Σημείωμα της Σύνταξης
Σημείωμα της Σύνταξης – Τεύχος 652 (Οκτώβριος 2022)
Η ιστορική ημέρα (D-Day) της απόβασης των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία το 1944 ήταν το μεγαλύτερο αποβατικό εγχείρημα στα παγκόσμια χρονικά της στρατιωτικής ιστορίας. Η αισιοδοξία που προκάλεσε η απόβαση στη συμμαχική κοινή γνώμη έκανε κάποιους να πιστεύουν πως ο πόλεμος ίσως να τελείωνε μέχρι το τέλος εκείνης της χρονιάς. Θα χρειάζονταν όμως περισσότεροι από δέκα μήνες πολέμου πριν από την οριστική συνθηκολόγηση του Τρίτου Ράιχ. Στην «αρχή του τέλους» για τον Χίτλερ συμμετείχαν και Έλληνες στρατιώτες και δυνάμεις του ελληνικού πολεμικού ναυτικού.
Η Ελλάδα, που ο στόλος της είχε βάση την Αίγυπτο, συμμετείχε στην απόβαση με έξι πλοία: τις κορβέτες Τομπάζης και Κριεζής και τέσσερα επίτακτα πλοία του εμπορικού ναυτικού. Τα σκάφη επάνδρωναν, όπως έγραψε ο κυβερνήτης του Κριεζή, ναύαρχος Δημήτριος Κιοσσές, «Έλληνες πάσης προέλευσης και παντός επαγγέλματος κατά τον ειρηνικόν βίον»: Ανάμεσά τους υπήρχαν λογιστές, δικηγόροι, φοιτητές, εργάτες και ψαράδες.
Η 6η Ιουνίου του 1944 ήταν η πλέον σημαντική ημέρα για την έκβαση του Β΄παγκόσμιου πολέμου. Τέσσερεις χιλιάδες σκάφη είχαν συγκεντρωθεί στα βρετανικά ύδατα περιμένοντας τη διαταγή του Αϊζενχάουερ για την απόβαση στις ακτές της Νορμανδίας. Την τεράστια αυτή αρμάδα αποτελούσαν πολεμικά, εμπορικά και αποβατικά πλοία των συμμαχικών δυνάμεων, με άνδρες που ήταν έτοιμοι να πολεμήσουν τους ναζί.
Πλην της προετοιμασίας και της μαχητικής ικανότητας των συμμαχικών δυνάμεων, αποφασιστικής σημασίας για την επιτυχία της απόβασης και την επιβίωση του προγεφυρώματος, τις πρώτες ειδικά ημέρες, ήταν η υποστήριξη από τα πυροβόλα του πολεμικού ναυτικού και η πλήρης κυριαρχία της συμμαχικής πολεμικής αεροπορίας στον αέρα. Στην επιτυχία συντέλεσε και η πολύ σημαντική προσπάθεια σε επίπεδο σχεδιασμού, παραγωγής και συγκέντρωσης πολεμικού υλικού, αλλά και η έρευνα και η εφαρμογή μεγάλου αριθμού τεχνικών καινοτομιών, που τελικά υποστήριξαν την επιχείρηση. Σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν σε μεγάλους αριθμούς αποβατικά σκάφη για τη μεταφορά προσωπικού, εφοδίων και αρμάτων μάχης.
Η απόβαση στη Νορμανδία πέτυχε, χαρακτηρίστηκε ως η Μεγάλη Ημέρα του Πολέμου. Το αποτέλεσμα αυτό δεν θα διέφερε εάν δεν λάβει μέρος και Έλληνες στρατιώτες, ούτε καθορίστηκε από τη συμμετοχή των Ελλήνων. Όμως η παρουσία και Ελλήνων σε αυτή την ιστορική ημέρα ήταν μια ψηφίδα για την οποία η Ελλάδα μπορεί να αισθάνεται υπερήφανη. Νέα παιδιά, που με ιδανικό την ελευθερία δεν δίστασαν ούτε στιγμή να πολεμήσουν μακριά από την πατρίδα για την πατρίδα και τίμησαν τη χώρα τους. Έτσι, οι δύο πυλώνες του συμμαχικού άξονα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Μεγάλη Βρετανία, ενέταξαν την Ελλάδα στις χώρες που πρωταγωνίστησαν στην απελευθέρωση της Ευρώπης από τις εθνικοσοσιαλιστικές δυνάμεις του χιτλερισμού. Απέραντα νεκροταφεία νεαρών ηρώων εκτείνονται στις ακτές της Νορμανδίας, υπενθυμίζοντας τη φρίκη του πολέμου και επιβεβαιώνοντας την αρχαία ρήση «ανδρών επιφανών πάσα γη τάφος».
Διονύσης Ν. Μουσμούτης
Εκδότης – Διευθυντής
Τεύχος 652 (Οκτώβριος 2022)
Γράψτε ένα σχόλιο
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.