Περιοδικό Ιστορία
ΠΑΡΙΣΙ Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Από τους Παρίσιους, τους πρώτους κατοίκους της πόλης που φοβούνταν μήπως «τους πέσει ο ουρανός στο..
Ιστορία Εικονογραφημένη
Ηλεκτρονικό κατάστημα Πάπυρος Online

76 ΚΛΑΟΥΣ ΜΠΑΡΜΠΙ, Η ΔΙΚΗ ΕΝΟΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ

Κλάους Μπάρμπι, η δίκη ενός εγκληματία πολέμου
 
  του Γκιουζέπε Μάιντα

Λοχαγός των Ες-Ες στη Λυών, βασανίζει και κακοποιεί, στέλνει στη σφαγή εκατοντάδες άτομα, κατόπιν γίνεται πράκτορας των ΗΠΑ και τη δεκαετία του 1950 καταφεύγει στη Βολιβία. Ανακαλύπτεται τυχαία και εκδίδεται το 1983. Από τη γαλλική φυλακή του Μονλίκ απειλεί με συνταρακτικές αποκαλύψεις.
Όλα αυτά συνέβησαν εξήντα πέντε χρόνια πριν, περίπου, στο τέλος της δίκης της Νυρεμβέργης που διήρκεσε πενήντα δύο ημέρες, την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου του 1946, όταν, για να λαμπρύνει την εισήγηση του κατηγορητηρίου, ο Εντγκάρ Φορ,  γενικός εισαγγελέας, εκπρόσωπος του γαλλικού δικαστικού σώματος, παρουσίασε στο διεθνές στρατιωτικό δικαστήριο (που δίκαζε τους μεγάλους εγκληματίες πολέμου του Γ’ Ράιχ, από τον Γκέρινγκ ως τον Ρίμπεντροπ, από τον Ες  ως τον Κάιτελ), ένα μέρος από 1.630 ενοχοποιητικά στοιχεία που είχε συλλέξει η υπηρεσία του. Η σειρά, που στους τόμους των πρακτικών ξεχώριζε με τα αρχικά Rf, αφορούσε τον  εκτοπισμό, την αποστολή προς τον θάνατο, στα γερμανικά στρατόπεδα αφανισμού, περισσότερων από 75.000 Γαλλοεβραίων, από την πρώτη εκκαθάριση του Χειμερινού Ποδηλατοδρομίου (που έμεινε γνωστή με τη θλιβερή ονομασία «La grande Rafle du Velo», ως τους άγριους  εκτοπισμούς στα τέλη Αυγούστου 1944, τις ημέρες της απελευθέρωσης του Παρισιού.
      Το τελευταίο από αυτά τα στοιχεία το telex Rf 1235, o Εντγκάρ Φορ, μελλοντικός πρόεδρος του γαλλικού κοινοβουλίου, θέλησε να το διαβάσει μεγαλοφώνως στους δικαστές. «6 Απριλίου 1944. Λυών. Ώρα 20.30 Αντικείμενο. Ίδρυμα Εβραϊκού Νηπιαγωγείου. Ιζιέ. Αιν. Σήμερα το πρωί το εβραϊκό παιδικό ίδρυμα, “Παιδική Αποικία” στο Ιζιέ, της επαρχίας Αιν, διαλύθηκε. Συνελήφθησαν συνολικά 41 παιδιά, από 3 ως 13 ετών, καθώς και το εβραϊκό προσωπικό, αποτελούμενο από πέντε άντρες και πέντε γυναίκες. Δεν ανευρέθησαν χρήματα ούτε άλλα αντικείμενα αξίας. Η μεταφορά με προορισμό το Ντρανσί θα λάβει χώρα στις 7 Απριλίου 1944. Στοπ». Και στο τέλος του τηλεγραφήματος, η υπογραφή: Κλάους Μπάρμπι Strurbanfurer-Ss
