου ζωγράφου και επιστήμονα της Αναγέννησης, Λεονάρντο ντα Βίντσι, ήταν Καυκάσια και απήχθη από την Κιρκισία της Μαύρης Θάλασσας για να μεταφερθεί ως σκλάβα με πλοίο στην Ιταλία. Αυτό υποστηρίζει ο καθηγητής ιταλικής λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο L’ Orientale της Νάπολης Κάρλο Βέτσε, στο ιστορικό μυθιστόρημά του Το χαμόγελο της Κατερίνας – Η μητέρα του Λεονάρντο (Il Sorriso di Caterina), που κυκλοφόρησε πριν από μερικές εβδομάδες. Ο Βέτσε επικαλείται έγγραφα που εντόπισε στα Κρατικά Αρχεία της Φλωρεντίας, ανάμεσα στα οποία και ένα λατινικό πιστοποιητικό, υπογεγραμμένο από τον πατέρα του Λεονάρντο, συμβολαιογράφο Πιέρο ντα Βίντσι, στις 2 Νοεμβρίου 1452, με το οποίο απελευθέρωνε την Κατερίνα από τη σκλαβιά. Όπως αναφέρει, ο Πιέρο είχε γνωρίσει την Κατερίνα το 1451, όταν εκείνη εργαζόταν ως νοσοκόμα στο σπίτι ενός ιππότη της Φλωρεντίας, και είχαν αποκτήσει τον Λεονάρντο εκτός γάμου
Οι αποκαλύψεις του Βέτσε έχουν προκαλέσει ζωηρές συζητήσεις στις τάξεις των ιστορικών, με μερικούς να υποστηρίζουν πως όσα αναφέρει ο συγγραφέας είναι «εξαιρετικά πειστικά» και άλλους να κάνουν λόγο απλώς για «μια ωραία φανταστική ιστορία».
Νέα θεωρία για τα αίτια θανάτου του Μπετόβεν
Η ηπατική ανεπάρκεια ή η κίρρωση εξαιτίας του αλκοόλ ήταν η πιθανή αιτία θανάτου του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, τον Μάρτιο του 1827, υποστηρίζει διεθνής επιστημονική ομάδα σε μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο στο περιοδικό Current Biology. Οι επιστήμονες εξέτασαν τούφες μαλλιών του διάσημου συνθέτη από τις οποίες ανέκτησαν τμήμα του γονιδιώματός του, συμπεραίνοντας πως είχε ισχυρή γενετική προδιάθεση για ηπατική νόσο. Έτσι εκτιμούν ότι ο θάνατός του σε ηλικία 57 ετών οφείλεται συνδυαστικά σε αυτή τη γενετική προδιάθεση, την τεκμηριωμένα μακρόχρονη κατανάλωση αλκοόλ και τη λοίμωξη από ηπατίτιδα Β. «Θέλαμε να εξετάσουμε τις πιθανές γενετικές αιτίες των τριών κύριων συμπτωμάτων του: της προοδευτικής απώλειας ακοής, των γαστρεντερικών συμπτωμάτων και της ηπατικής νόσου που οδήγησε τελικά στον θάνατό του», διευκρίνισε ο Μάρους Νόθεν από το Ινστιτούτο Ανθρώπινης Γενετικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Βόννης.
Οι συντάκτες της μελέτης αποκλείουν το ενδεχόμενο ο θάνατος του συνθέτη να προκλήθηκε από δηλητηρίαση, όπως είχε προταθεί σε προηγούμενη σχετική έρευνα, καθώς σε αυτήν είχε αναλυθεί το dna από μια τούφα μαλλιών που τελικά αποδείχθηκε πως ανήκε σε γυναίκα.
