Περιοδικό Ιστορία
Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΗΛΑΣ
Καταστάσεις κωμικά σουρεαλιστικές αλλά και βγαλμένες κατευθείαν μέσα από την καρδιά ...
Ιστορία Εικονογραφημένη
Ηλεκτρονικό κατάστημα Πάπυρος Online

116 Βιβλία και Ιστορία

Βαρβάρα Σπ.Γεωργοπούλου
Ο ΔΙΟΝΥΣΟΣ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ. Το θέατρo στην Κεφαλονιά 1900-1953
Εταιρεία Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών
Σελ.: 340, τμή: 25,00 €

    Το 1970 εκδόθηκε η πρωτοποριακή για την εποχή της μελέτη –διατριβή επί διδακτορία– του Σπύρου Α. Ευαγγελάτου για την ιστορία του θεάτρου στην Κεφαλονιά, που καλύπτει κυρίως την θεατρική παραγωγή και την θεατρική δραστηριότητα από τον 17ο μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα. Η Βαρβάρα Σπ. Γεωργοπούλου –φιλόλογος, θεατρολόγος, διδάσκει στο τμήμα θεατρικών σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου–,  συνεχίζει τρόπον τινά την ερευνητική εργασία τινά την ερευνητική κατάθεση του συμπατριώτη της καθηγητή, θέτοντας ως καταληκτικό όριο το 1953, λόγω των καταστρεπτικών σεισμών που κατέστρεψαν-ισοπέδωσαν το θέατρο «Κέφαλος», διακόπτοντας για πολλά χρόνια τη θεατρική ζωή του νησιού και ρίχνοντας με τον τρόπο αυτό την αυλαία, για πολλά χρόνια σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες θεατρικές σελίδες του τόπου μας, που άρχισε το 1858 και έκλεισε το 1953. Πρέπει να επισημανθεί, εδώ, ότι με την ανέγερση και την λειτουργία του θεάτρου «Κέφαλος» το 1858, εγκαινιάστηκε μια περίοδος ακμής του μουσικού θεάτρου στην Κεφαλονιά κατά τον 19ο αιώνα. Οι θεατρικές παραστάσεις αποτελούσαν την σημαντικότερη καλλιτεχνική και κοινωνική εκδήλωση και απασχολούσαν ζωηρά τόσο τον τοπικό Τύπο και το κοινό, η ανταπόκριση του οποίου παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον από κοινωνική άποψη. Η δραστηριότητα των ιταλικών μελοδραματικών θιάσων που φιλοξενούνται στην σκηνή του «Κέφαλου» κατά την περίοδο αυτή, εντάσσεται στο γενικότερο ερευνητικό ζητούμενο της πορείας της όπερας στον ελληνικό χώρο τον 19ο αιώνα και προσκομίζει νέα στοιχεία στις υπάρχουσες μελέτες. Τον εικοστό αιώνα, που εν προκειμένω μας αφορά, το θεατρικό τοπίο του νησιού αρχίζει να μεταβάλλεται, με καίρια αλλαγή την αντικατάσταση των ιταλικών μουσικών θιάσων από ελληνικούς θιάσους του μουσικού θεάτρου και πρόζας.
    Η Γεωργοπούλου στήριξε την έρευνά της, κατά κύριο λόγο, σε αρχειακό υλικό, στον τοπικό Τύπο και τα προγράμματα των παραστάσεων. Μετά την κατατοπιστική εισαγωγή της όπου στηριζόμενη στις υπάρχουσες ιστορικές μελέτες, παραθέτει εν συντομία την επίδραση του γενικότερου ελλαδικού ιστορικού στην Κεφαλονιά, η οποία δεν αφήνει ανεπηρέαστο το πολιτιστικό και θεατρικό γίγνεσθαι, σκιαγραφεί το απώτερο θεατρικό παρελθόν εστιάζοντας κυρίως στον 19ο αιώνα. Πρέπει να επισημανθεί, ότι εκτός από τις γνωστές πηγές, παραθέτει και εντελώς νέα στοιχεία, που προέκυψαν από πρόσφατες έρευνες. Στο πρώτο κεφάλαιο αναφέρεται στους χώρους που φιλοξένησαν τη θεατρική δραστηριότητα.. Στο