Περιοδικό Ιστορία
Καθρέφτες. Μια σχεδόν παγκόσμια ιστορία
Η ιστορία γράφεται από τους νικητές, λέει η γνωστή ρήση...
Ιστορία Εικονογραφημένη
Ηλεκτρονικό κατάστημα Πάπυρος Online

116 Βιβλία και Ιστορία

François Crouzet   
Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΙΕΝΕΞΗ 1946-1959
Μετάφραση: Αριστοτέλης Φρυδάς  
Έκδοση: ΜΙΕΤ, 2011, σελίδες: 1.183 (τόμοι Α’ και Β’) με δύο αναδιπλούμενους χάρτες, τιμή: 55,00 €  
     
                                             
Ο Φρανσουά Κρουζέ (1922-2010) διετέλεσε καθηγητής της Ιστορίας της Βόρειας Ευρώπης στο Πανεπιστήμιο των Παρισίων (Σορβόννη) από το 1969 ως το 1992. Δίδαξε κυρίως Ιστορία της Βρετανίας κατά τον 19ο και τον 20ό αιώνα. Η ερευνητική του δραστηριότητα ήταν στην οικονομική ιστορία του 19ου αιώνα. Είχε ασχοληθεί με τις οικονομικές συνέπειες των Ναπολεόντειων πολέμων αλλά έγινε κυρίως διάσημος με τα έργα του για την οικονομία της βικτωριανής εποχής και για την ιστορία της Βιομηχανικής Επανάστασης, με τα οποία αναδείχθηκε ο μέγιστος της γενιάς του Γάλλος ιστορικός της Βρετανίας. Η ειδίκευσή του στη βρετανική Ιστορία εξηγεί και την επιλογή του από το Ευρωπαϊκό Κέντρο του Ιδρύματος Κάρνεγκι για να συγγράψει το βιβλίο για το Κυπριακό Ζήτημα.        
Το Ίδρυμα Κάρνεγκι για τη Διεθνή Ειρήνη δημιούργησε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο το Ευρωπαϊκό του Κέντρο με σκοπό τη μελέτη συγκεκριμένων τοπικών και περιφερειακών συγκρούσεων στην Ευρώπη. Στη σειρά αυτών των μελετών εντάχθηκε και μια έρευνα για τη διένεξη στην Κύπρο και τις πολλαπλές όψεις και εκδηλώσεις της κατά τα έτη 1946-1959. Πρόκειται για την πρώτη κυπριακή διένεξη, η οποία έφερε αντιμέτωπη τη Μεγάλη Βρετανία με τους Ελληνοκυπρίους, που ζητούσαν την ένωση της νήσου με την Ελλάδα, από την έναρξη του αντιαποικιοκρατικού κινήματος με το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ως τις Συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου το 1959, με τις οποίες είχε θεωρηθεί ότι επήλθε η λύση του Κυπριακού.
Μολονότι η διένεξη αυτή δεν πήρε ποτέ διαστάσεις πρώτου μεγέθους στη διεθνή πολιτική σκηνή, αποτελεί ένα ενδιαφέρον φαινόμενο, περίπλοκο και ιδιότυπο. Πολυμερής καθώς ήταν, εφόσον ενέπλεξε πέντε πρωταγωνιστές –δύο αντίπαλες κοινότητες και τρεις Δυνάμεις–, συνιστά μια μικρογραφία των πολιτικών δυνάμεων που επενεργούσαν και επενεργούν σε πολλές διενέξεις, και τις οποίες μπορεί κανείς να παρατηρήσει με σχετική ακρίβεια στο πλαίσιο μιας μικρής νήσου. Η αγγλοκυπριακή διένεξη ξεκίνησε από παλιά· την Ένωση με την Ελλάδα τη διεκδικούσαν οι ηγέτες των Ελληνοκυπρίων από τη στιγμή που εγκαταστάθηκαν στο νησί οι Βρετανοί. Δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι