Περιοδικό Ιστορία
Καθρέφτες. Μια σχεδόν παγκόσμια ιστορία
Η ιστορία γράφεται από τους νικητές, λέει η γνωστή ρήση...
Ιστορία Εικονογραφημένη
Ηλεκτρονικό κατάστημα Πάπυρος Online

112 Βιβλία και Ιστορία

Βαρβάρα Γεωργοπούλου Η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ Τόμος Α΄& Τόμος Β΄, Εκδόσεις Αιγόκερως, 2009.

Η ιστορία της κριτικής είναι αναπόσπαστα δεμένη με την ιστορία του θεάτρου και ακολουθεί την εξέλιξή του. Από την ελληνική βιβλιογραφία απουσιάζουν οι συστηματικές μελέτες, που να αφορούν την ιστορία, καταγραφή και αξιολόγηση της κριτικής. Ειδικότερα για την περίοδο του Μεσοπολέμου, η έως τώρα μελέτη ήταν από πενιχρή έως ανύπαρκτη, με αποτέλεσμα μοναδική πηγή άντλησης πληροφοριών να αποτελούν τα  σώματα των εφημερίδων της εποχής.
Κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου, το θέατρο στην Αθήνα, με εξαίρεση κάποιες μεμονωμένες πρωτοβουλίες είναι αποκομμένο από την ευρωπαϊκή πρωτοπορία, της οποίας η μερική πρόσληψη αποτελούσε χαρακτηριστικό των προηγούμενων δεκαετιών, και κατά το μεγαλύτερο μέρος επιδίδεται στην καλλιέργεια του μουσικού θεάτρου, ιδίως στα ελαφρά είδη της οπερέτας και της επιθεώρησης, που μεσουρανούν κατά την περίοδο αυτή και συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο κοινό μαζί με τον καραγκιόζη, τον πρώιμο κινηματογράφο, τις φάρσες και το μπουλβάρ. Η κρίση του θεάτρου πρόζας ήταν σημείο εκκίνησης βαθύτερου στοχασμού για το θεσμό, τις απαραίτητες γνώσεις και το καλλιτεχνικό ήθος του κριτικού θεάτρου.
Η Γεωργοπούλου στο πρώτο μέρος της πολυσέλιδης μονογραφίας της ασχολείται διεξοδικά με την θέση της κριτικής απέναντι στην θεατρική πράξη, όπως αυτή παρουσιάζεται στο ρεπερτόριο των θιάσων. Στη συνέχεια εξετάζει τη δραστηριότητα των επαγγελματικών θιάσων και της κρατικής σκηνής. Την απασχολεί ιδιαίτερα το θέμα της ελληνικής δραματουργίας, αρχίζοντας από το αρχαίο δράμα και φτάνοντας μέχρι την μεταπολεμική περίοδο. Το συγκεκριμένο κεφάλαιο παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον γιατί διευκρινίζει παρουσιάζοντας λανθάνουσες πτυχές της μεσοπολεμικής δραματουργίας, για την οποία οι μέχρι τώρα αναφορές ήταν στοιχειώδεις και συχνά λανθασμένες. Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζει την θέση της κριτικής απέναντι σε σημαντικά θέματα της θεατρικής επικαιρότητας, όπως η ίδρυση και λειτουργία του Εθνικού θεάτρου, ο θεσμός των θεατρικών διαγωνισμών, το μουσικό θέατρο, η επίσκεψη ξένων θιάσων, το ιδεολόγημα της παρακμής. Στο τρίτο μέρος στοχεύοντας να ορίσει θεωρητικά τον ρόλο της κριτικής παρουσιάζοντας τον τρόπο λειτουργίας της, επιχειρεί τον καθορισμό του έργου της ως πνευματικής λειτουργίας εντασσόμενης στο ευρύτερο κοινωνικοπολιτικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι του Μεσοπολέμου. Πρέπει να επισημανθεί η συνθετικότητα της παρουσίασης των τάσεων και των ρευμάτων της κριτικής σκέψης, η οποία διαρκώς ενισχύεται και βελτιώνεται λόγω της παράλληλης βελτίωσης των συνθηκών του Τύπου αλλά και λόγω της βελτίωσης των εκπροσώπων της. Τέλος εντοπίζει τους ιδεολογικούς και αισθητικούς άξονες που καθόρισαν την κριτική σκέψη, αξιολογώντας παράλληλα την συμβολή της κριτικής στην πνευματική ζωή του Μεσοπολέμου.
Η περίοδος του Μεσοπολέμου μπορεί να μην υπήρξε μια εποχή άνθησης του θεάτρου πρόζας, αλλά υπήρξε μια εποχή κατά την οποία άνθησε η θεωρητική σκέψη περί θεάτρου και του ρόλου της θεατρικής κριτικής. Η Βαρβάρα Γεωργοπούλου έρχεται να καλύψει με συστηματικό τρόπο ένα μεγάλο κενό στην έρευνα. Μέσα από ένα εξαιρετικό όγκο πηγών και πληροφοριών, συνέθεσε συστηματικά την ιστορία της θεατρικής κριτικής κατά την περίοδο αυτή. Στην πολυσέλιδη και άρτια τεκμηριωμένη μονογραφία της –αποτελεί επεξεργασμένη μορφή διδακτορικής διατριβής–, δεν παρουσιάζει μόνο τη δραστηριότητα της καθημερινής θεατρικής κριτικής όπως αυτή ασκείτο δια του ημερήσιου Τύπου, αλλά την απόδοση της γενικότερης εικόνας της λειτουργίας της κριτικής ως πνευματικού θεσμού ενταγμένου στην εποχή του και εξαρτώμενου άμεσα από τους υπόλοιπους θεατρικούς, πνευματικούς, οικονομικούς, πολιτικούς και κοινωνικούς παράγοντες.

