Επικαιρότητα & Ιστορία
Επικαιρότητα & Ιστορία – Τεύχος 641
Επικαιρότητα & Ιστορία
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΣ
Ανακαλύφθηκαν τα παλιότερα ανθρώπινα αποτυπώματα στην Αμερική
Συνολικά εξήντα απολιθωμένα αποτυπώματα ανθρώπινων ποδιών, που διατηρούνται σε στρώματα γύψου στο Εθνικό Πάρκο White Sands των ΗΠΑ (Νέο Μεξικό), χρονολογούνται πριν από 23.000 χρόνια, υποστηρίζει μελέτη μικτής επιστημονικής ομάδας (από Αμερικανούς και Μεξικανούς ερευνητές) που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science. Αν το στοιχείο επαληθευτεί, θα πρόκειται για το αρχαιότερο ίχνος ανθρώπινης παρουσίας στην αμερικανική ήπειρο, προγενέστερο κατά δέκα χιλιετίες από τα προϊστορικά εργαλεία, γνωστά ως «Clovis», τα οποία είναι οι παλιότερες κατασκευές ανθρώπων που έχουν βρεθεί στην περιοχή.
Ο αρχαιολόγος στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Zacatecas (Μεξικό), Τσιπριάν Αρντελεάν, που πάντως δεν συμμετείχε άμεσα στην έρευνα χαρακτήρισε το εύρημα «ονειρώδες» και σημείωσε ότι «αυτή είναι ίσως η μεγαλύτερη ανακάλυψη εδώ και εκατό χρόνια σχετικά με τους πρώτους κατοίκους της Αμερικής».
Η νέα αυτή μελέτη αναζωπυρώνει την επιστημονική συζήτηση για τον εποικισμό της αμερικανικής ηπείρου. Σύμφωνα με την επικρατέστερη έως σήμερα εκδοχή, οι πρώτοι κάτοικοί της ήταν κυνηγοί-συλλέκτες από τη Σιβηρία, που πέρασαν στην Αλάσκα κατά την Εποχή των Παγετώνων, ενώ μερικές γενιές αργότερα, όταν τμήμα των πάγων έλιωσε και δημιουργήθηκαν «ελεύθεροι» διάδρομοι, κατάφεραν να επεκταθούν νοτιότερα.
Σπάνιοι ομαδικοί τάφοι σταυροφόρων βρέθηκαν στον Λίβανο
Δύο σπάνιους ομαδικούς τάφους σταυροφόρων πολεμιστών ανακάλυψε διεθνής επιστημονική ομάδα σε μια τάφρο του ερειπωμένου κάστρου του Αγίου Λουδοβίκου στη Σιδώνα του Λιβάνου. Σύμφωνα με την ανάλυση των οστών από τους 25 σκελετούς που εντοπίστηκαν, οι πολεμιστές αυτοί ήταν Φράγκοι και η ηλικία τους κυμαινόταν από νεαρούς ενήλικες μέχρι εφήβους. Όλοι οι σκελετοί φέρουν ιδιαιτέρως βαριά τραύματα, γεγονός που κατά τους ερευνητές συνδέεται με τις μάχες που σημειώθηκαν τον 13ο αιώνα για την (ανα)κατάληψη του κάστρου από τους Μαμελούκους (1253) ή τους Μογγόλους (1260).
Τα ευρήματα δείχνουν πως κάποιοι αποπειράθηκαν να αποτεφρώσουν τα πτώματα και στη συνέχεια τα εγκατέλειψαν να σαπίσουν. Σύμφωνα με μία εκδοχή, ο ενταφιασμός τους οφείλεται πιθανόν σε παρέμβαση του Γάλλου βασιλιά Λουδοβίκου ΙΧ, ο οποίος κατά τις ιστορικές πηγές βρισκόταν σε σταυροφορία στους Αγίους Τόπους όταν πραγματοποιήθηκε η επίθεση στη Σιδώνα το 1253.