η κυπριακή διένεξη άρχισε το 1878. Στην πραγματικότητα ως τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο η αντίθεση  μεταξύ των ενωτικών προσδοκιών πολλών Κυπρίων της βρετανικής πολιτικής ήταν άτονη, κατά κάποιον τρόπο θεωρητική. Η ατμόσφαιρα άλλαξε μετά το 1919, οπότε έγινε καταφανής η αντίθεση ανάμεσα στις γεμάτες πάθος ενωτικές προσδοκίες και τη δεδηλωμένη βούληση της Μεγάλης Βρετανίας να διατηρήσει την κυριαρχία της στην Κύπρο. Η ένταση αυξήθηκε, και τελικά ξέσπασαν βίαια και αιματηρά επεισόδια τον Οκτώβριο του 1931. Η απαρχή της κυπριακής διένεξης οριοθετείται περί τα τέλη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πράγματι, όταν κατά τη διάρκειά του η βρετανική πολιτική στην Κύπρο έγινε πιο φιλελεύθερη, η πολιτική δραστηριότητα αναβίωσε, οι εθνικιστικές διεκδικήσεις των Ελλήνων εκδηλώθηκαν και πάλι έντονα και στη συνέχεια δεν έπαψαν να πολλαπλασιάζονται, και δεν υπήρξε πλέον διακοπή στα γεγονότα, που διαδέχονταν αδιαλείπτως το ένα το άλλο ως τη λύση του προβλήματος, το 1959.
Το έργο ανατέθηκε στον Φρανσουά Κρουζέ, απολύτως αρμόδιο και επιπλέον «ουδέτερο», δηλαδή υπήκοο κράτους μη εμπλεκόμενου άμεσα στη διένεξη. Στα ζητούμενα του Κρουζέ δεν ήταν η συγγραφή μιας μελέτης  για το Κυπριακό ως αποκλειστικά διεθνοπολιτικού προβλήματος όπου συμπλέκονται και συγκρούονται οι πολιτικές της ισχύος διαφόρων δυνάμεων, μεγάλων και ελασσόνων. Επιδίωξή του ήταν να θεμελιώσει την ανάλυση του Κυπριακού στην κοινωνική και στην ιστορική πραγματικότητα της Μεγαλονήσου και να εξετάσει το μεταπολεμικό πολιτικό πρόβλημα σε συνάρτηση με τη συνολική αποτίμηση αφ’ ενός της βρετανικής διοίκησης και των χειρισμών της και αφ’ ετέρου του εθνοτικού πλουραλισμού που χαρακτηρίζει την κοινωνία της νήσου και περιπλέκει τη λύση. Επιχειρεί επίσης να εντοπίσει τις «ρίζες της διαμάχης», προτάσσοντας αυτή την ανάλυση στη λεπτομερή ιστορική ανασκόπησή του. Στο ογκώδες έργο του ενσωματώνει ένα τεράστιο τεκμηριωμένο υλικό, αντλημένο από έντυπες πηγές που έγιναν προσιτές μόνο τα τελευταία χρόνια, από τον Τύπο (βρετανικό, ελληνικό, ελληνοκυπριακό και τουρκικό) και από συνεντεύξεις (στις οποίες ο συγγραφέας αποδίδει κεφαλαιώδη σημασία). Το τιτάνιο έργο να καθοδηγήσει την πολυεθνική ομάδα που βοήθησε στην έρευνα, να δαμάσει το πλούσιο αλλά ανομοιογενές και άνισο υλικό του και να συνθέσει εντέλει τη μεγαλειώδη μελέτη του, προσπαθώντας να κατανοήσει τις θέσεις όλων των μερών, ο συγγραφέας το έφερε επάξια εις πέρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μεταφραστής του βιβλίου Αριστοτέλης Φρυδάς –πρέσβης ε.τ., 1922-2010– είχε υπηρετήσει στην Κύπρο ως νεαρός πρόξενος της Ελλάδας τα χρόνια του κυπριακού απελευθερωτικού αγώνα.

