Περιοδικό Ιστορία
Η ΧΑΜΕΝΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΕΥΑΣ ΜΠΡΑΟΥΝ
Η όμορφη και συνεσταλμένη Εύα Μπράουν γνώρισε τον Χίτλερ στα δεκαεφτά της και τον ερωτεύτηκε αμέσως.
Ιστορία Εικονογραφημένη
Ηλεκτρονικό κατάστημα Πάπυρος Online

114 Βιβλία και Ιστορία

Νίκος Κ. Κυριαζής
Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ
Εκδόσεις Καστανιώτη, 2011, σελ. 368, τιμή: 16,00 €

Υπάρχουν δύο είδη ιστορικού μυθιστορήματος, το παραδοσιακό, το οποίο πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές, και αυτό που χαρακτηρίζεται «ιστοριογραφική μεταμυθοπλασία». Το δεύτερο αποτελεί τη σύγχρονη εκδοχή του ιστορικού μυθιστορήματος καθώς από τη μια έχει κάποιο ιστορικό φόντο και τηρεί σε γενικές γραμμές τις συμβάσεις του ιστορικού μυθιστορήματος,  από την άλλη, όμως, ξεχωρίζει γιατί στόχος του είναι να ξαναδιαβάσει την Ιστορία με τους όρους του σήμερα. Στην εποχή μας, λοιπόν, το ιστορικό μυθιστόρημα υπάρχει με διαφορετικούς όρους απ’ ό,τι στο παρελθόν, με αποτέλεσμα πολλοί συγγραφείς του είδους να αποφεύγουν πλέον να χαρακτηρίσουν τα βιβλία τους ως ιστορικά, ακριβώς για να μη γίνει σύγχυση με τα «παλαιού τύπου» ιστορικά μυθιστορήματα.
     Για ένα μεγάλο διάστημα το ιστορικό μυθιστόρημα υποκαθιστούσε ορισμένως την Ιστορία, καθώς μια μεγάλη μερίδα του αναγνωστικού κοινού το προτιμούσε από τα πιθανώς κουραστικά ιστορικά εγχειρίδια.  Σ’ αυτό βοηθούσε και το γεγονός ότι, πριν κυκλοφορήσουν αυτοτελώς, τα ιστορικά μυθιστορήματα συνήθως δημοσιεύονταν σε συνέχειες ως επιφυλλίδες στον Τύπο, ενώ και η «εγκυρότητα» των ονομάτων που τα υπέγραφαν έπαιζε το δικό της καθοριστικό ρόλο: οι αναγνώστες είχαν τη βεβαιότητα ότι θα αντλούσαν μια ακριβή ανάπλαση των ιστορικών γεγονότων. Ένα τέτοιο ιστορικό μυθιστόρημα υπάκουε σε ορισμένους κανόνες ως προς τον χρόνο, τον τόπο, τα ήθη και τα έθιμα και  βέβαια, ως προς την ιστορική αλήθεια. Με άλλα λόγια έπρεπε η δράση του να μην είναι σύγχρονη του συγγραφέα, αλλά τουλάχιστον δυο γενιές παλαιότερη, να διαδραματίζεται σε συγκεκριμένο ρεαλιστικό περιβάλλον, να έχει πιστότητα στις συνήθειες και νοοτροπίες της εποχής, και οι αναφορές του να ανταποκρίνονται στις βασικές γραμμές του αληθινού ιστορικού πλαισίου.
    O Nίκος Κ. Κυριαζής, συνιστά μια από τις πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις στον χώρο των γραμμάτων μας, εκτός από πανεπιστημιακός καθηγητής, διδάσκει στο Οικονομικό Τμήμα του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ασχολείται με την ιστορική έρευνα ­– μόνο στο περιοδικό Ιστορία, έχουν δημοσιευθεί πάνω από εξήντα άρθρα του–, και με τη συγγραφή μυθιστορημάτων ιστορικού περιεχομένου. Από το 1994 έχει εκδόσει πάνω από δέκα ιστορικά μυθιστορήματα, μεταξύ των οποίων: Αρταβάζος ο Πέρσης (1994), Νικομήδης ο Αθηναίος (1995), Ο ξένος μου ο Θεμιστοκλής (1995), Ο αετός της φωτιάς (1998), Ο ιππότης και ο χρυσοκέφαλος (1999), Μαρία των Γλάρων (2001), Ο Διάβολος στις πέντε ακριβώς (2002), Ο ελευθερωτής (2004), Καταραμένος θησαυρός (2004), Η ασπίδα των Θερμοπυλών (2008) και Μαραθώνας και ελευθερία (2011).
 Στο τελευταίο του βιβλίο, μετά από μια μακρά διακονία κατά τα τελευταία χρόνια στον αγώνα των Αθηναίων για ελευθερία και δημοκρατία κατά  την περίοδο των ελληνοπερσικών πόλεμων, καταθέτει μια περιπέτεια μυστηρίου όπου η αφήγηση εναλλάσσεται ανάμεσα στο τώρα και στον 14ο αιώνα. Το μυθιστόρημα ακολουθεί τις προσπάθειες επίλυσης ενός γρίφου που σχετίζεται με μία βυζαντινή εικόνα ιδιαίτερης τεχνοτροπίας και έναν θρυλούμενο θησαυρό.
Μια ανεκτίμητη βυζαντινή εικόνα που γίνεται αντικείμενο κλοπής, η υποψία για την ύπαρξη ενός αμύθητου θησαυρού, τα ιερότερα κειμήλια της χριστιανοσύνης που χάθηκαν πριν από επτακόσια χρόνια, κινητοποιούν ένα πλήθος ανθρώπων για την εύρεσή τους. Ανάμεσά τους ένας Αγιορείτης μοναχός με παράξενες δυνάμεις, μια δαιμόνια ντετέκτιβ, ένας μανιώδης Έλληνας συλλέκτης, ένας γοητευτικός Ιταλός τραπεζίτης της μαφίας, ένα σαγηνευτικό μοντέλο, ο ελληνοαλβανοσερβικός υπόκοσμος με τον αδίστακτο νονό της νύχτας αρχηγό του, ένας συντηρητής έργων τέχνης και ο καλύτερος αστυνόμος της ΕΛΑΣ θα αναμετρηθούν σε ευφυΐα και ταχύτητα ώστε να φτάσουν πρώτοι στην ανακάλυψη των κειμηλίων. Πρέπει όμως να πολεμήσουν όλοι εναντίον όλων, να λύσουν άλυτους γρίφους, να εισχωρήσουν στο μυαλό ενός μοναχού που πέθανε πριν από επτά αιώνες, να ερωτευτούν, να κυνηγήσουν αλλά και να κυνηγηθούν, να ταξιδέψουν στα άδυτα της βυζαντινής εποχής, τότε που η ιστορία γραφόταν από μοναχούς, Ισπανούς επιδρομείς, ληστές και Τούρκους πειρατές, Βενετούς και Φράγκους ιππότες.
     Μπορούμε ανεπιφύλακτα να μιλήσουμε για ένα μυθιστόρημα επικών διαστάσεων που καθηλώνει τον αναγνώστη από τις πρώτες σελίδες του. Ανάγλυφοι χαρακτήρες, στοχασμός και συναίσθημα, προσφέρουν μια ολοζώντανη αναπαράσταση της περιόδου εκείνης. Πολυτάλαντος ο Νίκος Κ. Κυριαζής καταθέτει ένα ανεκτίμητο πνευματικό έργο, για το οποίο είναι διακριτό ότι ξόδεψε πολλές ώρες –όπως άλλωστε και σε όλα του τα μυθιστορήματα– στη μελέτη της βιβλιογραφίας που αναφέρεται στην εποχή που περιγράφει στο βιβλίο.

