Επικαιρότητα & Ιστορία
Επικαιρότητα & Ιστορία – Τεύχος 643
Επικαιρότητα & Ιστορία
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΣ
Η παλιότερη «συλλογή» κοσμημάτων στον κόσμο
Την παλιότερη «συλλογή» κοσμημάτων στον κόσμο, η οποία χρονολογείται από το 142.000-150.000 π.Χ., ανακάλυψε διεθνής ομάδα αρχαιολόγων στο σπήλαιο Bizmoune, που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό Μαρόκο, περίπου 15 χλμ. από τις ακτές του Ατλαντικού. Η «συλλογή» απαρτίζεται από 33 κοχυλένιες χάντρες, μήκους 1,7 εκατ., με φυσικές διατρήσεις από τις οποίες περνούσε κάποιου είδους «χορδή», ενώ σε μερικές από αυτές σώζονται ίχνη χρωστικής ουσίας.
Σύμφωνα με σχετική μελέτη των επιστημόνων, το εύρημα αποκτά γενικότερο ενδιαφέρον καθώς συνδέεται και με μια προγλωσσικού τύπου επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων. Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα Στήβεν Κουν τα κοσμήματα αυτά είναι ουσιαστικά μια μορφή βασικής επικοινωνίας. «Δεν ξέρουμε τι υποδήλωναν, αλλά ξεκάθαρα είναι συμβολικά αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν με τέτοιο τρόπο ώστε οι άλλοι άνθρωποι να μπορούν να κατανοήσουν τη σημασία τους. Αντί να ζωγραφίζουν το σώμα ή το πρόσωπό τους, όπως συνηθιζόταν εκείνη την εποχή, οι κατασκευαστές των χαντρών έκαναν κάτι πιο μόνιμο, αφού το μήνυμα που ήθελαν να μεταδώσουν ήταν διαρκές και σημαντικό» σημειώνει.
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science Advances.
Διακοσμημένο ρωμαϊκό στιλέτο βρέθηκε στις Άλπεις
Ρωμαϊκό στιλέτο, που είχε ανακαλυφθεί τυχαία τον Μάιο του 2019 από ανιχνευτή μετάλλων στο χωριό Tiefencastel των ελβετικών Άλπεων, αποκαταστάθηκε πλήρως αποκαλύπτοντας την πλούσια διακόσμησή του από ένθετο ασήμι και ορείχαλκο. Ταυτόχρονα, η σταυροειδής λαβή του το καθιστά εξαιρετικό σπάνιο εύρημα, αφού μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί διεθνώς μόνον άλλα τέσσερα παρόμοια στιλέτα. Η αποκατάσταση του αντικειμένου έγινε από την αρχαιολογική υπηρεσία του τοπικού καντονιού, η οποία στη συνέχεια διεξήγαγε εκτεταμένη αρχαιολογική έρευνα στο σημείο, βρίσκοντας ακόμα θραύσματα σπαθιών, τμήματα ασπίδων, μολυβένιες σφαίρες για σφεντόνες, αιχμές από δόρατα κ.ά.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η περιοχή αυτή αποτέλεσε το πεδίο μαχών το 15 π.Χ. ανάμεσα τις ρωμαϊκές λεγεώνες και τους Ραιτούς, μια φυλή των Άλπεων με πιθανόν ετρουσκική καταγωγή. Όπως επισημαίνουν, τα ευρήματα στην περιοχή προσφέρουν πολύτιμες ιστορικές και στρατιωτικές πληροφορίες για την περίοδο, καθώς σε πολλά από τα αντικείμενα έχουν σημειωθεί και τα στοιχεία της λεγεώνας στην οποία ανήκαν.
Λόγω της σημασίας της ανακάλυψης, η αρχαιολογική υπηρεσία της περιοχής προτίθεται τώρα να ξεκινήσει πενταετή έρευνα, που θα οδηγήσει σε μια αναλυτική έκθεση σχετικά με αυτήν.
