Περιοδικό Ιστορία
Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΗΛΑΣ
Καταστάσεις κωμικά σουρεαλιστικές αλλά και βγαλμένες κατευθείαν μέσα από την καρδιά ...
Ιστορία Εικονογραφημένη
Ηλεκτρονικό κατάστημα Πάπυρος Online

112 Βιβλία και Ιστορία

Άρης Γαρουφαλής-Χάρης Ξανθουδάκης (επιμέλεια)
Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΩΔΕΙΟΝ ΑΘΗΝΩΝ. Το χρονικό και τα τεκμήρια.
Εκδ. Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Εργαστήριο Ελληνικής Μουσικής, 2011, σελ. :252, τιμή: 20,00 €


Μεταξύ των μουσικών που πέρασαν από το Ωδείον Αθηνών στα 140 χρόνια συνεχούς λειτουργίας του, είτε ως εγγραφέντες είτε ως αποφοιτήσαντες, υπήρξαν μερικοί από τους διασημότερους Έλληνες μουσικούς, όπως ο Σπύρος Σαμάρας, ο Δημήτρης Μητρόπουλος, ο Νίκος Σκαλκώτας, η Μαρία Κάλλας κ.ά. Ωστόσο ο Μητρόπουλος συνιστά μια αρκετά ιδιάζουσα περίπτωση. Πολυπράγμων και πολυτάλαντος, απέκτησε σχεδόν το σύνολο των μουσικών του γνώσεων κατά τη διάρκεια της οκταετούς μαθητείας του στο Ωδείον Αθηνών. Αποτέλεσμα ήταν να διαμορφωθεί ένας συνθέτης ώριμος, ικανός να ολοκληρώσει και να παρουσιάσει μια τρίπρακτη όπερα, ένας δεξιοτέχνης πιανίστας, με ιδιαίτερη έφεση στην πιανιστική συνοδεία και στην εκτέλεση δύσκολων ορχηστρικών μερών για το πιάνο, ένας έμπειρος τυμπανίστας, και ένας άξιος αντικαταστάτης του δασκάλου του στο πόντιουμ του αρχιμουσικού. Οι δεξιότητές του αυτές του επέτρεψαν να υπογράψει συμβόλαιο με την Κρατική Όπερα στο Βερολίνο, όπου βρέθηκε με υποτροφία του Ωδείου Αθηνών.
Όταν επέστρεψε το1924, ανέλαβε τη διεύθυνση της Συμφωνικής Ορχήστρας του Ελληνικού Ωδείου, ενώ στο τέλος της δεκαετίας του 1930 διορίστηκε έφορος της Σχολής Θεωρητικών Μαθημάτων και Καθηγητής Συνθέσεως και Μουσικής Μορφολογίας. Βέβαια, λόγω των συνεχώς αυξανόμενων υποχρεώσεών του στο εξωτερικό, υποχρεώθηκε από το 1935  να αναστείλει τη διδακτική του δραστηριότητα, διατηρώντας όμως τυπικά τη θέση του ως αδειούχος. Από το 1938 ως το 1941 ο Μητρόπουλος παρέμεινε επίσης τυπικά, ως αδειούχος, διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας του Ωδείου Αθηνών.
Το 1955, όταν επισκέφθηκε την Ελλάδα επικεφαλής της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Νέας Υόρκης, το Ωδείον Αθηνών τον δεξιώθηκε και του επέδωσε τιμητική πλακέτα. Ο θάνατός του, το 1960, εκτός της συγκίνησης που προκάλεσε στο πανελλήνιο έδωσε την ευκαιρία στο Ωδείον Αθηνών να αναδείξει τη θερμότητα μιας παλιάς και αδιάκοπης σχέσης.
Ο διευθυντής του Ωδείου Αθηνών Άρης Γαρουφαλής και ο αντιπρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου Χάρης Ξανθουδάκης συγκέντρωσαν σε έναν τόμο άγνωστα αρχειακά τεκμήρια, που εκτός του ότι εικονογραφούν και ρίχνουν νέο φως στη ζωή και στην καλλιτεχνική πορεία του Δημήτρη Μητρόπουλου, σκιαγραφούν και τη σχέση του με το Ωδείον Αθηνών.
Από το ερευνητικά ανεκμετάλλευτο και αταξινόμητο Αρχείο του Ωδείου Αθηνών δημοσιεύονται συζητήσεις και αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, ανακοινώσεις, μαθητολόγια, προγράμματα, επιστολές, φωτογραφίες. Το υλικό είναι οργανωμένο χρονολογικά σε έξι θεματικές ενότητες, που αντιστοιχούν σε ισάριθμες φάσεις της καλλιτεχνικής και επαγγελματικής πορείας του Μητρόπουλου, από τα χρόνια της μαθητείας του στο Ωδείο ως τον θάνατό του, με επίκεντρο πάντα τις σχέσεις του με το ίδρυμα και την ορχήστρα του. Ιδιαίτερης προσοχής χρήζει η τέταρτη ενότητα που ασχολείται με τη χρονική περίοδο που υπήρξε κεφαλαιώδης για τη σταδιοδρομία του Μητρόπουλου κυρίως σε ό,τι αφορά τον καλλιτεχνικό του προσανατολισμό και την καθιέρωση του ονόματός του στη διεθνή μουσική σκηνή. Πρόκειται για μια δεκαετία που μεσολάβησε από τη διάλυση του «Συλλόγου Συναυλιών» και την επανασύσταση της Συμφωνικής Ορχήστρας του Ωδείου Αθηνών, ως την πρόσληψή του στη θέση του πρώτου μαέστρου της Συμφωνικής Ορχήστρας της Μινεάπολης. Μια περίοδος κατά την οποία ο Μητρόπουλος δεν επικέντρωσε το ενδιαφέρον του στην ορχηστρική διεύθυνση, αλλά κατόρθωσε με τις επιτυχείς εμφανίσεις του στο εξωτερικό να καταστεί ένας από τους περιζήτητους μαέστρους μεγάλων μουσικών οργανισμών της Ευρώπης και της Αμερικής, με αποτέλεσμα να τον φθονήσουν οι ομότεχνοί του στην Ελλάδα. Χρησιμότατο επίσης είναι και το Επίμετρο της έκδοσης, όπου δημοσιεύονται τα προγράμματα των συναυλιών του Μητρόπουλου με την ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών, από το 1927 ως το 1939, οι συνθέτες και τα έργα που ερμηνεύθηκαν από τον Μητρόπουλο στις συναυλίες της ορχήστρας του Ωδείου Αθηνών και στο τρίτο μέρος μια αναλυτική καταγραφή των σολίστ που συνεργάστηκαν με τον Μητρόπουλο στις ίδιες συναυλίες.
Υποδειγματικά επιμελημένη έκδοση εκτός της σημαντικής συμβολής της στη σχετική βιβλιογραφία, τιμά κατά τον καλύτερο τρόπο και την περσινή επέτειο Μητρόπουλου αλλά και τη φετινή επέτειο των 140 χρόνων από την ίδρυση του Ωδείου Αθηνών.