#527 Μάϊος - 4,50€

 3 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
του Διονύση Ν. Μουσμούτη
Διαβάστε περισσότερα >>
 6 ΘΩΜΑΣ ΜΑΣΤΑΚΟΥΡΗΣ: ΟΙ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΙ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΩΝ
του Θωμά Μαστακούρη
Διαβάστε περισσότερα >>
 16 ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ (1453) ΚΑΙ Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΕΝΟΒΑΣ
του Νίκου Νικολούδη
Διαβάστε περισσότερα >>
 28 ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟ ΩΣ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΟΥ 1967 Σ
του ου Σωτήρη Ριζά
Διαβάστε περισσότερα >>
 38 ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
του Δημήτρη Κ. Αποστολόπουλου
Διαβάστε περισσότερα >>
 48 ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΩΝ-ΟΥΤΡΕΜΕΡ, (Μέρος Β΄)
του Τζων Τζούλιους Νόργουιτς  
 56 Ο ΜΠΟΡΙΣ ΓΚΟΝΤΟΥΝΩΦ
του Αλέν Ντεκό
Διαβάστε περισσότερα >>
 72 ΜΩΑΜΕΘ: Ο ΒΙΟΣ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΤΗ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜ
 του Απόστολου Μιχαηλίδη
 82 Ο ΧΑΦΕΖ ΑΛ ΑΣΑΝΤ ΣΤΗΝ ΠΟΗ ΧΑΜΑ
του Μάρτιν Βαν Κρέβελντ
Διαβάστε περισσότερα >>
 94 ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΚΡΙΜΑΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΖΟΦΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΥΚΑΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 20ού ΑΙΩΝΑ, (Μέρος Α΄)
του Βάλτερ Πούχνερ.
 111 ΑΓΡΙΠΠΑΣ ΦΟΝ ΝΕΤΕΣΧΑΪΜ
του Φίλιππου Φίλιππα
 114 Βιβλία και Ιστορία
Γιώργος Ανδρειωμένος
Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΥΠΟ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ: ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ «Η ΝΕΟΛΑΙΑ» (1938-1941). Αναλυτική παρουσίαση περιεχομένων και Ευρετήριο, εκδ. Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη, 2012, σελ.: 902, τιμή: 47,00 €
Διαβάστε περισσότερα >>
 114 Βιβλία και Ιστορία
Νίκος Κ. Κυριαζής
Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ
Εκδόσεις Καστανιώτη, 2011, σελ. 368, τιμή: 16,00 €
Διαβάστε περισσότερα >>
 114 Βιβλία και Ιστορία
Nίκος Τσάγγας
Η ΑΘΩΩΣΗ ΤΩΝ ΕΞ ΚΑΙ Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Εκδόσεις Γκοβόστη, 2012, σελ. 272, τιμή: 14,00 €
Διαβάστε περισσότερα >>
 ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
114 Βιβλία και Ιστορία  ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ
118  Επικαιρότητα και Ιστορία ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΣ
120  Θέατρο και Ιστορία ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΡΑΠΑΝΑΚΗ
122  Τέχνη και Ιστορία ΤΟΝΙΑ ΜΑΚΡΑ
124   Ιστορία στο Διαδίκτυο ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
128 Το Σταυρόλεξο του 21ου αιώνα ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
ΠΑΠΥΡΟΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Α.Ε
Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, 106 78
Τηλ.: 210 3611880
info@istoria.gr - letters@istoria.gr
Παρουσίαση εκδήλωσης
Εκδοτικός οργανισμός Πάπυρος - Σχεδίαση απο την Webstart - Web hosting απο την Cityhost