δεύτερο κεφάλαιο, καταγράφει τους θιάσους που επισκέφτηκαν την Κεφαλονιά, παραθέτοντας λεπτομερώς τόσο τα έργα όσο και την συγκρότηση των θιάσων. Το επόμενο κεφάλαιο καλύπτεται από όσες πληροφορίες κατέστη δυνατόν να συγκεντρωθούν για την θεατρική ζωή στο Ληξούρι. Δυστυχώς, για την δεύτερη μεγάλη πόλη της Κεφαλονιάς τα στοιχεία σχετικά με τα θεατρικά πράγματα είναι πενιχρά. Στο τέταρτο κεφάλαιο μαζί με τις διάφορες μορφές λαϊκού θεάτρου, εξετάζονται οι διάφορες παραθεατρικές εκδηλώσεις, ως εμπεριέχουσες θεατρικά στοιχεία, ενώ στο πέμπτο παρουσιάζονται οι θεατρικές εκδηλώσεις κοσμικής ερασιτεχνίας, όπως αυτές εκδηλώθηκαν είτε από τα σχολεία, είτε από ομίλους κυριών της ανώτερης κοινωνικής τάξης, υπέρ φιλανθρωπικών σκοπών, κυρίως κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου. Στο έκτο κεφάλαιο, εν συντομία, παρουσιάζεται η μουσική δραστηριότητα καθώς και η εμφάνιση και σταδιακή εδραίωση του κινηματογράφου, φαινόμενα που οπωσδήποτε συνδέονται και συμπληρώνουν τη θεατρική εικόνα του νησιού.
Σε ένα πολυσέλιδο Παράρτημα, τέλος, η Γεωργοπούλου, συνθέτει ένα «λεξικό» τρόπον τινά, των Κεφαλονιτών θεατρανθρώπων, με καταληκτικό όριο γέννησης των βιογραφούμενων το 1950. Θεατρικοί επιχειρηματίες, χορηγοί διαγωνισμών, σκηνοθέτες, μουσικοσυνθέτες και ηθοποιοί, συνιστούν ένα εντυπωσιακό σύνολο. Παρά τις επιφυλάξεις της συντάκτριας-ερευνήτριας, για τις μεγάλες δυσκολίες του εγχειρήματος, λόγω του ότι συχνά τα επίθετα είναι είναι παραπλανητικά, αφού ορισμένα που παραπέμπουν στο νησί δεν έχουν σχέση, ενώ άλλα εντελώς άσχετα, συνδέονται άμεσα, το αποτέλεσμα που προσφέρει είναι άκρως επιτυχές. Εξαντλεί κάθε πηγή πληροφόρησης, αξιοποιώντας κατά τον καλύτερο τρόπο την παραμικρή λεπτομέρεια, αναδεικνύει αθησαύριστα στοιχεία, συμπληρώνοντας με εγκυρότητα ουσιαστικά κενά της θεατρικής μας ιστορίας.
    Τα τελευταία χρόνια οι θεατρικές σπουδές στην  Ελλάδα, παρουσιάζουν αξιόλογη εξέλιξη με αποτέλεσμα να έχουν προκύψει πολλές αξιόλογες εργασίες, συνήθως στο πλαίσιο διδακτορικής διατριβής, που αφορούν τις τοπικές θεατρικές ιστορίες. Άλλωστε, η έρευνα και η συγγραφή αυτών συνιστούν ένα από τα βασικά ζητούμενα της θεατρικής έρευνας, καθόσον συνιστούν απαραίτητο στοιχείο ανασύνθεσης της συνολικής ιστορίας. Εν προκειμένω στα Επτάνησα, εκτός από την Κεφαλονιά που παρουσιάζει μια ερευνητική πληρότητα –εδώ πρέπει να αναφερθεί και η συμβολή με εμπεριστατωμένες μελέτες του τοπικού ερευνητή Άγγελο-Διονύση Δεμπόνου–, την Κέρκυρα και την Ζάκυνθο, σε μικρότερο βαθμό, δεν έχουν παρουσιαστεί ειδικές μονογραφίες που να τεκμηριώνουν συνθετικά την θεατρική ζωή. Η Βαρβάρα Σπ. Γεωργοπούλου εκμεταλλευόμενη τις αρχειακές συλλογές του νησιού, αλλά και αρχειακές πηγές από τον ευρύτερο ελλαδικό χώρο, την τοπική ειδησεογραφία, εξαντλώντας επίσης  την σχετική βιβλιογραφία, καταθέτει για το θέατρο στην Κεφαλονιά, με εύστοχη κριτική και επιστημονική αντιμετώπιση, και προπάντων με διακριτό μόχθο μια υποδειγματική εργασία, ένα πολύτιμο εργαλείο για τους ερευνητές στο διηνεκές.