#525 Μάρτιος - 4,50€

 3 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
του Διονύση Ν. Μουσμούτη
Διαβάστε περισσότερα >>
 6 EKTAKTEΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ…, ΠΡΙΝ 2500 ΧΡΟΝΙΑ
 του Παναγιώτη Σουλτάνη
Διαβάστε περισσότερα >>
 12 ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ 19ο ΑΙΩΝΑ
του Αντώνη Α. Αντωνίου
Διαβάστε περισσότερα >>
 22 Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ
της Κατερίνας Μπρέγιαννη
Διαβάστε περισσότερα >>
 32 ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΚΑΙ ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ: ΔΟΓΜΑ ΤΡΟΥΜΑΝ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΣΑΛ
του Σωτήρη Ριζά
Διαβάστε περισσότερα >>
 40 Η ΣΚΛΗΡΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΥΝΑΣΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΜΟΙΡΙΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΒΒΑΣΙΔΕΣ
του Αθανασίου Ηλ. Γκάντου
 48 Η ΚΡΗΤΗ ΩΣ ΒΕΝΕΤΙΚΗ ΑΠΟΙΚΙΑ
του Τζων Τζούλιους Νόργουιτς
 60 Ο ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗΣ ΛΕΩΝ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ
του Λορ Μεγιέρ
Διαβάστε περισσότερα >>
 64 Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΔΕΡΒΕΝΑΚΙΩΝ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΠΛΑΙΣΙΟ
του Νίκου Π. Καποδίστρια
Διαβάστε περισσότερα >>
 72 ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΟΛΟΥ
του Αγγελή Ζαρόκωστα
Διαβάστε περισσότερα >>
 80 ΟΙ ΕΥΝΟΥΧΟΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ
του Θωμά Μαστακούρη
Διαβάστε περισσότερα >>
 90 ΚΑΣΤΡΑΤΙ
του Γιώργου Γαλάνη
 96 Ο ΚΑΦΕΣ, ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 350 ΧΡΟΝΙΑ
του Δ. Ν. Γεράκη
Διαβάστε περισσότερα >>
 102 Ο «ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ Α.Ο.» ΚΑΙ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΗΣ ΛΕΩΦΟΡΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ
του Γεωργίου Χ. Βούλγαρη
 109 ΘΕΟΙ ΚΑΙ ΗΡΩΕΣ ΣΤΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙΑ
της Μαρίνας Μαρκοπούλου
 114 ΑΛΑΝ ΚΑΡΝΤΕΚ
του Φίλιππου Φίλιππα
 116 Βιβλία και Ιστορία
Mαρίνα Πετράκη
ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΟΪΤΑΛΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ
Εκδόσεις Πατάκη, 2011, σελ. 333, τιμή: 19,00 €
Διαβάστε περισσότερα >>
 116 Βιβλία και Ιστορία
François Crouzet   
Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΙΕΝΕΞΗ 1946-1959
Μετάφραση: Αριστοτέλης Φρυδάς  
Έκδοση: ΜΙΕΤ, 2011, σελίδες: 1.183 (τόμοι Α’ και Β’) με δύο αναδιπλούμενους χάρτες, τιμή: 55,00 €      
Διαβάστε περισσότερα >>
 116 Βιβλία και Ιστορία
Γιώργος Πασπάτης
ΤΥΦΛΗ ΠΟΡΕΙΑ
Απομνημονεύματα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο Αιγαίο
Εισαγωγή: Πάτρικ Λη Φέρμορ
Μετάφραση: Μιχάλης Μάτσας
Εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2011, σελ.: 312, τιμή: 22,00 €
Διαβάστε περισσότερα >>
 116 Βιβλία και Ιστορία
Σπύρου Γ. Γασπαρινάτου
ΣΕΛΙΔΕΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Αθήνα 2011, σελ. 336, τιμή: 23,00 €
Διαβάστε περισσότερα >>
 ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
116 Βιβλία και Ιστορία  ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ
120  Επικαιρότητα και Ιστορία ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΣ
122  Θέατρο και Ιστορία ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΡΑΠΑΝΑΚΗ
124       Ιστορία στο Διαδίκτυο ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
128    Το Σταυρόλεξο του 21ου αιώνα ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
ΠΑΠΥΡΟΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Α.Ε
Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, 106 78
Τηλ.: 210 3611880
info@istoria.gr - letters@istoria.gr
Παρουσίαση εκδήλωσης
Εκδοτικός οργανισμός Πάπυρος - Σχεδίαση απο την Webstart - Web hosting απο την Cityhost