«Τόσες χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν από όλες τις πλευρές στις Σταυροφορίες, αλλά είναι απίστευτα ασυνήθιστο να βρίσκουμε τους στρατιώτες που σκοτώθηκαν στις μάχες αυτές» δήλωσε ενθουσιασμένος ο ανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ Πιρς Μίτσελ (Piers Mitchell).
Τα κοσμήματα της Μαρίας Αντουανέτας
Η Μαρία Αντουανέτα, μία από τις πλέον αμφιλεγόμενες ιστορικές φυσιογνωμίες των τελευταίων αιώνων, εξακολουθεί να απασχολεί τους ιστορικούς, το κοινό αλλά και τους συλλέκτες. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά πρόσφατα όταν ο οίκος δημοπρασιών Christie’s ανακοίνωσε πως στις 9 Νοεμβρίου θα δημοπρατήσει δύο μπρασελέ της Γαλλίδας βασίλισσας που περιλαμβάνουν 112 διαμάντια, με τιμή εκκίνησης περίπου τα 3 εκατ. λίρες.
Όπως έγινε γνωστό, τα κοσμήματα αυτά αγοράστηκαν από την Μαρία Αντουανέτα το 1776 και φυγαδεύτηκαν από την Γαλλία το 1791 μέσω του Αυστριακού πρέσβη και ενώ η ίδια και ο σύζυγός της, βασιλιάς Λουδοβίκος 16ος, είχαν συλληφθεί κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης. Τον Ιανουάριο του 1796, τρία χρόνια μετά την εκτέλεση του βασιλικού ζεύγους, τα κοσμήματα περιήλθαν στη μεγαλύτερη κόρη τους, η οποία είχε εξοριστεί στην Αυστρία. Μετά τον θάνατό της, το 1851, η συλλογή μοιράστηκε στα ανίψια της και έκτοτε η τύχη της αγνοούταν. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες στον διεθνή Τύπο, τα δύο μπρασελέ παραδόθηκαν στους Christie’s από κάποιο μέλος βασιλικής οικογένειας ευρωπαϊκής χώρας, η ταυτότητα του οποίου παραμένει άγνωστη.
Ένα κέικ από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο
Ένα απανθρακωμένο αλλά ακέραιο και απολύτως αναγνωρίσιμο παραδοσιακό κέικ φουντουκιού, ηλικίας 79 ετών, βρέθηκε στο υπόγειο σπιτιού στο ιστορικό κέντρο της γερμανικής πόλης Λίμπεκ. Η ανακάλυψη έγινε στη διάρκεια εργασιών σε οικόπεδο ανάμεσα στις κεντρικές οδούς Φιστράσε και Αλφστράσε, που ενώνουν τις όχθες του ποταμού Τράβε με την εμβληματική για την πόλη μεσαιωνική εκκλησία της Παρθένου Μαρίας (13ου αιώνα).
Το Λίμπεκ βομβαρδίστηκε από τη βρετανική αεροπορία τη νύχτα της 28ης προς την 29η Μαρτίου 1942, με αποτέλεσμα την καταστροφή μεγάλου τμήματός του, καθώς και του συγκεκριμένου σπιτιού που βρισκόταν στην Αλφστράσε. Ωστόσο, από τύχη το κέικ βρέθηκε σε μια κοιλότητα των ερειπίων με αποτέλεσμα να διασωθεί από τη φωτιά και την κατάρρευση του κτηρίου. Καθώς στο σημείο εντοπίστηκαν επιπλέον μια καφετιέρα και αρκετά πιατάκια, εικάζεται πως το κέικ είχε παρασκευαστεί για μια τελετή κατά την Κυριακή των Βαΐων, κάτι που θα διασταυρωθεί με τα τοπικά αρχεία.
Η είδηση της ανακάλυψης έχει κάνει τον γύρο του κόσμου και ήδη η Αρχαιολογική Υπηρεσία του Λίμπεκ έχει λάβει αιτήματα από μουσεία για την εκεί έκθεση του μοναδικού αυτού ευρήματος.
Τεύχος 641 (Νοέμβριος 2021)
Γράψτε ένα σχόλιο
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.