Τεύχος 622
Το Χθες – Τεύχος 622
Το χθες στην Ιστορία
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΟΥΔΗΣ
Γεγονότα Απριλίου
Πριν από 50 χρόνια (1970)
1 Απριλίου
- Ο πρόεδρος Νίξον υπογράφει διάταγμα απαγόρευσης των διαφημίσεων τσιγάρων στην αμερικανική τηλεόραση, το οποίο πρόκειται να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 1971.
4 Απριλίου
- Η εφημερίδα Έθνος ανακοινώνει την αναστολή της κυκλοφορίας της μετά την καταδίκη σε ποινές φυλάκισης των εκδοτών της, του διευθυντή σύνταξης και του αρχισυντάκτη της, και τη συνεπακόλουθη επαπειλούμενη οικονομική της καταστροφή.
- Ο ανατραπείς ηγέτης της Καμπότζης, πρίγκιπας Νοροντόμ Σιχανούκ, καλεί τον λαό της χώρας του σε αντίσταση κατά του δικτατορικού καθεστώτος του στρατηγού Λον Νολ.
- Στελέχη της KGBκονιορτοποιούν καμμένα ανθρώπινα λείψανα που πιστεύεται ότι προέρχονται από τον Αδόλφο Χίτλερ, την Εύα Μπράουν, το ζεύγος Γιόζεφ και Μάρθα Γκαίμπελς και τα πέντε παιδιά τους, και τα πετούν σε ποταμό κοντά στο Μαγδεμβούργο της Ανατολικής Γερμανίας.
5 Απριλίου
- Ο κόμης Καρλ φον Σπρέτι, πρεσβευτής της Δυτικής Γερμανίας στη Γουατεμάλα από το 1968, ανακαλύπτεται νεκρός με μια σφαίρα στον κρόταφο. Ο φον Σπρέτι (απευθείας απόγονος του Βαυαρού αρχιτέκτονα Λέο φον Κλέντσε, που διαμόρφωσε το πολεοδομικό σχέδιο της σύγχρονης Αθήνας την περίοδο του Όθωνα) είχε απαχθεί στις 31 Μαρτίου στην Πόλη της Γουατεμάλας από ακροαριστερούς αντάρτες της οργάνωσης FAR. Τη δολοφονία του ακολούθησε διακοπή των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Δυτικής Γερμανίας και της Γουατεμάλας, ενώ ως αντίποινα τρεις ημέρες αργότερα μια ακροδεξιά παρακρατική οργάνωση δολοφόνησε έναν κομμουνιστή πολιτικό.
6 Μαρτίου
- Αντάρτες του κινήματος Κόκκινοι Χμερ συλλαμβάνουν τον φωτογράφο Σων Φλιν (γιο του διάσημου ηθοποιού Έρολ Φλιν) και έναν συνάδελφό του. Οι δύο άνδρες κάλυπταν φωτογραφικά τις επιχειρήσεις του πολέμου του Βιετνάμ στο μέτωπο της Καμπότζης, και μετά τη σύλληψή τους εξαφανίστηκαν, θεωρούμενοι έκτοτε ως αγνοούμενοι (πιθανότατα δολοφονήθηκαν). Το 1970 ο Φλιν κηρύχθηκε νομικά νεκρός.
8 Απριλίου
- Στη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής στο εσωτερικό της Αιγύπτου ισραηλινά αεροσκάφη F4Phantom πλήττουν με πέντε βόμβες και δύο πυραύλους ένα σχολείο στο χωριό Μπαχρ ελ-Μπακάρ, νότια του Πορτ Σάιντ, καταστρέφοντάς το ολοσχερώς, σκοτώνοντας 46 παιδιά και τραυματίζοντας περισσότερα από 50. Η Ισραηλινή Αεροπορία είχε την εσφαλμένη εντύπωση ότι το σχολείο αποτελούσε στρατιωτική εγκατάσταση.
10 Απριλίου
- Με ένα δελτίο Τύπου που περιλαμβάνεται σε προωθητικά (διαφημιστικά) αντίτυπα του πρώτου ατομικού του άλμπουμ, ο Πωλ Μακάρτνεϋ ανακοινώνει την αποχώρησή του από τους Beatles.
11 Απριλίου
- Εκτοξεύεται το αμερικανικό διαστημόπλοιο «Απόλλων 13» με προορισμό τη Σελήνη και πλήρωμα τους αστροναύτες Τζέiμς Λόβελ, Φρεντ Χέiζ και Τζακ Σουίγκερτ. Δύο ημέρες αργότερα μια ανεπανόρθωτη βλάβη και μια συνεπακόλουθη έκρηξη στις δεξαμενές οξυγόνου προκαλεί σοβαρό πρόβλημα στο σκάφος, υποχρεώνοντας το πλήρωμα να καταφύγει στην ασφάλεια της σεληνακάτου κατά τη διάρκεια του δύσκολου ταξιδιού της επιστροφής, η κατάληξη του οποίου παρέμενε αμφίβολη. Χάρη στις συνδυασμένες ικανότητες των αστροναυτών και των στελεχών του διαστημικού κέντρου στο Χιούστον, στις 17 Απριλίου το μισοκατεστραμμένο διαστημόπλοιο κατορθώνει να προσθαλασσωθεί με ασφάλεια στον Ειρηνικό Ωκεανό, κοντά στο αεροπλανοφόρο «Ίβο Τζίμα», το οποίο και περισυλλέγει τους τρεις άτυχους αστροναύτες.