#523 Ιανουάριος - 4,50€

 3 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
του Διονύση Ν. Μουσμούτη
Διαβάστε περισσότερα >>
 6 Ο ΕΝΟΠΛΟΣ «ΔΩΣΙΛΟΓΙΣΜΟΣ»
του Βάϊου Καλογρηά
Διαβάστε περισσότερα >>
 16 ΠΛΟΥΣΙΟΙ, ΠΕΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΗ
του Παναγιώτη Σουλτάνη
 22 ΑΔΡΙΑΝΟΣ: Ο ΑΚΟΥΡΑΣΤΟΣ ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ
του Λυκούργου Αρεταίου
Διαβάστε περισσότερα >>
 34 Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΤΗ ΒΕΝΕΤΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗ ΚΡΗΤΗ
του Παύλου Στ. Βασία
Διαβάστε περισσότερα >>
 46 ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΠΕΤΡΟ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
του Νικολάου Π. Καποδίστρια
Διαβάστε περισσότερα >>
 52 ΑΓΓΛΙΚΕΣ ΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 20ού ΑΙΩΝΑ
του Ιωάννη Σ. Παπαφλωράτου
Διαβάστε περισσότερα >>
 66 ΤΟ «ΘΑΥΜΑ» ΤΟΥ ΑΔΡΙΑ
Συνέντευξη του Χρήστου Παπασηφάκη
 76 ΚΛΑΟΥΣ ΜΠΑΡΜΠΙ, Η ΔΙΚΗ ΕΝΟΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ
του Γιουζέπε Μάϊντα
Διαβάστε περισσότερα >>
 83 Ο ΜΠΑΡΜΠΙ ΚΑΙ ΤΑ ΝΑΖΙΣΤΙΚΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΝΑ ΤΡΕΜΕΙ
του Ντανιέλ Λαντίν
 87 Η ΑΝΘΡΩΠΟΘΥΣΙΑ ΩΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ Α
του ου Απόστολου Μιχαηλίδη
Διαβάστε περισσότερα >>
 100 ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΣΣΥΡΙΟΥΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
της Τζουλιάνα Τζιάνι
 108 ΜΑΡΓΚΕΡΙΤΑ ΧΑΚ: «Τα επιπλέον 25 δευτερόλεπτα μειονέκτημα του Γρηγοριανού Ημερολογίου»
Συνέντευξη στον Δ. Ν. Γεράκη
 110 Η ΧΑΜΕΝΗ ΥΠΟΓΕΙΑ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΡΑΜΣΗ Β΄
του Φίλιππου Φίλιππα
 112 Βιβλία και Ιστορία
Έρικ Λάρσον Ο ΚΗΠΟΣ ΜΕ ΤΑ ΘΗΡΙΑ Ένα συναρπαστικό χρονικό της ανόδου του Τρίτου Ράιχ Μετάφραση: Ανδρέας Μιχαηλίδης Εκδόσεις Μεταίχμιο 2011, σελ.: 584, τιμή: 18,80 €
Διαβάστε περισσότερα >>
 112 Βιβλία και Ιστορία
Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης ΕΝΤΥΠΑ ΜΕΣΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΛΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΝΕΩΤΕΡΙΚΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ Εκδ. Ινστιτούτο του Βιβλίου - Α. Καρδαμίτσα, 2011, σελ.: 246, τιμή: 18,00 €
Διαβάστε περισσότερα >>
 112 Βιβλία και Ιστορία
Βαρβάρα Γεωργοπούλου Η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ Τόμος Α΄& Τόμος Β΄, Εκδόσεις Αιγόκερως, 2009.
Διαβάστε περισσότερα >>
 ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
112    Βιβλία και Ιστορία  ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ
118  Επικαιρότητα και Ιστορία ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΣ
120  Θέατρο και Ιστορία ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΡΑΠΑΝΑΚΗ
122      Τέχνη και πολιτισμός ΤΟΝΙΑ ΜΑΚΡΑ
124       Ιστορία στο Διαδίκτυο ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
128    Το Σταυρόλεξο του 21ου αιώνα ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
ΠΑΠΥΡΟΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Α.Ε
Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, 106 78
Τηλ.: 210 3611880
info@istoria.gr - letters@istoria.gr
Παρουσίαση εκδήλωσης
Εκδοτικός οργανισμός Πάπυρος - Σχεδίαση απο την Webstart - Web hosting απο την Cityhost