Περιοδικό Ιστορία
Κι όμως, όμορφα… Ένα βιβλίο για την τζαζ
Κι όμως, όμορφα... Ένας μάλλον ιδιόρρυθμος τίτλος για ένα βιβλίο που υπερβαίνει τις συνήθεις ...
Ιστορία Εικονογραφημένη
Ηλεκτρονικό κατάστημα Πάπυρος Online

112 Βιβλία και Ιστορία

Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης ΕΝΤΥΠΑ ΜΕΣΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΛΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΝΕΩΤΕΡΙΚΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ Εκδ. Ινστιτούτο του Βιβλίου - Α. Καρδαμίτσα, 2011, σελ.: 246, τιμή: 18,00 €

Πέντε χρόνια μετά την έκδοση της συναγωγής μελετημάτων του υπό τον τίτλο Νεωτερική Ελληνική Λαογραφία (εκδ. Ινστιτούτο του Βιβλίου - Α. Καρδαμίτσα, 2006), όπου δημοσίευσε άρθρα και μελετήματά του, τα οποία αναφέρονται σε θέματα και ζητήματα μιας «Σύγχρονης» ή «Νέας Λαογραφίας», ο Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης –καθηγητής Λαογραφίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών–, προχώρησε στην έκδοση μιας νέας συναγωγής όπου δημοσιεύει μελετήματα της περιόδου 2008-2010. Και στα δύο βιβλία του αντί για τους προσδιορισμούς «Σύγχρονη» ή «Νέα Λαογραφία» επέλεξε τον όρο «Νεωτερική Λαογραφία», τον οποίο και παλαιότερα είχε χρησιμοποιήσει με την έννοια της διεύρυνσης, ανανέωσης και επέκτασης στο σήμερα της θεματολογίας της Ελληνικής λαογραφικής επιστήμης. Ο Αλεξιάδης επισημαίνει ότι ο συγκεκριμένος όρος δεν μπορεί να σχετίζεται μόνο με τη λεγόμενη νεωτερικότητα (Κριτική λειτουργικότητα του ορθού λόγου κ.λπ.) και τις νέες μεθοδολογίες των επιστημών, αλλά εκφράζει και μια διαφοροποίηση από το παλαιό ή παραδοσιακό σε αναφορά κυρίως με τη λαογραφική θεματική.
Τα πέντε μελετήματα του τόμου Έντυπα Μέσα Επικοινωνίας και Λαϊκός Πολιτισμός, έχουν κοινή λαογραφική οπτική, ενώ το υλικό τους έχει αντληθεί από τον Τύπο (εφημερίδες, περιοδικά), από βιβλία, λευκώματα, καρτ ποστάλ, φωτογραφήματα και διάφορα άλλα δημοσιεύματα.
Στο πρώτο κεφάλαιο που τιτλοφορείται «Το παραμύθι και η Επικαιρότητα», αναδεικνύεται το ευνοϊκό κλίμα που συνάντησε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα το λαϊκό παραμύθι και κυρίως η αξιοπαρατήρητη παρουσία του κυρίως στον ημερήσιο και στον περιοδικό Τύπο.
Το επόμενο, δεύτερο κεφάλαιο, τιτλοφορείται «Παροιμιακός και γνωμικός λόγος Ελλήνων πολιτικών. Δείγματα από τον Αθηναϊκό Τύπο» και ασχολείται με παροιμιακά και γνωμικά κείμενα, όπως αυτά αναφέρονται σε ομιλίες, δηλώσεις, άρθρα, συνεντεύξεις και σχόλια Ελλήνων πολιτικών.
Η χρήση παραλλαγμένων ή αυτούσιων παροιμιών ή γνωμικών σε εφημερίδες ενισχύει την άποψη ότι πρόκειται για τα μοναδικά είδη λαϊκής λογοτεχνίας που βρίσκονται σήμερα σε ζωντανή λειτουργικότητα. Στο τρίτο κεφάλαιο που τιτλοφορείται «Αντι-παροιμίες (Antiproverbs) σε αθηναϊκές εφημερίδες» ο Αλεξιάδης εξετάζει τη λειτουργικότητα των σκόπιμων αλλαγών σε παροιμίες και γνωμικά, που δημοσιεύονται στον αθηναϊκό Τύπο.
Τα επιστολικά (ταχυδρομικά) δελτάρια έχουν αποτυπώσει την κατηγορία των λαϊκών επαγγελμάτων στον αστικό χώρο με αποτέλεσμα να καθίστανται χρήσιμες πηγές στην παρουσίαση όψεων του παραδοσιακού και του σύγχρονου λαϊκού πολιτισμού. Στο τέταρτο κεφάλαιο με τίτλο «Απεικονίσεις λαϊκών επαγγελμάτων σε παλαιά επιστολικά δελτάρια (“καρτ ποστάλ”) και φωτογραφήματα» γίνεται λόγος για τα παλαιότερα λαϊκά επαγγέλματα, όπως απεικονίζονται στις συγκεκριμένες πηγές και συνδέονται άμεσα με την έρευνα του υλικού λαϊκού πολιτισμού.
Στο πέμπτο και τελευταίο κεφάλαιο «Καρπαθιακή αποδημία και λαϊκός πολιτισμός» ο Αλεξιάδης επανέρχεται σε ένα από τα αγαπημένα του θέματα, στην πλούσια λαογραφική παράδοση της ιδιαίτερης πατρίδας του. Μέσα από λευκώματα καρπαθιακών συλλόγων του εξωτερικού, βιβλία και άρθρα αποδήμων Καρπαθίων, αναλύει ποικίλες όψεις του τοπικού λαϊκού πολιτισμού στην ελληνική και στη διεθνή διασπορά από τον 19ο αιώνα ως σήμερα.
Η έκδοση συμπληρώνεται από τη σχετική με την Νεωτερική Λαογραφία βιβλιογραφία και πλούσια εικονογράφηση.
Γλαφυρό στην ανάγνωση, αλλά και σχολαστικό στην τεκμηρίωσή του, το βιβλίο του Μηνά Αλ. Αλεξιάδη δεν συμβάλλει μόνο σημαντικά στη μεθοδολογία της λαογραφικής έρευνας, αλλά γενικότερα στην επιστήμη της λαογραφίας.