12 Απριλίου
- Ανακοινώνεται η απόφαση του Στρατοδικείου για τα συλληφθέντα στελέχη της αντιστασιακής οργάνωσης Δημοκρατική Άμυνα. Ο καθηγητής Σάκης Καράγιωργας καταδικάζεται σε ισόβια δεσμά, ο υφηγητής Γεώργιος Αλέξανδρος Μαγκάκης σε κάθειρξη 18ετών, ο Χαράλαμπος Πρωτοπαπάς (μετέπειτα πρόεδρος του ΚΟΔΗΣΟ) σε κάθειρξη 10 ετών, ο φοιτητής Νίκος Κωνσταντόπουλος (μετέπειτα αρχηγός του Συνασπισμού) σε κάθειρξη 8 ετών, ο εκδότης Βίκτωρ Παπαζήσης σε κάθειρξη 5 ετών, ο οικονομολόγος Χρήστος Ροκόφυλλος σε πενταετή φυλάκιση με αναστολή, και άλλα στελέχη σε διάφορες ποινές.
13 Απριλίου
- Ο Μίκης Θεοδωράκης απελευθερώνεται και ταξιδεύει αυθημερόν στο Παρίσι, όπου γίνεται δεκτός από περίπου 300άτομα, μεταξύ των οποίων η Μελίνα Μερκούρη και ο Κώστας Γαβράς. Η απελευθέρωσή του αποδίδεται στον εκδότη του γαλλικού περιοδικού Εξπρές, Ζαν-Ζακ Σερβάν Σρεμπέρ (που είχε έλθει γι’ αυτό τον σκοπό στην Αθήνα), φαίνεται όμως ότι αποτέλεσε προϊόν προγενέστερων μυστικών διαπραγματεύσεων του Γάλλου πρωθυπουργού Ζακ Σαμπάν Ντελμάς με τη Χούντα.
14 Απριλίου
- Ο Αλέκος Παναγούλης (που παρέμενε έγκλειστος μετά την καταδίκη του για την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Γ. Παπαδόπουλου) μεταφέρεται σε νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα λόγω εισπνοής αναθυμιάσεων καπνού, εξαιτίας της απόπειράς του να πυρπολήσει το στρώμα στο κελλί του.
16 Απριλίου
- Ο υπερσυντηρητικός προτεστάντης πάστορας και ακτιβιστής Ίαν Πέισλυ κερδίζει μια έδρα κατά τις επαναληπτικές τοπικές βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται στη Βόρεια Ιρλανδία, εγκαινιάζοντας με αυτό τον τρόπο την κοινοβουλευτική του δράση υπέρ της συνέχισης της βρετανικής κυριαρχίας στη Βόρεια Ιρλανδία που επρόκειτο να διαρκέσει έως το 2004, οπότε δεν διεκδίκησε την έδρα που κατείχε έως τότε στο ευρωκοινοβούλιο.
21 Απριλίου
- Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και τη συμμετοχή εκπροσώπων κομμουνιστικών και σοσιαλιστικών κομμάτων από όλο τον κόσμο εορτάζεται στη Σοβιετική Ένωση η επέτειος των 100ετών από τη γέννηση του Λένιν. Λίγες ημέρες νωρίτερα πάντως, με αφορμή αυτή την επέτειο, ο Ρουμάνος ηγέτης Νικολάε Τσαουσέσκου είχε καταδικάσει το δόγμα Μπρέζνιεφ περί ανάμειξης της ΕΣΣΔ σε χώρες με κομμουνιστικό καθεστώς σε περίπτωση κινδύνου για τη διατήρησή του.
24 Απριλίου
- Η Κίνα θέτει για πρώτη φορά σε τροχιά τεχνητό δορυφόρο, τον Ντονγκ Φανγκ Χονγκ 1, ο οποίος εκπέμπει ακατάπαυστα επί είκοσι ημέρες το ομώνυμο εμβατήριο («Η Ανατολή είναι Κόκκινη») που αποτελεί τον άτυπο εθνικό ύμνο της Λαϊκής Κίνας.
26 Απριλίου
- Γεννιέται στο Νόβο Μέστο της Σλοβενίας το γνωστό μοντέλο και σύζυγος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Μελάνια Κνάους.
29 Απριλίου
- Γεννιούνται ο παγκόσμιος πρωταθλητής του τέννις Αντρέ Αγκάσι (στο Λας Βέγκας) και η πολυβραβευμένη ηθοποιός Ούμα Θέρμαν (στη Βοστώνη).
30 Απριλίου
- Ο πρόεδρος Νίξον αναγγέλλει με τηλεοπτικό διάγγελμα την απόφασή του για εισβολή αμερικανικών στρατευμάτων στην Καμπότζη με σκοπό την εκδίωξη των Βιετκόνγκ, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Προτιμώ να είμαι πρόεδρος για μία μόνο θητεία παρά να εξασφαλίσω δύο προεδρικές θητείες με τίμημα οι ΗΠΑ να γίνουν διεθνής δύναμη δεύτερης κατηγορίας και επί των ημερών μου να υποστούν την πρώτη ήττα στην ιστορία τους ». Η απόφαση αυτή προκαλεί θύελλα αντιπολεμικών κινητοποιήσεων στα αμερικανικά πανεπιστήμια και καταγγέλλεται από τον γερουσιαστή Φουλμπράιτ, καθώς ουσιαστικά ανατρέπει προγενέστερη απόφαση του Νίξον (από τις 21 Απριλίου) για αποχώρηση 150.000 Αμερικανών στρατιωτών από το Νότιο Βιετνάμ το επόμενο δωδεκάμηνο.
Ανακαλύψτε περισσότερα στο Τεύχος 622 Απριλίου 2020>>
Γράψτε ένα σχόλιο
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.