Βιβλίο & Ιστορία
Γιώργος Κασαμπαλάκος | Η άλλη Αμερική
Γιώργος Κασαμπαλάκος
Η άλλη Αμερική
Χρυσές σελίδες του αμερικανικού κινήματος από τον 19ο ως και τον 21ο αιώνα
εκδ. Περίπλους, 2023, σελ.: 228, τιμή: 20,14 €
Το εργατικό – συνδικαλιστικό κίνημα των Η.Π.Α., από τα τέλη του 19ου, συνιστά ένα εξαρχής οξύμωρο στοιχείο της σύγχρονης παγκόσμιας Ιστορίας. Τούτο προκύπτει από το γεγονός ότι το ίδιο το καθεστώς όπως και η υποφαινόμενη φύση της «ανώτερης δημοκρατίας του κόσμου» περιορίζει έξω από τα όρια της ζητήματα «κοινωνικής αναμόρφωσης» ή ξαναγραψίματος της ίδιας της Ιστορίας. Η ίδια η Ιστορία όμως, μέσα από αδιάσειστα στοιχεία, έρχεται να αποδείξει το ακριβώς αντίθετο. Πιο συγκεκριμένα, έρχεται να αναδείξει στα μάτια του αναγνώστη και ερευνητή την ίδια την ιστορική αλήθεια, μέσα από τη δράση των ίδιων των πρωταγωνιστών της. Για παράδειγμα η δράση και η οργάνωση του εργατικού κινήματος στις Η.Π.Α, είναι ένας από τους βασικότερους πυλώνες της σύγχρονης αμερικανικής και παγκόσμιας Ιστορίας. Το «αμερικάνικο όνειρο» βασίστηκε πάνω στην εκτεταμένη εκμετάλλευση των εργατών, γηγενών και μη, από τα εταιρικά και βιομηχανικά μεγαθήρια της εποχής, πολλές φορές με την ποικίλη συνεπικουρία του ίδιου του κράτους. Ακριβώς μέσα σε αυτές τις συνθήκες, εξελίσσεται η ταξική πάλη με πρωταγωνίστρια την ίδια την εργατική τάξη των Η.Π.Α., στην φάση διαμόρφωσης αλλά και ανάπτυξης της, της οποίας οι αγώνες επηρέασαν το διεθνές εργατικό κίνημα της εποχής.
Η ταξική πάλη στις Ηνωμένες Πολιτείες των τελών του 19ου και αρχών του 20ου αιώνα αναδεικνύει την ίδια τη διαμόρφωση της σύγχρονης Ιστορίας του κράτους πάνω σε αυτή τη συνιστώσα. Παράλληλα, αναδεικνύεται η υψηλού επιπέδου ικανότητα του ίδιου του καπιταλισμού, με πιο τρανταχτό παράδειγμα τις Η.Π.Α., ότι ακόμα και σε πιο δημοκρατικές και νεωτεριστικές εκφάνσεις του, δεν παύει την συνειδητή στόχευση του να ενσωματώσει, μέχρι και να υποστείλει το ίδιο το όνειρο των «γηγενών» και μεταναστών εργατών της χώρας για «μια καλύτερη ζωή».
Η Ιστορία του αμερικανικού κινήματος αποτυπώνει, στο σημείο που της αναλογεί, την αντίθεση αυτή, η οποία, στις σημερινές συνθήκες αναδεικνύεται ολοένα και περισσότερο, μέσα σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο. Η ιστορία της εργατικής τάξης των ΗΠΑ είναι η Ιστορία του ίδιου του αμερικανικού λαού. Το κίνημα της εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα, προκειμένου να αντιμετωπίσει την εξουσία των μονοπωλίων.
Η ιστοριογραφική σύνθεση του Γιώργου Κασαμπαλάκου περιγράφει γλαφυρά την απάντηση του αμερικανικού μονοπωλίου στο μεγάλο άλμα της εργατικής τάξης προς το βιομηχανικό συνδικαλισμό. Βλέπουμε την απεργία στο εργοστάσιο Πούλμαν, τον πόλεμο στα μεταλλεία στα μέσα της δεκαετίας του 1930, τη δράση της «αόρατης αυτοκρατορίας» των δολοφόνων της Κου Κλουξ Κλαν, το ειρηνιστικό κίνημα κατά την περίοδο του πολέμου του Βιετνάμ, το κίνημα των Ινδιάνων, αλλά και τη σχέση Μαφίας και συνδικάτων, ένα θέμα ταμπού για την αμερικανική κοινωνία. Βλέπουμε, εν τέλει, την εργατική τάξη στις ΗΠΑ να γεννιέται και να αναπτύσσεται μέσα από την πάλη της με τα μονοπώλια.
Η ρέουσα γραφή, η κινηματογραφική ταχύτητα και η ζωντάνια στην περιγραφή βοηθούν τον αναγνώστη να εισχωρήσει σε μια ποικιλία θεμάτων κάνοντας την ανάγνωση ιδιαίτερα ευχάριστη.
Τεύχος 669 (Μάρτιος 2024)
Γράψτε ένα σχόλιο
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.