Είναι αυτό το ντοκουμέντο που ξεθάφτηκε από τα αρχεία του δικαστηρίου της Νυρεμβέργης, τόσο τρομερό μέσα στην απλότητά του, που «κάρφωσε» τον «δήμιο της Λυών», τον Κλάους Μπάρμπι, ο οποίος εκδόθηκε το 1983 από τη Βολιβία όπου είχε ζήσει 32 χρόνια με το ψεύτικό όνομα Κλάους Άλτμαν Χάνσεν, και παραδόθηκε στις γαλλικές Αρχές για να παρουσιαστεί, τελικά, ενώπιον του κακουργιοδικείου του Ροδανού.
Ο Μπάρμπι, τυπικός γραφειοκράτης και εκπρόσωπος αυτού του διανοητικού γκανγκστερισμού τόσο στη μόδα μεταξύ των μεσαίων τη τάξει ιθυνόντων της ναζιστικής Γερμανίας, γεννήθηκε στο Βερολίνο στις 25 Οκτωβρίου 1915, γιος ενός αφανούς καθηγητή της Αρχαίας Ιστορίας, του Πέτερ, και μιας φιλάσθενης δασκάλας από την Αλσατία, της Άνα Χάνσεν.
Μέτριος μαθητής του Ανώτερου Κολεγίου του Βερολίνου (όπου διακρίθηκε μόνο για το πάθος του για το πιάνο και την άμεση προσκόλλησή του στην Hitlerjugend, τη χιτλερική νεολαία), το 1935 είχε ωριμάσει αρκετά ώστε να επιχειρήσει να σπουδάσει Νομικά. Αλλά ήδη από την επόμενη χρονιά εγκατέλειψε το πανεπιστήμιο και εισήλθε στη Sicherheitsdienst (Sd), την υπηρεσία ασφαλείας των Ες-Ες όπου επέδειξε ικανότητα, ευφυΐα και υψηλό βαθμό φανατισμού σε σημείο που τις «χαρακτηριστικές νύχτες» του Δεκεμβρίου του 1936 κέρδισε τον τίτλο «ο Ναζί με την σιδερένια θέληση, ο πείσμων αστυνομικός».
Όταν, τρία χρόνια αργότερα, την παραμονή της κήρυξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου όλες οι γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας ενώθηκαν από τον Χίμλερ στη Rsha (Reichssicherheitshauptampt, Κεντρική Υπηρεσία για την Ασφάλεια του Κράτους), ο Μπάρμπι εξελέγη από τη μυστική υπηρεσία και κατάφερε να σπουδάσει Νομικά και Εγκληματολογία στη σχολή των Ες-Ες στο Μπαντ Τόελτζ. «Εκεί δεν έδιναν διπλώματα», θα πει κατά την ανάκρισή του το 1983 στον εισαγγελέα της Λα Παζ, Γκαστόν Λεντέζμα Ρόχας, «το μοναδικό μου πτυχίο ήταν ο βαθμός του Sturmbarnnfuhrer, λοχαγός των Ες-Ες».
Η πρώτη δοκιμή αυτού του παγερού γραφειοκράτη του θανάτου έγινε το 1940, όταν ο Μπάρμπι διακρίθηκε στην καταστολή μιας εξέγερσης στο γκέτο του Άμστερνταμ, όπου ηγήθηκε του εκτελεστικού αποσπάσματος που τουφέκισε όλους τους αρχηγούς της εξέγερσης.  Στον Μπάρμπι, που όπως ο Άιχμαν και ο Βισλίσενι, είχε μελετήσει τη ζωή, τα ήθη, τα έθιμα και λίγο την εβραϊκή γλώσσα, ανατέθηκε τώρα μια ειδική αποστολή στην κατεχόμενη Γαλλία: αυτή του υπεύθυνου του αντιεβραϊκού τομέα της Γκεστάπο της Χάβρης.