#524 φεβρουάριος- 4,50€

 3 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
του Διονύση Ν. Μουσμούτη
Διαβάστε περισσότερα >>
 6 ΠΟΛΕΜΟΣ ΘΕΣΜΟΙ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΚΛΑΣΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
του Νίκου Κ. Κυριαζή
Διαβάστε περισσότερα >>
 14 Η ΕΦΕΣΟΣ ΤΗΣ ΥΣΤΕΡΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ
του Πέτρου Στ. Μεχτίδη
Διαβάστε περισσότερα >>
 20 ΟΙ ΝΟΤΑΡΙΟΙ ΣΤΟΝ ΒΕΝΕΤΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΩΡΟ
της Αμάντας Σκαμάγκα
Διαβάστε περισσότερα >>
 32 Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ
του Φίλιππου Προέδρου
Διαβάστε περισσότερα >>
 45 ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
του Σωτήρη Πετρόπουλου
Διαβάστε περισσότερα >>
 58 ΠΩΣ Ο ΟΥΙΣΤΟΝ ΤΣΩΡΤΣΙΛ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΤΟ ΙΡΑΚ
του Κρίστοφερ Κάθεργουντ
 66 ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 1946
του Κωνσταντίνου Αλεξίου
Διαβάστε περισσότερα >>
 78 ΜΑΤΑΡΟΑ: ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ «ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΜΕ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΜΑΤΙΑ»
του Γιάννη Ράγκου
 87 ΕΔΟΥΑΡΔΟΣ ΣΑΟΥΜΠΕΡΤ
του Ελευθερίου Ηλ. Καντζίνου
Διαβάστε περισσότερα >>
 97 ΣΠΥΡΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ
του Κώστα Καρδάμη
 106 ΤΑ ΕΛΙΚΟΕΙΔΗ ΠΛΥΝΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΣΤΟ ΛΑΥΡΙΟ
του Χρήστου Δ. Λάζου
 114 ΠΕΝΤΑΩΡΟΦΗ ΛΙΘΟΔΟΜΗ ΣΤΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΓΙΟΝΑΓΚΟΥΝΙ
του Φίλιππου Φίλιππα
 116 Βιβλία και Ιστορία
Bασίλης Γκανάτσιος (Χείμαρρος)
ΕΝΑΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ
Καταγράφει και αξιολογεί την δεκαετία 1940-1950
Εκδόσεις Επίκεντρο, σελ.: 680, τιμή: 35,00 €
Διαβάστε περισσότερα >>
 116 Βιβλία και Ιστορία
Βαρβάρα Σπ.Γεωργοπούλου
Ο ΔΙΟΝΥΣΟΣ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ. Το θέατρo στην Κεφαλονιά 1900-1953
Εταιρεία Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών
Σελ.: 340, τμή: 25,00 €
Διαβάστε περισσότερα >>
 116 Βιβλία και Ιστορία
Γιώργος Πασπάτης
ΤΥΦΛΗ ΠΟΡΕΙΑ
Απομνημονεύματα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο Αιγαίο
Εισαγωγή: Πάτρικ Λη Φέρμορ
Μετάφραση: Μιχάλης Μάτσας
Εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2011, σελ.: 312, τιμή: 22,00 €
Διαβάστε περισσότερα >>
 ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
116 Βιβλία και Ιστορία  ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ
120  Επικαιρότητα και Ιστορία ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΣ
122  Θέατρο και Ιστορία ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΡΑΠΑΝΑΚΗ
124   Ιστορία στο Διαδίκτυο ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
128  Το Σταυρόλεξο του 21ου αιώνα ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
ΠΑΠΥΡΟΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Α.Ε
Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, 106 78
Τηλ.: 210 3611880
info@istoria.gr - letters@istoria.gr
Παρουσίαση εκδήλωσης
Εκδοτικός οργανισμός Πάπυρος - Σχεδίαση απο την Webstart - Web hosting απο την Cityhost