Περιοδικό Ιστορία
Καθρέφτες. Μια σχεδόν παγκόσμια ιστορία
Η ιστορία γράφεται από τους νικητές, λέει η γνωστή ρήση...
Ιστορία Εικονογραφημένη
Ηλεκτρονικό κατάστημα Πάπυρος Online

112 Βιβλία και Ιστορία

Christopher Hill Ο ΑΙΩΝΑΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ, 1603-1714 Μετάφραση: Ελένη Αστερίου Εκδόσεις Οδυσσέας, 2011, σελ.: 470, τιμή: 26,00 €

Τα όσα διαδραματίστηκαν στην Αγγλία από το 1603-1714 υπήρξαν τα πιο καθοριστικά της ιστορίας της. Η Αγγλία του 1603 ήταν δύναμη δεύτερης κατηγορίας. Η Μεγάλη Βρετανία του 1714 ήταν η μεγαλύτερη παγκόσμια δύναμη. Η βασίλισσα Ελισάβετ πέθανε στις 24 Μαρτίου του 1603 και τη διαδέχθηκε, χωρίς να υπάρξει αντίθεση, ο Ιάκωβος Στ’ της Σκωτίας. Ο Ιάκωβος συνένωσε το στέμμα της Αγγλίας και της Σκωτίας. Το 1707 το κοινοβούλιο πέτυχε τη σταθερή ένωση των δύο βασιλείων, την οποία είχε αποτύχει να πραγματοποιήσει ο Ιάκωβος. Το 1714 ο Γεώργιος Α’ όφειλε τον θρόνο του σε νόμο του κοινοβουλίου, που παρέκαμψε πολλά άτομα που είχαν σημαντικότερη κληρονομική αξίωση στον θρόνο. Ο Ιάκωβος, όπως και οι Τυδώρ πριν από αυτόν, επέλεγε υπουργούς και ευνοούμενους με βάση τις δικές του προτιμήσεις. Στις αρχές του 18ου αιώνα όμως οι υπουργοί δεν μπορούσαν να κυβερνούν χωρίς την πλειοψηφία του κοινοβουλίου.
Υπό τον Ιάκωβο και τον Κάρολο ο αγγλικός αποικισμός της Αμερικής μόλις άρχιζε. Υπό την Άννα η Αγγλία διέθετε μια μεγάλη αυτοκρατορία στην Αμερική, την Ασία, την Αφρική και τα ζητήματα των αποικιών ήταν αποφασιστικής σημασίας για τη διαμόρφωση της πολιτικής. Στις αρχές αυτής της περιόδου οι άνθρωποι θεωρούσαν απόδειξη των ανατροπών που συντελούνταν το γεγονός ότι μερικοί έμποροι ήταν εξίσου πλούσιοι με τους ομότιμους ευγενείς. Στη διάρκεια αυτού του αιώνα άλλαξε και το διαιτολόγιο των Άγγλων, με την εισαγωγή των κονδυλόριζων, χάρη στα οποία διατηρούνταν ζωντανά τα βοοειδή και υπήρχε φρέσκο κρέας κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Εισήχθησαν οι πατάτες και πολλά νέα λαχανικά, καθώς και το τσάι, ο καφές, η σοκολάτα, η ζάχαρη και ο καπνός. Κάμποτο, λινό και μετάξι εισάγονταν για ένδυση, ενώ εξάγονταν δέρματα. Στο τέλος του αιώνα τα κεραμικά και τα γυάλινα σκεύη αντικατέστησαν τα σκεύη από κασσίτερο και ξύλο.
Το 1603 όλοι οι Άγγλοι και όλες οι Αγγλίδες θεωρούνταν μέλη της κρατικής Εκκλησίας και η διαφωνία με αυτήν ήταν προσβολή που τιμωρούνταν. Οι αιρετικοί εξακολουθούσαν να καταδικάζονται στον διά πυράς θάνατο, ενώ οι ύποπτοι για προδοσία βασανίζονταν. Το 1714 οι αντιφρονούντες προτεστάντες που δεν ανήκαν στην Εκκλησία της Αγγλίας ήταν νόμιμα ανεκτοί. Στη διάρκεια αυτού του αιώνα τα εκκλησιαστικά δικαστήρια, ισχυρά σε όλους τους τομείς της ζωής από την εποχή του Μεσαίωνα, έχασαν σχεδόν όλες τις αρμοδιότητές τους.
Ο Ιάκωβος Α’ κήρυττε ότι οι βασιλείς κυβερνούσαν ελέω Θεού και πολλοί πολιτικοί συγγραφείς υποστήριζαν ότι η ιδιοκτησία των υπηκόων ήταν στη διάθεση του βασιλιά. Τα μέλη του κοινοβουλίου αντιτάσσονταν σε αυτές τις θέσεις επικαλούμενα βιβλικά κείμενα ή μεσαιωνικά δεδικασμένα. Το 1714 η πολιτική είχε γίνει αντικείμενο λογικής μελέτης και αναλυόταν με όρους ωφέλειας, εμπειρίας, κοινής λογικής και όχι πια βάσεις Θεϊκού Δικαίου, κειμένων και αρχαιοδιφικών ερευνών. Το δεύτερο ήμισυ του αιώνα γνώρισε τον θρίαμβο της σύγχρονης επιστήμης. Το 1714 οι μορφωμένοι δεν έπαιρναν πια στα σοβαρά τις νεράιδες, τις μάγισσες, την αστρολογία και την αλχημεία. Ο πεζός λόγος έγινε λιγότερο ποιητικός, ενώ η ποίηση έγινε πιο πεζή.
Ο  Κρίστοφερ Χιλ (1912-2003), από τους πλέον διακεκριμένους Βρετανούς ιστορικούς, επισημαίνει και καταγράφει τις σημαντικότερες κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές και θρησκευτικές τάσεις που συνέβαλαν στον αιώνα της επανάστασης. Συνδυάζοντας τη ζωντανή περιγραφή και τα προκλητικά επιχειρήματα, προσφέρει μια σαφή και τεκμηριωμένη επισκόπηση ολόκληρου του 17ου αιώνα στην ιστορία της Αγγλίας. Συμβάλλει στο να κατανοήσουμε τις αλλαγές που έβαλαν την Αγγλία στον δρόμο της κοινοβουλευτικής διακυβέρνησης, της οικονομικής προόδου και της ιμπεριαλιστικής εξωτερικής πολιτικής, της ανεξιθρησκίας και της επιστημονικής προόδου.