Δύο χρόνια αργότερα πήρε προαγωγή και τοποθετήθηκε στη Λυών ως διοικητής ενός σώματος καταδίωξης των Ες-Ες, που αποτελείτο από 120 άντρες με κύριο καθήκον τους να ξετρυπώνουν και να εξολοθρεύουν τα πιο δραστήρια μέλη της αντίστασης. Το πρώτο χτύπημα που εξαπέλυσε το 1942 εναντίον της «Κόκκινης Ορχήστρας» του Λεοπόλντ Τρέπερ (ο «Μεγάλος Αρχηγός») έπεσε κυριολεκτικά στο κενό. Το δεύτερο, αντίθετα, είχε απόλυτη επιτυχία και στα μέσα του 1943 ο Μπάρμπι κατάφερε να βάλει στο χέρι τον θρυλικό και άπιαστο «Μαξ», τον καθηγητή Ζαν Μουλέν, σαράντα δύο ετών, πρώην νομάρχη του Μονπελιέ, δεξί χέρι του Ντε Γκολ και αρχηγό του μυστικού στρατού.
Αργά το απόγευμα της Δευτέρας 21 Ιουνίου 1943 το «Σώμα καταδίωξης των Ες-Ες» περικύκλωσε και εισέβαλε στην οικία του γιατρού Ζοζέφ Ντυγκουζόν, στο προάστιο Καλουίρ, στην περιφέρεια της Λυών. Στην αίθουσα αναμονής υπήρχαν οκτώ δήθεν ασθενείς τους γιατρού: ο Μουλέν, ο Αντρέ Λασάνι, ο Ρεϊμόν Ομπράκ, ο Ανρί Ομπρί, ο Μπρούνο Λαρά, ο Ρενέ Αρντί και οι συνταγματάρχες Λακάζ και Σβάρτσφελντ. Ήταν όλοι ιθύνοντα μέλη του αντιναζιστικού κινήματος και ο Μουλέν τους είχε συγκεντρώσει εκείνη την ημέρα γιατί, σύμφωνα με το σχέδιο του Ντε Γκολ, προσπαθούσε να δημιουργήσει έναν πολιτικό οργανισμό, αντιπροσωπευτικό όλης της αντίστασης (και για να πραγματοποιηθεί αυτή η εθνική ένωση είχε ήδη συσφίξει σχέσεις με τους κομμουνιστές που ως εκείνη τη στιγμή δραστηριοποιούνταν ανεξάρτητα). Μόνο ο Αρντί κατόρθωσε να διαφύγει από την έφοδο. Όλοι οι άλλοι συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στο Φορτ Μονλύκ, στην αριστερή όχθη του Ροδανού, όπου έδρευε η Sicherheitsdienst. Άρχισαν οι ανακρίσεις, αλλά ο Μπάρμπι, παρότι  ήξερε ότι στην ομάδα υπήρχε ο αρχηγός της γαλλικής αντίστασης τον οποίο γνώριζε με το πολεμικό όνομα «Μαξ», δεν ήξερε ποιος ήταν ο Μουλέν. Τις επόμενες ημέρες, στο Παρίσι, έγιναν και άλλες συλλήψεις μεταξύ των οποίων και αυτή του στρατηγού Ντελεστρέντ, διοικητή της μυστικής στρατιάς του Βορρά, αλλά και πάλι δεν έγινε δυνατόν να γνωστοποιηθεί η ταυτότητα του «Μαξ».

