Τεύχος 614
Επικαιρότητα & Ιστορία – Τεύχος 614
Επικαιρότητα & Ιστορία
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΣ
Βρέθηκε άθικτο κεφάλι λύκου από το Πλειστόκαινο
Ένα άρτια συντηρημένο κεφάλι λύκου, ηλικίας δύο έως τεσσάρων ετών, από την εποχή του Πλειστόκαινου (περίπου 40.000 π.Χ.) εντοπίστηκε βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, στην περιοχή Γιακουτία της Ρωσίας. Το μήκους 40 εκατοστών κεφάλι, που είχε αποκοπεί από το υπόλοιπο σώμα το οποίο δεν βρέθηκε, έχει καφέ χρώμα και διατηρεί σε άριστη κατάσταση τους μαλακούς ιστούς, τον εγκέφαλο και το δέρμα του. «Τα υπολείμματα ενός πλήρως ανεπτυγμένου λύκου από την εποχή αυτή αποτελεί μοναδική ανακάλυψη και θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε πώς εξελίχθηκε το είδος » δήλωσε ενθουσιασμένος ο Άλμπερτ Προτοπόποφ (Albert Protopopov) από την Ακαδημία Επιστημών της Δημοκρατίας της Γιακουτίας (Σαχά).
Το κεφάλι ανακαλύφθηκε τυχαία το καλοκαίρι του 2018 από έναν κάτοικο της περιοχής στις όχθες ενός ποταμού, αλλά μόλις πρόσφατα επιστήμονες από την Ιαπωνία και τη Σουηδία κατάφεραν να βεβαιωθούν για την παλαιότητά του. Η σχετική επίσημη ανακοίνωση έγινε πριν από λίγες εβδομάδες στο Τόκιο, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων μεγάλης έκθεσης για τα μαμούθ. Ο τρόπος με τον οποίο το κεφάλι αποκόπηκε από το σώμα παραμένει άγνωστος. Εντούτοις, οι ειδικοί αποκλείουν ανθρώπινη παρέμβαση, καθώς δεν υπάρχει ένδειξη ανθρώπινης παρουσίας στην περιοχή εκείνη την εποχή και πιθανολογούν πως προκλήθηκε από τη σταδιακή επέκταση του πάγου, που λειτούργησε ως μαχαίρι, όταν το ζώο εγκλωβίστηκε σε αυτόν, ζωντανό ή πεθαμένο.
Τα πρώτα δείγματα εισπνεόμενης κάνναβης βρέθηκαν στη δυτική Κίνα
Τα παλαιότερα ίχνη εισπνεόμενης κάνναβης για ψυχοτροπικούς λόγους ανακάλυψε διεθνής επιστημονική ομάδα σε ταφικό σύνολο στη δυτική Κίνα που χρονολογείται από τον 5ο αιώνα π.Χ. Σε δημοσίευση στην επιστημονική επιθεώρηση Science Advances επισημαίνεται πως μολονότι είναι γνωστό ότι η καλλιέργεια του φυτού της κάνναβης άρχισε πριν από 4.000 χρόνια για τις ίνες και τα έλαιά του, αυτή είναι η πρώτη απτή ένδειξη ότι, καθώς περιέχει ψυχοδραστικές ουσίες, χρησιμοποιούνταν και για τελετουργικούς σκοπούς. Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους, οι ερευνητές εξέτασαν με την τεχνική της φασματομετρίας αέριας χρωματογραφίας και της φασματομετρίας μάζας (GC-MS) υπολείμματα καύσης που βρήκαν σε οκτώ από τους τάφους, διαπιστώνοντας υψηλές συγκεντρώσεις τετραϋδροκανναβινόλης (THC), δηλαδή της βασικής ουσίας που προκαλεί τα ψυχοδραστικά αποτελέσματα.
Μερικοί από τους σκελετούς που βρέθηκαν έχουν χαρακτηριστικά όμοια με πληθυσμούς που ζούσαν ‒και εξακολουθούν να ζουν‒ δυτικότερα στην κεντρική Ασία και κυρίως στην περιοχή του Παμίρ. Το στοιχείο αυτό οδηγεί τους επιστήμονες στην εκτίμηση πως οι μετακινήσεις πληθυσμών, μέσω ενός πρώιμου Δρόμου του Μεταξιού, συνέβαλε στην ανταλλαγή ποικίλων παραδόσεων μεταξύ των λαών της Ασίας, ανάμεσα στις οποίες ήταν η καλλιέργεια συγκεκριμένων ποικιλιών κάνναβης που είχαν υψηλά ποσοστά ψυχοτρόπων ουσιών, με αποκλειστικό σκοπό τη χρήση τους για ψυχική και συνειδησιακή «ανάταση».