#523 Ιανουάριος - 4,50€

 3 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
του Διονύση Ν. Μουσμούτη
Διαβάστε περισσότερα >>
 6 Ο ΕΝΟΠΛΟΣ «ΔΩΣΙΛΟΓΙΣΜΟΣ»
του Βάϊου Καλογρηά
Διαβάστε περισσότερα >>
 16 ΠΛΟΥΣΙΟΙ, ΠΕΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΗ
του Παναγιώτη Σουλτάνη
 22 ΑΔΡΙΑΝΟΣ: Ο ΑΚΟΥΡΑΣΤΟΣ ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ
του Λυκούργου Αρεταίου
Διαβάστε περισσότερα >>
 34 Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΤΗ ΒΕΝΕΤΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗ ΚΡΗΤΗ
του Παύλου Στ. Βασία
Διαβάστε περισσότερα >>
 46 ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΠΕΤΡΟ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
του Νικολάου Π. Καποδίστρια
Διαβάστε περισσότερα >>
 52 ΑΓΓΛΙΚΕΣ ΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 20ού ΑΙΩΝΑ
του Ιωάννη Σ. Παπαφλωράτου
Διαβάστε περισσότερα >>
 66 ΤΟ «ΘΑΥΜΑ» ΤΟΥ ΑΔΡΙΑ
Συνέντευξη του Χρήστου Παπασηφάκη
 76 ΚΛΑΟΥΣ ΜΠΑΡΜΠΙ, Η ΔΙΚΗ ΕΝΟΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ
του Γιουζέπε Μάϊντα
Διαβάστε περισσότερα >>
 83 Ο ΜΠΑΡΜΠΙ ΚΑΙ ΤΑ ΝΑΖΙΣΤΙΚΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΝΑ ΤΡΕΜΕΙ
του Ντανιέλ Λαντίν
 87 Η ΑΝΘΡΩΠΟΘΥΣΙΑ ΩΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ Α
του ου Απόστολου Μιχαηλίδη
Διαβάστε περισσότερα >>
 100 ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΣΣΥΡΙΟΥΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
της Τζουλιάνα Τζιάνι
 108 ΜΑΡΓΚΕΡΙΤΑ ΧΑΚ: «Τα επιπλέον 25 δευτερόλεπτα μειονέκτημα του Γρηγοριανού Ημερολογίου»
Συνέντευξη στον Δ. Ν. Γεράκη
 110 Η ΧΑΜΕΝΗ ΥΠΟΓΕΙΑ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΡΑΜΣΗ Β΄
του Φίλιππου Φίλιππα
 112 Βιβλία και Ιστορία
Έρικ Λάρσον Ο ΚΗΠΟΣ ΜΕ ΤΑ ΘΗΡΙΑ Ένα συναρπαστικό χρονικό της ανόδου του Τρίτου Ράιχ Μετάφραση: Ανδρέας Μιχαηλίδης Εκδόσεις Μεταίχμιο 2011, σελ.: 584, τιμή: 18,80 €
Διαβάστε περισσότερα >>
 112 Βιβλία και Ιστορία
Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης ΕΝΤΥΠΑ ΜΕΣΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΛΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΝΕΩΤΕΡΙΚΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ Εκδ. Ινστιτούτο του Βιβλίου - Α. Καρδαμίτσα, 2011, σελ.: 246, τιμή: 18,00 €
Διαβάστε περισσότερα >>
 112 Βιβλία και Ιστορία
Βαρβάρα Γεωργοπούλου Η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ Τόμος Α΄& Τόμος Β΄, Εκδόσεις Αιγόκερως, 2009.
Διαβάστε περισσότερα >>
 ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
112    Βιβλία και Ιστορία  ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ
118  Επικαιρότητα και Ιστορία ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΣ
120  Θέατρο και Ιστορία ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΡΑΠΑΝΑΚΗ
122      Τέχνη και πολιτισμός ΤΟΝΙΑ ΜΑΚΡΑ
124       Ιστορία στο Διαδίκτυο ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
128    Το Σταυρόλεξο του 21ου αιώνα ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
ΠΑΠΥΡΟΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Α.Ε
Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, 106 78
Τηλ.: 210 3611880
info@istoria.gr - letters@istoria.gr
Παρουσίαση εκδήλωσης
Εκδοτικός οργανισμός Πάπυρος - Σχεδίαση απο την Webstart - Web hosting απο την Cityhost