Βιβλίο & Ιστορία
Olivier Voutier | Απομνημονεύματα του συνταγματάρχη Voutier από τον τρέχονα πόλεμο των Ελλήνων
Olivier Voutier
Απομνημονεύματα του συνταγματάρχη Voutier από τον τρέχονα πόλεμο των Ελλήνων
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Ειρήνη Τζουρά
Εκδ. Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος. Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, 2019, ΣΕΛ.: 250, ΤΙΜΗ: 15,00 €
Ο Ολιβιέ Βουτιέ (1796-1877) όταν κηρύχθηκε η Επανάσταση, ήταν μαθητής σε ναυτική σχολή της Βρέστης και ειδικευόταν ταυτόχρονα στο πυροβολικό. Υπήρξε ένας από τους πρώτους φιλέλληνες που ήρθαν στην επαναστατημένη Ελλάδα. Μέρος της εκπαίδευσής του αποτελούσαν τα ταξίδια, που του έδωσαν την ευκαιρία να επισκεφτεί, πολλά μέρη στην Ευρώπη και την Αμερική. Στον ελληνικό χώρο βρέθηκε για πρώτη φορά το 1820 ως σημαιοφόρος γαλλικού πολεμικού πλοίου. Κατά την παραμονή του πλοίου στη Μήλο, ο Βουτιέ, παρακινημένος από τα αρχαιογνωστικά του ενδιαφέροντα, επιχείρησε ανασκαφές κοντά στο θέατρο της αρχαίας πόλης, και αναμείχθηκε στην ανεύρεση του αγάλματος της Αφροδίτης, που εντοπίστηκε σε διπλανό αγρό από έναν αγρότη.
Το 1821 με το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης, ο Βουτιέ, παραιτήθηκε από το γαλλικό ναυτικό και ήρθε στην Ελλάδα προκειμένου να λάβει μέρος στις επιχειρήσεις, στο πλευρό των Ελλήνων. Με πρωτοβουλία του Σκοτσέζου φιλέλληνα Τόμας Γκόρντον, τον οποίο γνώρισε στο Παρίσι ναυλώθηκε ένα πλοίο, γεμάτο όπλα και πολεμοφόδια για τον ελληνικό αγώνα, στο οποίο επιβιβάστηκαν Έλληνες εθελοντές, σπουδαστές σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και πολλοί φιλέλληνες. Ο Βουτιέ θα ακολουθήσει τον Γκόρντον, και την 1η Σεπτεμβρίου 1821 θα αποβιβαστεί στην Ύδρα. Θα λάβει μέρος στην πολιορκία και άλωση της Τριπολιτσάς, θα συμμετέχει ενεργά στον αποκλεισμό του Ναυπλίου και στην πολιορκία των Αθηνών. Τον Μάιο του 1822 έλαβε από την Κυβέρνηση τον τίτλο του αντισυνταγματάρχη του πυροβολικού. Μετά την ατυχή εκστρατεία του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου στην Ήπειρο (Ιούνιος-Ιούλιος 1822), στην οποία πήρε μέρος, προήχθη σε συνταγματάρχη. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στον ελληνικό χώρο, ο Βουτιέ, περιηγήθηκε το μεγαλύτερο μέρος της Πελοποννήσου και τα νησιά.
Εξαιτίας της φιλελληνικής του συμμετοχής του αφαιρέθηκε η γαλλική ιθαγένεια, γεγονός που τον ανάγκασε να επιστρέψει στην Γαλλία το 1823. Εκεί εξέδωσε σχεδόν αμέσως, τις αναμνήσεις του από την συμμετοχή του στον ελληνικό αγώνα της ανεξαρτησίας προκαλώντας αίσθηση, ως αυτόπτης μάρτυρας γεγονότων που το γαλλικό κοινό πληροφορούνταν από τις εφημερίδες. Ο Βουτιέ εξηγεί τους λόγους που τον ώθησαν να δημοσιεύσει τις εμπειρίες του αυτές: «Επιστρέφοντας στην πατρίδα μου, μετά από δύο χρόνια διαμονής στην Ελλάδα, είδα με έκπληξη τις στρεβλές αντιλήψεις για τα γεγονότα που είχαν δημιουργηθεί, για τα γεγονότα τα οποία εκτυλίσσονταν σε αυτή την ξακουστή χώρα. Έγραψα αυτές τις σελίδες συγκλονισμένος μπροστά στο θέαμα του φανατισμού, ο οποίος σαν τις Άρπυιες βεβήλωνε, παραμόρφωνε ό,τι ακουμπούσε, για δικό του όφελος».
Το 1824 επέστρεψε στην Ελλάδα, με το αξίωμα του διοικητή του πυροβολικού που του απονεμήθηκε από το Εκτελεστικό, και ξανά το 1826, οπότε έλαβε μέρος στην εκστρατεία του Κωλέττη στη Λοκρίδα. Έμεινε στην Ελλάδα έως το 1827.
Ο Ολιβιέ Βουτιέ στα απομνημονεύματά του, με γλαφυρό και ευαίσθητο βλέμμα, αποτυπώνει χαρακτηριστικές εικόνες του τρόπου ζωής, των νοοτροπιών και των τόπων που επισκέφθηκε, ακολουθώντας την αναγλυφότητα των γεγονότων και των τοπίων.
Τεύχος 619 (Ιανουάριος 2019)
Γράψτε ένα σχόλιο
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.