#522 Δεκέμβριος - 4,50€

 3 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
του Διονύση Ν. Μουσμούτη
Διαβάστε περισσότερα >>
 6 TΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΑΝΤΙΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1967
του Ανδρέα Στεργίου
Διαβάστε περισσότερα >>
 16 Ο ΕΘΝΙΚΟΦΡΩΝ ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ
του Κωνσταντίνου Αλεξίου
Διαβάστε περισσότερα >>
 36 ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΣΧΑΤΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ
του Μάρτιν βαν Κρέβελντ
Διαβάστε περισσότερα >>
 48 «Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ»
του Ελευθερίου Ηλ. Καντζίνου
Διαβάστε περισσότερα >>
 58 ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΕΣ ΣΕΚΤΕΣ ΚΑΙ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΜΠΟΣ
της Κατερίνας Κοφφινά
 66 ΤΑ ΚΑΡΑΒΙΑ ΤΟΥ ΜΕΣΑΙΩΝΑ
του Ζακ Κλωντ Οκέ
Διαβάστε περισσότερα >>
 74 ΝΤΟΥΚΟΒΟΡΟΙ
του Θωμά Μαστακούρη
Διαβάστε περισσότερα >>
 81 H ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΛΙΜΠΟΝΑ (1678)
του Νίκου Νικολούδη
Διαβάστε περισσότερα >>
 90 Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗ ( Μέρος Β΄)
του Γιάννη Ράγκου
 100 ΖΑΚΛΙΝ ΝΤΕ ΡΟΜΙΓΥ
της Θεώνης Παγκάλου Ζερβού
 107 ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ: «ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ ΣΑΝ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ»,
Συνέντευξη στην Πόλυ Κρημνιώτη
Διαβάστε περισσότερα >>
 110 ΟΡΟΒΙΛ, Η ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ
 του Φίλιππου Φίλιππα
 112 Βιβλία και Ιστορία
Πρίγκιψ φον Πύκλερ-Μούσκαου
ΙΟΝΙΟ 1836. Άγγλοι «προστάτες» – Γερμανοί τουρίστες.
Εισαγωγή-μετάφραση: Νίκιας Λούντζης
Εκδ. Οι φίλοι του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, 2011,
σελ.: 228, τιμή: 16,00 €
Διαβάστε περισσότερα >>
 112 Βιβλία και Ιστορία
Άρης Γαρουφαλής-Χάρης Ξανθουδάκης (επιμέλεια)
Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΩΔΕΙΟΝ ΑΘΗΝΩΝ. Το χρονικό και τα τεκμήρια.
Εκδ. Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Εργαστήριο Ελληνικής Μουσικής, 2011, σελ. :252, τιμή: 20,00 €
Διαβάστε περισσότερα >>
 112 Βιβλία και Ιστορία
Christopher Hill Ο ΑΙΩΝΑΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ, 1603-1714 Μετάφραση: Ελένη Αστερίου Εκδόσεις Οδυσσέας, 2011, σελ.: 470, τιμή: 26,00 €
Διαβάστε περισσότερα >>
 ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
112    Βιβλία και Ιστορία  ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ
118  Επικαιρότητα και Ιστορία ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΣ
120  Θέατρο και Ιστορία ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΡΑΠΑΝΑΚΗ
122      Τέχνη και πολιτισμός ΤΟΝΙΑ ΜΑΚΡΑ
124       Ιστορία στο Διαδίκτυο ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
128    Το Σταυρόλεξο του 21ου αιώνα ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
ΠΑΠΥΡΟΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Α.Ε
Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, 106 78
Τηλ.: 210 3611880
info@istoria.gr - letters@istoria.gr
Παρουσίαση εκδήλωσης
Εκδοτικός οργανισμός Πάπυρος - Σχεδίαση απο την Webstart - Web hosting απο την Cityhost