Επικαιρότητα & Ιστορία
Επικαιρότητα & Ιστορία – Τεύχος 630
Επικαιρότητα & Ιστορία
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΣ
Ρωμαϊκό κτίριο εντυπωσιακών διαστάσεων ανακαλύφθηκε στην Ελβετία
Ένα ασυνήθιστα μεγάλο για την περιοχή ρωμαϊκό κτίριο ανακαλύφθηκε τυχαία στην πόλη Μπριγκ-Γκλίς (Brig-Glis) του καντονιού Βαλαί (Valais) στη νοτιοδυτική Ελβετία, κατά τη διάρκεια εργασιών για την ανέγερση συγκροτήματος κατοικιών. Το κτίριο, το οποίο με βάση θραύσματα κεραμικών από τη βόρεια Γαλατία που βρέθηκαν στο σημείο εκτιμάται ότι αναγέρθηκε μεταξύ του 3ου και του 5ου αιώνα, έχει μήκος 9 μ. και οι τοίχοι του είναι κατασκευασμένοι από κονίαμα. Η ανεύρεση ρωμαϊκού κτίσματος με κονίαμα αποτελεί εξαιρετικά σπάνιο εύρημα για το Βαλαί, καθώς είναι μόλις το δεύτερο του είδους του, μετά από ένα μικρό ιερό που έχει βρεθεί στο γειτονικό χωριό Γκάμζεν (Gamsen). «Αυτό το κτίριο, εξαιρετικού μεγέθους για την περίοδο, εκτείνεται έξω από την περιοχή της ανασκαφής» διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του καντονιού. Πάντως, η ανασκαφική έρευνα έφερε στο φως ένα ακόμη κτίριο, εμβαδού 40 τ.μ., το οποίο ήταν κατασκευασμένο από πηλό και ξύλο.
Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι τα κτήρια αυτά ανήκαν σε αγροτικό και βιοτεχνικό οικισμό στο πέρασμα Σιμπλόν (Simplon) των Άλπεων, που σήμερα συνδέει το Μπριγκ-Γκλίς με το Πιεμόντε της Ιταλίας. Επιπλέον, θεωρούν πως η κλίμακα και η αρχιτεκτονική των κτιρίων, αλλά και η ποιότητα των εισαγόμενων κεραμικών, αποδεικνύει ότι η περιοχή ήταν πολύ πιο εκρωμαϊσμένη απ’ ό,τι πιστευόταν έως σήμερα.
Ανθρώπινα λείψανα ίσως ανήκουν σε θύματα της «φυλετικής σφαγής της Τάλσα» το 1921
Λείψανα τουλάχιστον δέκα ανθρώπων, που πιθανολογείται ότι ανήκουν σε θύματα της «φυλετικής σφαγής της Τάλσα» στην Οκλαχόμα (ΗΠΑ) το 1921, εντοπίστηκαν πριν από λίγες εβδομάδες
ενταφιασμένα σε ξύλινα φέρετρα μετά από εκτεταμένη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο νεκροταφείο Όουκλων της πόλης. Η σφαγή της Τάλσα, στην οποία είχε αναφερθεί αναλυτικά η στήλη στο τχ. 627 (Σεπτέμβριος 2020), έλαβε χώρα στις 31 Μαΐου και την 1η Ιουνίου, όταν οπλισμένοι λευκοί πολίτες πυρπόλησαν μια περιοχή της πόλης με αφροαμερικανούς κατοίκους, αφήνοντας πίσω τους 300 νεκρούς.
Ανακοινώνοντας το εύρημα στα τοπικά ΜΜΕ, η πολιτειακή αρχαιολόγος και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Κάρυ Στάκελμπεκ (Kary Stackelbeck) ανέφερε πως τα λείψανα βρέθηκαν σε σημείο του νεκροταφείου που εκτιμάται ότι υπάρχουν μαζικοί τάφοι από εκείνη την περίοδο και πως η επιστημονική ομάδα βρίσκεται στο στάδιο ανάληψης και περαιτέρω εξέτασης των λειψάνων.
Η έρευνα πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Δήμου της πόλης, με τον δήμαρχο Τζωρτζ Θ. Μπάιναμ (G. Th. Bynum) να σημειώνει ότι «το επόμενο βήμα θα είναι να προσδιοριστεί εάν τα λείψανα σχετίζονται με τη σφαγή. Αυτό θα γίνει μέσω της ιατροδικαστικής ανάλυσης των λειψάνων και μέσω της σύγκρισής τους με τα αρχεία της κηδείας και του πιστοποιητικού θανάτου. Θα συνεχίσουμε αυτή την έρευνα όπου κι αν οδηγήσει, κάνοντας ένα βήμα τη φορά».