Το μοιραίο ρεβόλβερ του βαν Γκογκ
Τη συζήτηση για τις ακριβείς συνθήκες θανάτου του Βίνσεντ βαν Γκογκ αναζωπύρωσε η πώληση σε δημοπρασία, που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Παρίσι, του όπλου με το οποίο αυτός πυροβολήθηκε στις 27 Ιουλίου 1890. Πρόκειται για ένα ρεβόλβερ βελγικής κατασκευής των 7 mm, που είχε βρεθεί το 1965 σε χωράφι της περιοχής Ωβέρ, βόρεια του Παρισιού. Σύμφωνα με τον συγγραφέα Αλαίν Ροάν (Alain Rohan), το όπλο ήταν θαμμένο για περισσότερα από 50 χρόνια, ενώ το συγκεκριμένο χωράφι ταιριάζει απόλυτα με τις περιγραφές του σημείου όπου συνέβη το μοιραίο περιστατικό.
Το 2011, οι συγγραφείς Γκρέγκορυ Σμιθ (Gregory Smith) και Στήβεν Ναϊφέ (Steven Naifeh) στο βιβλίο τους Η ζωή του Βαν Γκογκ (Van Gogh: The Life, Random House) υποστήριξαν πως στην πραγματικότητα ο σπουδαίος Ολλανδός ζωγράφος δεν αυτοκτόνησε, όπως είναι η επικρατούσα άποψη, αλλά δολοφονήθηκε με το συγκεκριμένο όπλο από δύο εφήβους της περιοχής που τον παρενοχλούσαν συστηματικά. Τώρα, με αφορμή τη δημοπρασία, ο Μάρτιν Μπέιλυ (Martin Bailey), που ειδικεύεται στη ζωή και το έργο του βαν Γκογκ, δήλωσε στην επιστημονική ιστοσελίδα LiveScience πως «είμαι πεπεισμένος ότι πρόκειται για αυτοκτονία και όχι δολοφονία. Ακόμα κι αν αυτό είναι το όπλο με το οποίο πέθανε, δεν υπάρχουν στοιχεία που να μας λένε ποιος τράβηξε τη σκανδάλη ».
Η ομοφυλόφιλη Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ
Κι’ όμως: οι ΗΠΑ είχαν πριν από 133 χρόνια μια ομοφυλόφιλη Πρώτη Κυρία. Πρόκειται για τη Ρόουζ Κλήβελαντ (Rose Cleveland, 1846-1918), αδελφή του επί δύο θητείες προέδρου των ΗΠΑ (1885-1889 και 1893-1897) Γκρόβερ Κλήβελαντ (Grover Cleveland). Η άγνωστη αυτή πτυχή της αμερικανικής ιστορίας αποκαλύπτεται στο πρόσφατο βιβλίο των Λίζι Έρενχαλτ (Lizzie Ehrenhalt) και Τίλυ Λάσκε (Tilly Laske) με τίτλο Precious and Adored: The Love Letters of Rose Cleveland and Evangeline Simpson Whipple, 1890-1918 (Minnesota Historical Society Press).
Καθώς στην αρχή της πρώτης του θητείας ο Γκρόβερ ήταν ανύπαντρος, το ρόλο της Πρώτης Κυρίας ανέλαβε η αδελφή του, έως τον Ιούνιο του 1886 που ο Γκρόβερ παντρεύτηκε. Το βιβλίο αναφέρει πως η Ρόουζ Κλήβελαντ διατηρούσε για σχεδόν τριάντα χρόνια και έως τον θάνατό της ερωτική σχέση με τη συγγραφέα και ακτιβίστρια Εβαντζελίν Σίμσον Γουίπλ (1857-1930). Τα στοιχεία προέρχονται από την αλληλογραφία μεταξύ των δύο γυναικών, που είχε συγκεντρώσει ο ιδιοκτήτης του σπιτιού όπου κατοικούσε η Γουίπλ, στη Μινεσότα.
Η Κλήβελαντ πέθανε στις 22 Νοεμβρίου 1918 και ενταφιάστηκε στο βρετανικό νεκροταφείο της ιταλικής πόλης Μπάνι ντι Λούκα, όπου από το 1910 ζούσε με την ερωμένη της. Δώδεκα χρόνια μετά, η Γουίπλ ενταφιάστηκε στο ίδιο νεκροταφείο, δίπλα στον τάφο της Κλήβελαντ.
Ανακαλύψτε περισσότερα στο Τεύχος 614 Αύγουστος 2019>>
Γράψτε ένα σχόλιο
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.