[ Περισσότερα στο τεύχος... ]

#523 Ιανουάριος - 4,50€

 3 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
του Διονύση Ν. Μουσμούτη
Διαβάστε περισσότερα >>
 6 Ο ΕΝΟΠΛΟΣ «ΔΩΣΙΛΟΓΙΣΜΟΣ»
του Βάϊου Καλογρηά
Διαβάστε περισσότερα >>
 16 ΠΛΟΥΣΙΟΙ, ΠΕΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΗ
του Παναγιώτη Σουλτάνη
 22 ΑΔΡΙΑΝΟΣ: Ο ΑΚΟΥΡΑΣΤΟΣ ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ
του Λυκούργου Αρεταίου
Διαβάστε περισσότερα >>
 34 Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΤΗ ΒΕΝΕΤΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗ ΚΡΗΤΗ
του Παύλου Στ. Βασία
Διαβάστε περισσότερα >>
 46 ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΠΕΤΡΟ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
του Νικολάου Π. Καποδίστρια
Διαβάστε περισσότερα >>
 52 ΑΓΓΛΙΚΕΣ ΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 20ού ΑΙΩΝΑ
του Ιωάννη Σ. Παπαφλωράτου
Διαβάστε περισσότερα >>
 66 ΤΟ «ΘΑΥΜΑ» ΤΟΥ ΑΔΡΙΑ
Συνέντευξη του Χρήστου Παπασηφάκη
 76 ΚΛΑΟΥΣ ΜΠΑΡΜΠΙ, Η ΔΙΚΗ ΕΝΟΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ
του Γιουζέπε Μάϊντα
Διαβάστε περισσότερα >>
 83 Ο ΜΠΑΡΜΠΙ ΚΑΙ ΤΑ ΝΑΖΙΣΤΙΚΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΝΑ ΤΡΕΜΕΙ
του Ντανιέλ Λαντίν
 87 Η ΑΝΘΡΩΠΟΘΥΣΙΑ ΩΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ Α
του ου Απόστολου Μιχαηλίδη
Διαβάστε περισσότερα >>
 100 ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΣΣΥΡΙΟΥΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
της Τζουλιάνα Τζιάνι
 108 ΜΑΡΓΚΕΡΙΤΑ ΧΑΚ: «Τα επιπλέον 25 δευτερόλεπτα μειονέκτημα του Γρηγοριανού Ημερολογίου»
Συνέντευξη στον Δ. Ν. Γεράκη
 110 Η ΧΑΜΕΝΗ ΥΠΟΓΕΙΑ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΡΑΜΣΗ Β΄
του Φίλιππου Φίλιππα
 112 Βιβλία και Ιστορία
Έρικ Λάρσον Ο ΚΗΠΟΣ ΜΕ ΤΑ ΘΗΡΙΑ Ένα συναρπαστικό χρονικό της ανόδου του Τρίτου Ράιχ Μετάφραση: Ανδρέας Μιχαηλίδης Εκδόσεις Μεταίχμιο 2011, σελ.: 584, τιμή: 18,80 €
Διαβάστε περισσότερα >>
 112 Βιβλία και Ιστορία
Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης ΕΝΤΥΠΑ ΜΕΣΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΛΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΝΕΩΤΕΡΙΚΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ Εκδ. Ινστιτούτο του Βιβλίου - Α. Καρδαμίτσα, 2011, σελ.: 246, τιμή: 18,00 €
Διαβάστε περισσότερα >>
 112 Βιβλία και Ιστορία
Βαρβάρα Γεωργοπούλου Η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ Τόμος Α΄& Τόμος Β΄, Εκδόσεις Αιγόκερως, 2009.
Διαβάστε περισσότερα >>
 ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
112    Βιβλία και Ιστορία  ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ
118  Επικαιρότητα και Ιστορία ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΣ
120  Θέατρο και Ιστορία ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΡΑΠΑΝΑΚΗ
122      Τέχνη και πολιτισμός ΤΟΝΙΑ ΜΑΚΡΑ
124       Ιστορία στο Διαδίκτυο ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
128    Το Σταυρόλεξο του 21ου αιώνα ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
ΠΑΠΥΡΟΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Α.Ε
Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, 106 78
Τηλ.: 210 3611880
info@istoria.gr - letters@istoria.gr
Παρουσίαση εκδήλωσης
Εκδοτικός οργανισμός Πάπυρος - Σχεδίαση απο την Webstart - Web hosting απο την Cityhost