Περιοδικό Ιστορία
ΠΑΡΙΣΙ Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Από τους Παρίσιους, τους πρώτους κατοίκους της πόλης που φοβούνταν μήπως «τους πέσει ο ουρανός στο..
Ιστορία Εικονογραφημένη
Ηλεκτρονικό κατάστημα Πάπυρος Online

114 Βιβλία και Ιστορία

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗΣ
Πρόλογος: Jacques Le Goff
Μετάφραση: Μαργαρίτα Κρεμμυδά, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνική Τραπέζης, 2011, σελ.: 933, τιμή: 45,00 €


Η Αδριατική, αυτός ο βαθύς κόλπος της Μεσογείου, είναι μια σχεδόν κλειστή θάλασσα και το γεωγραφικό αυτό στοιχείο τής προσδίδει μια μοναδική ιδιαιτερότητα. Από την αρχή των ιστορικών χρόνων διαδραματίζει στην περιοχή εξέχοντα ρόλο. Πέρασμα που δίνει στον Νότο πρόσβαση στην Κεντρική Ευρώπη και αντίστροφα, όπως δείχνει η ιστορία της Βενετίας, αλλά κυρίως δρόμος επικοινωνίας της Ανατολής με τη Δύση, γέφυρα και σύνορο ανάμεσα σε δύο κόσμους, συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Μεγάλη Ελλάδα ήδη από τον 8ο αιώνα π.Χ., η Αδριατική αναδεικνύεται, στο νότιο τμήμα της, ως το όριο ανάμεσα στις δύο Ρωμαϊκές Αυτοκρατορίες, την Ανατολική και τη Δυτική, ύστερα ανάμεσα στο Βυζάντιο και στον κόσμο των βαρβάρων, αργότερα ανάμεσα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και στη χριστιανική Δύση και τέλος, τον 20ό αιώνα, ανάμεσα στον κόσμο της Δύσης και στην κομμουνιστική Ευρώπη. Τόπος όλων των ειρηνικών επαφών και των εχθρικών συγκρούσεων μεταξύ λαών, πολιτισμών, θρησκειών και πολιτικών καθεστώτων, η Αδριατική παραμένει στις ημέρες μας ένα ζωντανό σύνορο ανάμεσα σε πλούσιες και φτωχές χώρες.
Έχει ειπωθεί ότι στην Αδριατική η Ιστορία εξελίσσεται από πάνω προς τα κάτω, από τον Βορρά προς τον Νότο. Αυτό αληθεύει για τη Βενετία, την Αυστροουγγαρία, τους Σλάβους. Αλλά υπάρχουν και εκείνοι που ήρθαν από τη Μεσόγειο, της οποίας θέση-κλειδί αποτελεί η Κέρκυρα, το νησί για το οποίο η βενετική σύγκλητος δήλωσε το 1500 ότι είναι η «καρδιά» ολόκληρου του βενετικού κράτους «και από την άποψη της ναυτιλίας και από κάθε άλλη άποψη».
Πέντε γνωστοί ιστορικοί, ειδικοί σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους, συνεργάστηκαν ώστε να παρουσιαστεί το γίγνεσθαι της θάλασσας αυτής σε όλη την έκταση του ιστορικού πεδίου έρευνας. Στο πρώτο μέρος ο Πιέρ Καμπάν –ομότιμος καθηγητής της Ιστορίας της Αρχαιότητας στο Πανεπιστήμιο της Ναντέρ–, ο οποίος είναι και ο συντονιστής του όλου έργου, υπογράφει το κείμενο «Η Αδριατική στην Αρχαιότητα». Η Αδριατική περιγράφεται υπό το πρίσμα μιας σειράς μύθων που μάγεψαν πολλές γενιές νέων, Ελλήνων και Δαλματών, Ιλλυριών και Ιταλών, από κάθε εθνότητα. Αν και η εκμετάλλευσή τους για την εξαγωγή ιστορικών συμπερασμάτων είναι αδύνατη, εντούτοις οι αφηγήσεις αυτές μαρτυρούν την πρώτη επαφή με τον «Ιόνιο κόλπο», η οποία προηγήθηκε του ελληνικού αποικισμού. Η pax romana σημαδεύει τους δύο πρώτους αιώνες της αυτοκρατορίας, ως τη στιγμή κατά την οποία η πίεση των βαρβαρικών πληθυσμών στο σύνορο του Δούναβη απειλεί τους πληθυσμούς Βενετίας - Ιστρίας, αλλά και της Δαλματίας, όπως και της Ιλλυρίας και της Ελλάδας, και εντέλει και της ίδιας της Ρώμης τον 5ο αιώνα μ.