Βιβλίο & Ιστορία
Ο κόσμος της Ευριπίδου και των πέριξ
Ζωή Ε. Ρωπαΐτου
Ο κόσμος της Ευριπίδου και των πέριξ
Ευριπίδου, Ψυρρή και Γεράνι: Ένας περίπατος
Μετάφραση: Χρήστος Κοκκολάτος, Βασίλης Τσαλής
Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2018, ΣΕΛ.: 360, ΤΙΜΗ: 19,00 €
Η οδός Ευριπίδου, ένας στενός και όχι πολύ μακρύς, εμπορικός δρόμος, που καλύπτει όλα τα είδη του εμπορίου, λόγω θέσης της, μεταξύ Ψυρρή και Γερανίου, είναι το όριο μεταξύ παλιάς και νέας πόλης. Επίσης, ορίζει με την Πειραιώς και την Σταδίου το βασικό υποτρίγωνο σχεδιασμού της Αθήνας, μέσα στο μεγαλύτερο τρίγωνο του ιστορικού κέντρου (Ομόνοια-Σύνταγμα-Γκάζι). Συγκρίνοντάς την με τις περιοχές με τις οποίες γειτνιάζει, θα λέγαμε ότι η Ευριπίδου συγκρατεί σθεναρά τον εμπορικό χαρακτήρα και τις ιδιαιτερότητές της, την ίδια στιγμή που η συνοικία του Ψυρρή είναι κυρίως ψυχαγωγικός κόμβος και το Γεράνι βρίσκεται στο στόχαστρο της πολιτείας, λόγω της μεγάλης υποβάθμισής του.
Στα τέσσερα κεφάλαια που έχει χωρίσει το βιβλίο της η Ζωή Ε. Ρωπαΐτου (ουσιαστικά το τέταρτο αποτελεί επίμετρο), εξετάζει τη ζωή σήμερα στην περιοχή στις διάφορες εκφάνσεις της. Στην επαγγελματική ζωή καταγράφει καταστήματα και βιοτεχνίες με περισσότερο από ένα αιώνα ζωής αλλά και νεώτερες. Στη θρησκευτική ζωή δείχνει τη σχέση των ανθρώπων με τους ναούς της περιοχής και με τους «ανθρώπους των ναών» σήμερα αλλά και παλαιότερα, ενώ γίνεται λόγος για τους τόπους λατρείας των μεταναστών και των χριστιανών άλλων δογμάτων. Στην κοινωνική ζωή φαίνονται οι συσσωματώσεις που κάνουν κάτοικοι και εργαζόμενοι στην περιοχή για ένα καλύτερο μέλλον. Τέλος στην πνευματική ζωή γίνεται λόγος για τα σχολεία, τις σχολές και τα ιδρύματα επιμόρφωσης.
Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στο χονδρεμπόριο τροφίμων και σε παλιούς χονδρεμπόρους. Εμπεριέχονται και αφηγήσεις ανθρώπων που εργάστηκαν στην περιοχή σε προηγούμενες δεκαετίες και δεν υπάρχουν πια. Τέλος το τρίτο κεφάλαιο περιέχει την Ιστορία ανθρώπων και κτιρίων του 19ου αιώνα που για διαφόρους λόγους σχετίζονται με το σήμερα. Στο τέταρτο κεφάλαιο μέσα από δημοσιευμένα κείμενα γνωρίζουμε για το πως «πέρασε» η περιοχή μέσα στη λογοτεχνία και γενικώς στην τέχνη, και τι σήμαινε για κάποιους σημαντικούς για τον πολιτισμό μας ανθρώπους, αλλά και τον παλμό της ζωής στην περιοχή αυτή παλιότερα.
Εμπεριστατωμένη, σχολαστική αλλά και συναρπαστική η καταγραφή της Ρωπαΐτου, κάνει ευρύτερα γνωστό τον κόσμο που πέρασε απ’ αυτή την περιοχή κι έχει μείνει στη συλλογική μνήμη και τον κόσμο που σήμερα την εμψυχώνει. Μας γνωρίζει τις προσωπικές ιστορίες και τους προβληματισμούς για το μέλλον της περιοχής, κατοίκων και εργαζομένων. Ακούγεται επίσης και η φωνή των αλλοδαπών μεταναστών, γιατί κι’ αυτοί ζουν στην περιοχή, εργάζονται και προσπαθούν να επιβιώσουν, όπως και οι Έλληνες.
Παρακινεί τον αναγνώστη να επισκεφθεί την περιοχή, όχι μόνο για την κάλυψη των πρακτικών αναγκών. Να διαβεί τα κατώφλια παλιών παντοπωλείων, εργαστηρίων, και παντός είδους καταστημάτων. Να θαυμάσει παλιά κτίρια, εκκλησίες, δρομίσκους και μπαλκόνια αλλοτινών καιρών, να γνωρίσει την Εταιρεία των Φίλων του Λαού και την Διπλάρειο Σχολή. Έτσι, ακολουθώντας τις διαδρομές αυτού του βιβλίου, ο αναγνώστης θα ακούσει το παρελθόν να συνομιλεί με το παρόν και θα συναντηθεί με ένα κομμάτι σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού.
Τεύχος 608 (Φεβρουάριος 2019)
Γράψτε ένα σχόλιο
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.