Αργεντινή: Βρέθηκε ένα από τα «αεροπλάνα του θανάτου»
Ένα μικρό αεροπλάνο, τύπου Short SC.7 Skyvan (PA-51), που είχε χρησιμοποιηθεί για τις «πτήσεις θανάτου» στη διάρκεια της δικτατορίας στην Αργεντινή (1976-1983), εντοπίστηκε στις ΗΠΑ και αυτές τις ημέρες αναμένεται να επιστρέψει στο Μπουένος Άιρες για να τοποθετηθεί στο Μουσείο Μνήμης, που δημιουργήθηκε στο πρώην στρατόπεδο θανάτου, στην περιοχή Νούνιεζ της αργεντίνικης πρωτεύουσας.
Οι στρατιωτικοί χρησιμοποιούσαν τα αεροπλάνα αυτά για να «εκτελούν» αντιπάλους του καθεστώτος, πετώντας τους ναρκωμένους στον Νότιο Ατλαντικό. Εκτιμάται ότι σε αυτές τις πτήσεις χρησιμοποιήθηκαν συνολικά πέντε Skyvan: τα δύο από αυτά καταρρίφθηκαν στον πόλεμο των Φώκλαντ (1982), ενώ από τα άλλα τρία που πουλήθηκαν κατόπιν σώθηκε μόνο το ένα. Το συγκεκριμένο αεροσκάφος εντοπίστηκε χάρη στην επίμονη αναζήτηση της επιζήσασας του στρατοπέδου θανάτου Μίριαμ Λιούιν, και του Ιταλού φωτογράφου Τζιανκάρλο Τσερλαουντο, ερευνητή της αεροπλοΐας.
«Η επιστροφή του αεροπλάνου προσφέρει συγκεκριμένη απόδειξη ενάντια στο αυξανόμενο κύμα άρνησης της δικτατορίας στην Αργεντινή» δήλωσε χαρακτηριστικά η Σεσίλια ντε Βιτσέντι, η μητέρα της οποίας σκοτώθηκε τη νύχτα της 14ης Δεκεμβρίου 1977 όταν την πέταξαν στη θάλασσα από αυτό το αεροπλάνο μαζί με άλλους έντεκα κρατουμένους.
Οι Αμερικανοί όμηροι στο Ιράν, «θύματα» της προεκλογικής εκστρατείας του Ρήγκαν
Αμφιλεγόμενες μέχρι σήμερα πληροφορίες για το παρασκήνιο της ομηρίας των Αμερικανών διπλωματών στο Ιράν το 1979-1981, επιβεβαίωσε μιλώντας στους New York Times ο Μπεν Μπαρνς, πρώην αντικυβερνήτης στην Πολιτεία του Τέξας. Όπως είπε, το καλοκαίρι του 1980 συνόδευσε τον ανθυποψήφιο του Ρόναλντ Ρήγκαν για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές της ίδιας χρονιάς, Τζον Κόναλυ σε ταξίδι του στη Μέση Ανατολή. Σκοπός του ταξιδιού ήταν η προώθηση της υποψηφιότητας Ρήγκαν στους ηγέτες των χωρών αυτών, αλλά και η μεταφορά ενός «υπόγειου» μηνύματος προς την ηγεσία του Ιράν: Μην απελευθερώσετε τους ομήρους πριν από τις εκλογές. Ο Ρήγκαν θα σας δώσει καλύτερη συμφωνία. Λίγο μετά την επιστροφή στις ΗΠΑ, σημείωσε ο Μπαρνς, ο Κόναλυ μίλησε για το ταξίδι στον Γουίλιαμ Κέισυ επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας των Ρεπουμπλικάνων και μετέπειτα διευθυντή της CIA.
Το επιτελείο του τότε προέδρου των ΗΠΑ, Τζιμ Κάρτερ, υποψιαζόταν ότι άνθρωποι από το περιβάλλον του Ρήγκαν επιχειρούσαν να τορπιλίσουν τις προσπάθειες απελευθέρωσης των ομήρων για να αποκομίσουν εκλογικά οφέλη, ωστόσο μεταγενέστερη έρευνα του Κογκρέσου είχε απορρίψει τις αιτιάσεις αυτές.
Τεύχος 659 (Μάιος 2023)
Γράψτε ένα σχόλιο
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.