Η ερωτική ζωή των Ναζί
Άγνωστες πτυχές από τη συζυγική και ερωτική ζωή των ηγετικών στελεχών των Ναζί φέρνει στο φως το βιβλίο του Βρετανού ιστορικού Τζέιμς Γουίλλι (James Wyllie) Nazi Wives: The Women at the Top of Hitler’s Germany (Οι σύζυγοι των Ναζί: Οι γυναίκες στην κορυφή της Γερμανίας του Χίτλερ), που επανεκδόθηκε σε νέα και συμπληρωμένη έκδοση πριν από λίγες ημέρες από τις εκδόσεις St. Martin’s Press. «Νομίζω ότι σωστά οι ιστορικοί έχουν επικεντρωθεί στις συζύγους των Ναζί», δήλωσε ο Γουίλλι στην αμερικανική εφημερίδα New York Post, προσθέτοντας: «Αλλά ορισμένες γυναίκες ήταν πολύ ενδιαφέρουσες».
Μεταξύ άλλων, ο ιστορικός αναφέρεται στον προσωπικό γραμματέα του Χίτλερ, Μάρτιν Μπόρμαν, ο οποίος για ένα διάστημα είχε δημιουργήσει επίσημη τριγωνική σχέση με τη σύζυγο και την ερωμένη του, σχέση που την αποδέχονταν και οι δύο γυναίκες. Μια άλλη περίπτωση αφορά τον υπαρχηγό του Χίλτερ, Ρούντολφ Ες, ο οποίος αποστρεφόταν το σεξ, όπως και ο «αρχιτέκτονας» του Ολοκαυτώματος, Χάινριχ Χίμλερ, παρά το γεγονός ότι και οι δύο ήταν παντρεμένοι. Ο Γουίλλι περιγράφει ακόμα τη σχέση του Γιόζεφ Γκέμπελς με τη σύζυγό του Μάγδα, αναφέροντας ότι αυτή ήταν παράλληλα ερωτευμένη με τον Χίτλερ. Ο Χίτλερ τής πρότεινε να παντρευτεί τον Γκέμπελς ώστε να μην αποκαλυφθεί η σχέση τους, γεγονός που το γνώριζε και ο υπουργός Προπαγάνδας των Ναζί.
Γερμανικό ναυάγιο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου μπορεί να «κρύβει» αμύθητο ρωσικό θησαυρό
Γερμανικό ατμόπλοιο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, που βυθίστηκε στις 13 Απριλίου 1945 στα ανοικτά της πόλης Κένιξμπεργκ (σημερινό Καλίνινγκραντ στη Ρωσία), είναι πιθανό να μετέφερε εξαιρετικά πολύτιμα αντικείμενα από ρωσικό ανάκτορο, τα οποία είχε λεηλατήσει ο γερμανικός στρατός κατά την προέλασή του στη Σοβιετική Ένωση. Αυτό υποστηρίζει πολωνική καταδυτική ομάδα υπό τον δύτη και ερευνητή Τόμας Σταχούρα (Tomasz Stachura).
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Σταχούρα στο Live Science, τον Απρίλιο του 1945 το μήκους 196 μ. ατμόπλοιο «Καρλσρούη» συμμετείχε στη μαζική εκκένωση της Ανατολικής Πρωσίας από τους Γερμανούς, κατά την προέλαση του Κόκκινου Στρατού. Στις 12 Απριλίου, το «Καρλσρούη» ήταν το τελευταίο γερμανικό πλοίο που εγκατέλειψε το Κένιξμπεργκ. Όπως διευκρίνισε, το 1941 οι Γερμανοί είχαν αφαιρέσει από ανάκτορο στα περίχωρα της Αγίας Πετρούπολης αντικείμενα του 18ου αιώνα κατασκευασμένα από κεχριμπάρι, τα οποία ακολούθως αποθηκεύτηκαν στο κάστρο της πόλης. Μετά τη βύθιση του «Καρλσρούη» τα αντικείμενα αυτά εξαφανίστηκαν και για τον λόγο αυτό πιστεύεται πως φορτώθηκαν στο ατμόπλοιο, μαζί με περίπου 1.000 πρόσφυγες, προκειμένου να μεταφερθούν στο εσωτερικό της Γερμανίας.
Προς το παρόν, η καταδυτική ομάδα έχει βιντεοσκοπήσει πολλά κιβώτια που εντόπισε στο ναυάγιο, εντούτοις λόγω του βάθους όπου αυτό βρίσκεται (88 μ.) η ανάκτηση των ευρημάτων αναμένεται να καθυστερήσει.
Ανακαλύψτε περισσότερα στο Τεύχος 630 Δεκεμβρίου 2020>>
Γράψτε ένα σχόλιο
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.