Χ. Ο Αλαίν Ντυσελιέ –ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Τουλούζης»– συνθέτει το δεύτερο μέρος του έργου υπό τον τίτλο «Η Αδριατική από τον 4ο ως τον 13ο αιώνα» Η μεσαιωνική Αδριατική εκφράζει, κατά κύριο λόγο, μεταξύ 5ου και 11ου αιώνα τη μακροβιότητα μιας θα λέγαμε «αυτοκρατορικής» και «ηπειρωτικής» θάλασσας, την υπεροχή της οποίας αναδεικνύουν η Ρώμη, το Βυζάντιο και τα περισσότερα από τα μεγάλα ισλαμικά κράτη. Εκείνοι που αποφάσισαν, τον 11ο αιώνα, για τα πεπρωμένα του κόλπου ήταν οι Νορμανδοί, στους οποίους οφείλουμε, ερήμην τους, μια Αδριατική όπου η διασταυρούμενη επικοινωνία, από Βορρά προς Νότο και από Ανατολή προς Δύση, αποκαταστάθηκε τότε, ακόμη και με τίμημα συχνές τρομακτικές βιαιότητες. Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία θα δεσπόσει επί αιώνες στον κόλπο, επηρεάζοντας τις πολιτικές και τις οικονομικές εξελίξεις, αλλά μετά το 1261 δεν θα αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα της ιστορίας του.
Ο Μπερνάρ Ντουμέρκ –καθηγητής της Μεσαιωνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Τουλούζης– υπογράφει το τρίτο μέρος «Η Αδριατική από τον 13ο ως τον 17ο αιώνα», ενώ ο Ολιβιέ Σαλίν –καθηγητής Ιστορίας των Νεωτέρων Χρόνων στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης– ασχολείται με την περίοδο από το 1645 ως το 1918. Η σύγκρουση του σταυρού με την ημισέληνο θα διαρκέσει ως το 1718 και οι πόλεις-κράτη (Βενετία, Ραγούζα) θα επιζήσουν επί μακρόν πλάι στις μεγάλες επικράτειες: την Οθωμανική Αυτοκρατορία, τους Αψβούργους, αλλά και τη Ρωσία, που η απόσταση κάθε άλλο παρά άμβλυνε την πλεονεξία της. Όταν οι ναυτικές δυνάμεις εξαφανίζονταν, η έννοια του έθνους έδινε μορφή στις νέες αντιπαλότητες: ενοποίηση της Ιταλίας εναντίον της Βιέννης αλλά και ενίοτε της Ρώμης, Νοτιοσλάβοι εναντίον Ιταλών, Αλβανοί εναντίον οθωμανικής εξουσίας και, ακόμη περισσότερο, εναντίον Σέρβων. Το 1918 η εξαφάνιση των αυτοκρατοριών θα αφήσει αντιμέτωπους τους Σλάβους με τους Ιταλούς και οι ημέρες της παλαιάς «κοινής» Αδριατικής θάλασσας θα είναι πλέον μετρημένες.
Στο τέταρτο και τελευταίο μέρος ο Μισέλ Σιβινιόν –ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ναντέρ– ασχολείται με την εξέλιξη της Αδριατικής μέσα στη χαοτική ιστορία του 20ού αιώνα, οπότε η στρατηγική της αξία στην Ευρώπη θα περάσει σε δεύτερη μοίρα: δεν θα παίζει πλέον τον ρόλο της ναυτικής διεξόδου. Ο Σιβινιόν υπογράφει και τη γεωγραφική εισαγωγή που προτάσσεται του έργου.
Πολύπλοκη και δραματική η ιστορία της Αδριατικής, πλούσια σε ανατροπές και συναρπαστική σε γεγονότα, συγκροτείται συνολικά και λεπτομερειακά, με τρόπο εύληπτο και γοητευτικό, στον συλλογικό αυτόν τόμο. Πρόκειται εν ολίγοις για τις μυθικές και πραγματικές περιπέτειες που σφράγισαν στο πέρασμα των αιώνων τη ρευστή ιστορική ταυτότητα του υδάτινου κόσμου των αδριατικών χωρών και των κατοίκων τους, από την Ιταλία ως τη Βαλκανική Χερσόνησο, από τα Απέννινα όρη ως τις Δειναρικές Άλπεις.