Επιστολή της Μεγάλης Αικατερίνης υπέρ του… εμβολιασμού
Μια άγνωστη έως σήμερα επιστολή της αυτοκράτειρας της Ρωσίας, Μεγάλης Αικατερίνης, γραμμένη στις 20 Απριλίου 1787 προς τον κόμη Πιοτρ Αλεξάντροβιτς, γενικό κυβερνήτη και αντιβασιλέα της Μικρής Ρωσίας (σημερινή Ουκρανία), ήρθε πρόσφατα στο φως σε δημοπρασία του οίκου MacDougall’s του Λονδίνου. Στην επιστολή της, η Μεγάλη Αικατερίνη ζητά από τον κόμη να εφαρμόσει στην περιοχή ευθύνης του πρόγραμμα εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού κατά της ευλογιάς, που εκείνη την περίοδο ήταν μία από τις συχνότερες αιτίες θανάτου. Επιπλέον αναφέρει πως θα πρέπει σε κάθε πόλη να κατασκευαστούν προσωρινά καταλύματα σε εγκαταλελειμμένα ή μικρά μοναστήρια για άτομα που δεν μπορούσαν να εμβολιαστούν κατ’ οίκον.
Η Μεγάλη Αικατερίνη, που κυβέρνησε τη Ρωσία την περίοδο 1762-1796, υποστήριζε σταθερά την ανάγκη εμβολιασμού, σε μια εποχή που υπήρχε μεγάλη δυσπιστία στην ιδέα αυτή. Μάλιστα το 1768 ήταν το πρώτο άτομο στη Ρωσία που εμβολιάστηκε κατά της ευλογιάς, ενώ αμέσως μετά εμβολίασε και τον γιο της. Σημειώνεται ότι, καθώς το αρχικό εμβόλιο κατά της ευλογιάς εμφανίστηκε το 1796, μέχρι τότε ο εμβολιασμός γινόταν με την έκθεση των υγιών ανθρώπων στον ίδιο τον ιό.
Δολοφονία Μάλκολμ Χ: Αθώωση δύο καταδίκων 56 χρόνια μετά
Καταδικάστηκαν σε ισόβια τον Μάρτιο του 1966 για τη δολοφονία του ηγέτη για τα πολιτικά δικαιώματα των μαύρων Μάλκολμ Χ, μολονότι από την αρχή επέμεναν στην αθωότητά τους. Πριν από λίγες ημέρες, με απόφαση του γενικού εισαγγελέα του Μανχάταν, Σάιρους Βανς Τζούνιορ, κηρύχθηκαν και επισήμως αθώοι, καθώς αναγνωρίστηκε πως κατά τη διάρκεια διερεύνησης της υπόθεσης και της δίκης οι εισαγγελικές αρχές, το FBI και η Αστυνομία της Νέας Υόρκης (NYPD) είχαν αποκρύψει σκοπίμως ευνοϊκά γι’ αυτούς στοιχεία και μαρτυρίες.
Πρόκειται για τον 83χρονο σήμερα Μουχαμάντ Αζίζ και τον Χαλίλ Ισλάμ, οι οποίοι μαζί με τον Μουτζαχίντ Αμπντούλ Χαλίμ είχαν καταδικαστεί για τη δολοφονία του πολιτικού ακτιβιστή τις 21 Φεβρουαρίου 1965 σε αίθουσα χορού στο Χάρλεμ, λίγο πριν αρχίσει μια ομιλία του. Ο Αζίζ αφέθηκε ελεύθερος το 1985, ενώ ο Ισλάμ αποφυλακίστηκε δύο χρόνια αργότερα και πέθανε το 2009.
Η αθώωση των δύο αντρών ήταν το αποτέλεσμα έρευνας 22 μηνών, που διεξήγαγαν από κοινού το γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν και οι συνήγοροι των δύο ανδρών.
Τεύχος 643 (Ιανουάριος 2022)
Γράψτε ένα σχόλιο
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.