Βιβλίο & Ιστορία
Γιώργος Κοντογιώργης | Ιστορία του Ελληνικού κόσμου
Γιώργος Κοντογιώργης
Ιστορία του Ελληνικού κόσμου
εκδ. Αρμός, 2025, σελ.: 632, τιμή: 30,00€
Η γένεση και η διαμόρφωση των ελληνικών κοινωνιών διήλθε από πολλά στάδια τα οποία ανάγονται, στο σύνολο της ελληνικής ιστορικής εξέλιξης από την απώτατη αρχαιότητα έως σήμερα. Ο ελλαδικός ή αιγαιικός κόσμος αποτελεί τη μήτρα του Ελληνισμού και με επίκεντρο το Αιγαίο περιλαμβάνει τα νησιά του Αρχιπελάγους, την κυρίως ελληνική χερσόνησο και τα δυτικά μικρασιατικά παράλια. Ο ελλαδικός ή αιγαιικός Ελληνισμός περιβάλλεται από τον μείζονα Ελληνισμό, ο οποίος εμπεριέχει προεχόντως τις ελληνικές κοινωνίες της Μικράς Ασίας, του Εύξεινου Πόντου, της νότιας Ιταλίας, της Σικελίας αλλά, και πέραν αυτών, τις ζωτικές ελληνικές αποικίες της μεσογειακής λεκάνης με προέχουσες εκείνες της νότιας Γαλλίας, της Ιβηρικής χερσονήσου και της Κυρηναϊκής. Ο Ελληνισμός αυτός θα διευρυνθεί έως τις εσχατιές του γύρω γνωστού κόσμου επιβάλλοντος την οικονομική, πολιτιστική και πολιτική του ηγεμονία και δι’ αυτής την ανθρωποκεντρική του συνάρμοση. Η γεωγραφική διακτίνωση του Ελληνισμού αποδίδει, από την άλλη, τα στάδια αλλά και τα όρια του ανθρωποκεντρικού κοσμοσυστήματος μικρής κλίμακας.
Η Ιστορία του ελληνικού κόσμου δεν είναι η Ιστορία ενός κοινού λαού που χωράει σε ένα κράτος, αλλά του κόσμου που κινήθηκε στην κοσμοϊστορία ως πλήρες κοσμοσύστημα με θεμέλιο τον ανθρωποκεντρικό πολιτισμό. Είναι μία ιστορία που δεν περιορίζεται στα γεγονότα, αλλά αναδεικνύει τη θεμελιώδη ιδιοσυστασία του ελληνισμού, τις επάλληλες φάσεις που διέδραμε στον ιστορικό χρόνο από τον κρατοκεντρισμό στην οικουμένη, διά της οποίας το ανθρωποκεντρικό γεγονός μετακενώθηκε στην Ευρώπη για να εξέλθει από τον μεσαίωνα και να διαμορφωθεί η νεοτερικότητα. Αποτυπώνει στη διαχρονία του το πανόραμα της εξελικτικής βιολογίας του ανθρώπου, η οποία μπορεί να αποτελέσει γνωστικό οδηγό για την κατανόηση της εποχής μας και το μέλλον της.
Η συνολική διαδρομή του Ελληνισμού συνιστά μοναδικό πεδίο προβληματισμού και έρευνας για την κατανόηση των ανθρώπινων κοινωνιών στην κοσμοϊστορική τους διαδρομή, και μάλιστα για τις προοπτικές της εξέλιξής τους στο μέλλον. Γι’ αυτό και η ελληνική εξέλιξη δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί αποσπασματικά ή μεμονωμένα αλλά μόνον στο σύνολό της από τις απαρχές μέχρι σήμερα, και μάλιστα σε αρμονία με την εξελικτική βιολογία του ανθρωποκεντρικού κοσμοσυστήματος.
Στο βιβλίο του καθηγητή Γιώργου Κοντογεώργη, τ. Πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου, ο αναγνώστης ανακαλύπτει πλήθος κοινωνικών φαινομένων που η εποχή μας δεν συνάντησε ακόμη, όπως η διάδοχος της αιρετής μοναρχίας, αντιπροσώπευση και η δημοκρατία, η μετα-κρατοκεντρική οικουμένη με τον ιδιαίτερο τύπο κράτους, την κοσμόπολη. Εξετάζονται παράλληλα η σωρευτική ανάπτυξη της ελευθερίας από την ατομική στην κοινωνική και πολιτική, τα οικονομικά συστήματα που οδήγησαν στη μεταβολή της εξαρτημένης εργασίας σε έργο ή στην απόρριψή της και, ιδίως, στη δημοκρατική τους θέσμιση στον ελληνικό κόσμο. Τέλος ο συγγραφέας δίνει απαντήσεις στο ερώτημα τι προκαλεί την εξέλιξη της ανθρωπότητας, για τον ρόλο της οικονομικής, πολιτικής, επικοινωνιακής, αξιακής παραμέτρου στη διαμόρφωση των συσχετισμών, τις διαδρομές της τέχνης, της επιστήμης, της φιλοσοφίας και των γραμμάτων, τη συνάφειά τους με τις φάσεις που διένυσε ο ελληνισμός και εντέλει πώς από το οικουμενικό έθνος κοσμοσύστημα απέληξε στο ανάπηρο έθνος κράτος.
Τεύχος 684 (Ιούνιος 2025)
Γράψτε ένα σχόλιο
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.