#528 Ιούνιος - 4,50€

 3 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
 του Διονύση Ν. Μουσμούτη
Διαβάστε περισσότερα >>
 6 Ο ΣΚΥΤΑΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΡΓΟΥΣ, 370 π.Χ.
του Παναγιώτη Σουλτάνη        
Διαβάστε περισσότερα >>
 13 ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΚΕΜΑΛ ΑΤΑΤΟΥΡΚ, Ο ΒΙΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΤΟΥ ΗΓΗΘΕΙ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ
του Ελευθερίου Ηλ. Καντζίνου       
Διαβάστε περισσότερα >>
 26 ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΚΕΜΑΛ ΑΤΑΤΟΥΡΚ, Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΘΕΜΕΛΙΩΤΗ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
του Ιορδάνη Παναγιωτίδη    
Διαβάστε περισσότερα >>
 36 ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ: ΜΙΑ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
του Ανδρέα Στεργίου
Διαβάστε περισσότερα >>
 48 Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΘΥ ΚΡΑΤΟΣ
του Σωτήρη Πετρόπουλου
Διαβάστε περισσότερα >>
 57 Η ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
του Φίλππου Προέδρου
Διαβάστε περισσότερα >>
 68 Η ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΤΗΣ ΜΑΛΤΑΣ ΚΑΙ Η ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ
του Τζων Τζούλιους Νόργουιτς
Διαβάστε περισσότερα >>
 86 ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΚΡΙΜΑΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΖΟΦΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΥΚΑΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 20ού ΑΙΩΝΑ, (Μέρος Β΄)
του Βάλτερ Πούχνερ.
 96 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 1944 – Η ΥΠΑΤΗ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ
του Κωνσταντίνου Κοτσίλη
 100 Ο ΓΚΟΥΝΤΕΡ ΚΟΛΒΕΣ, ΤΟ «ΡΑΛΛΙ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ» ΚΑΙ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ
του Γιάννη Ράγκου
Διαβάστε περισσότερα >>
 109 Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΛΟΡΔΟΥ ΤΖΩΡΤΖ ΣΤΑΝΧΟΠ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΡΑ ΤΟΥ ΤΟΥΤΑΓΧΑΜΩΝ
του Φίλιππου Φίλιππα
 114 Βιβλία και Ιστορία
Edgar Morin
Ο ΒΙΝΤΑΛ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΤΟΥ
Επιμέλεια-Εισαγωγή: Αλέξανδρος Δάγκας
Από τη Θεσσαλονίκη στο Παρίσι
Εκδόσεις Επίκεντρο, 2012, σελ. 472, τιμή: 22,00 €
Διαβάστε περισσότερα >>
 114 Βιβλία και Ιστορία
Κατερίνα Δεμέτη
ΑΠΟ ΤΟ ΙΝLOOK ΣΤΟ ΟUTLOOK…,
82 κείμενα από τη ζωή των μορφών.
Εκδόσεις Τρίμορφο, 2012, σελ.: 300, τιμή: 19,00 €

Διαβάστε περισσότερα >>
 114 Βιβλία και Ιστορία
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗΣ
Πρόλογος: Jacques Le Goff
Μετάφραση: Μαργαρίτα Κρεμμυδά, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνική Τραπέζης, 2011, σελ.: 933, τιμή: 45,00 €
Διαβάστε περισσότερα >>
 114 Βιβλία και Ιστορία
Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν
Ο ΘΡΥΛΟΣ ΥΟΥ ΖΙΓΚΟΥΡΝΤ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΚΟΥΝΤΡΟΥΝ
Απόδοση: Θωμάς Μαστακούρης
Εκδόσεις Αίολος, 2011, σελ. : 464, τιμή: 28,00 €
Διαβάστε περισσότερα >>
 ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
114 Βιβλία και Ιστορία  ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ
118 Το χθες στην Ιστορία ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΟΥΔΗΣ
120  Επικαιρότητα και Ιστορία ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΣ
122  Θέατρο και Ιστορία ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΡΑΠΑΝΑΚΗ
124  Ιστορία στο Διαδίκτυο ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
125 Σταυρόλεξο του 21ου αιώνα ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
ΠΑΠΥΡΟΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Α.Ε
Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, 106 78
Τηλ.: 210 3611880
info@istoria.gr - letters@istoria.gr
Παρουσίαση εκδήλωσης
Εκδοτικός οργανισμός Πάπυρος - Σχεδίαση απο την Webstart - Web hosting απο την Cityhost