#522 Δεκέμβριος - 4,50€

 3 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
του Διονύση Ν. Μουσμούτη
Διαβάστε περισσότερα >>
 6 TΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΑΝΤΙΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1967
του Ανδρέα Στεργίου
Διαβάστε περισσότερα >>
 16 Ο ΕΘΝΙΚΟΦΡΩΝ ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ
του Κωνσταντίνου Αλεξίου
Διαβάστε περισσότερα >>
 36 ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΣΧΑΤΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ
του Μάρτιν βαν Κρέβελντ
Διαβάστε περισσότερα >>
 48 «Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ»
του Ελευθερίου Ηλ. Καντζίνου
Διαβάστε περισσότερα >>
 58 ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΕΣ ΣΕΚΤΕΣ ΚΑΙ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΜΠΟΣ
της Κατερίνας Κοφφινά
 66 ΤΑ ΚΑΡΑΒΙΑ ΤΟΥ ΜΕΣΑΙΩΝΑ
του Ζακ Κλωντ Οκέ
Διαβάστε περισσότερα >>
 74 ΝΤΟΥΚΟΒΟΡΟΙ
του Θωμά Μαστακούρη
Διαβάστε περισσότερα >>
 81 H ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΛΙΜΠΟΝΑ (1678)
του Νίκου Νικολούδη
Διαβάστε περισσότερα >>
 90 Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗ ( Μέρος Β΄)
του Γιάννη Ράγκου
 100 ΖΑΚΛΙΝ ΝΤΕ ΡΟΜΙΓΥ
της Θεώνης Παγκάλου Ζερβού
 107 ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ: «ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ ΣΑΝ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ»,
Συνέντευξη στην Πόλυ Κρημνιώτη
Διαβάστε περισσότερα >>
 110 ΟΡΟΒΙΛ, Η ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ
 του Φίλιππου Φίλιππα
 112 Βιβλία και Ιστορία
Πρίγκιψ φον Πύκλερ-Μούσκαου
ΙΟΝΙΟ 1836. Άγγλοι «προστάτες» – Γερμανοί τουρίστες.
Εισαγωγή-μετάφραση: Νίκιας Λούντζης
Εκδ. Οι φίλοι του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, 2011,
σελ.: 228, τιμή: 16,00 €
Διαβάστε περισσότερα >>
 112 Βιβλία και Ιστορία
Άρης Γαρουφαλής-Χάρης Ξανθουδάκης (επιμέλεια)
Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΩΔΕΙΟΝ ΑΘΗΝΩΝ. Το χρονικό και τα τεκμήρια.
Εκδ. Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Εργαστήριο Ελληνικής Μουσικής, 2011, σελ. :252, τιμή: 20,00 €
Διαβάστε περισσότερα >>
 112 Βιβλία και Ιστορία
Christopher Hill Ο ΑΙΩΝΑΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ, 1603-1714 Μετάφραση: Ελένη Αστερίου Εκδόσεις Οδυσσέας, 2011, σελ.: 470, τιμή: 26,00 €
Διαβάστε περισσότερα >>
 ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
112    Βιβλία και Ιστορία  ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ
118  Επικαιρότητα και Ιστορία ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΣ
120  Θέατρο και Ιστορία ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΡΑΠΑΝΑΚΗ
122      Τέχνη και πολιτισμός ΤΟΝΙΑ ΜΑΚΡΑ
124       Ιστορία στο Διαδίκτυο ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
128    Το Σταυρόλεξο του 21ου αιώνα ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
ΠΑΠΥΡΟΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Α.Ε
Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, 106 78
Τηλ.: 210 3611880
info@istoria.gr - letters@istoria.gr
Παρουσίαση εκδήλωσης
Εκδοτικός οργανισμός Πάπυρος - Σχεδίαση απο την Webstart - Web hosting απο την Cityhost