Περιοδικό Ιστορία
ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ
Μια νοσταλγική και αποκαλυπτική βιογραφία της μεταπολεμικής γενιάς απο το '40 ως σήμερα...
Ιστορία Εικονογραφημένη
Ηλεκτρονικό κατάστημα Πάπυρος Online

113 Βιβλία και Ιστορία

Ελένης Κ. Δημητρίου Ο ΕΛΛΗΝΟΪΤΑΛΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΒΙΩΜΑ. Ημερολόγια Ελλήνων στρατιωτών. Σύλλογος Προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων, 2010, σελ.: 540, τιμή: 20,00 €
Στην Ελλάδα το ημερολόγιο έχει μελετηθεί κυρίως ως λογοτεχνικό είδος, αλλά η ιστορική του συμβολή παραμένει αδιερεύνητη. Οι όποιες μελέτες έγιναν για το ημερολόγιο ως ιστορική πηγή είναι λιγοστές και επικεντρώνονται συνήθως σε ένα ημερολόγιο και σπανιότερα σε ορισμένα ημερολόγια μιας περιόδου. Διακριτή επίσης είναι η απουσία της εξαιρετικά διευρυνόμενης σχετικής ευρωπαϊκής βιβλιογραφίας για το ημερολόγιο και τις λογοτεχνικές συμβάσεις του.
Η Ελένη Κ. Δημητρίου ανιχνεύει πρώτα το ημερολόγιο ως πηγή, με μια θεωρητική ανάλυση για την ιστορική εξέλιξη και τα γνωρίσματα της ημερολογιακής γραφής και με μια συνοπτική παρουσίαση των δημοσιευμένων ελληνικών ημερολογίων από το 1830 ως το 1840, καθώς και των χαρακτηριστικών του Έλληνα στρατιώτη ημερολογιογράφου. Στη συνέχεια ανιχνεύει τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο όπως τον περιέγραψαν οι πολεμιστές στα ημερολόγιά τους.
Έπειτα από μια παρουσίαση της εξέλιξης του ημερολογιακού είδους, μέσα από τη γαλλική βιβλιογραφία, εξετάζει τις ενστάσεις που κατά καιρούς διατυπώθηκαν για την εγκυρότητα, επομένως και για τη δυνατότητα αξιοποίησης του ημερολογιακού πληροφοριακού υλικού, καθώς και τις θέσεις που συνηγορούν υπέρ της σπουδαιότητας των ημερολογίων ως ιστορικής πηγής. Στη συνέχεια ανιχνεύει την εκδοτική παρουσία του ημερολογίου από τη σύσταση του ελληνικού κράτους ως την έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου, εντοπίζοντας παράλληλα το είδος των ενδιαφερόντων που κατέγραψε και δημοσίευσε ο Έλληνας ημερολογιογράφος. Για να ανακαλύψει το ύφος του ελληνικού ημερολογίου στις παραμονές του Ελληνοϊταλικού πολέμου παρουσιάζει τρία χαρακτηριστικά ημερολόγια, αυτά των Ιωάννη Μεταξά, Γιώργου Σεφέρη και Γιώργου Θεοτοκά, ενώ σκιαγραφείται ο τρόπος πρόσληψης των τριγμών της εποχής από κάθε ημερολογιογράφο.
Στο κυρίως μέρος η έρευνά της επικεντρώνεται στο πώς παρουσιάζεται ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος μέσα από δημοσιευμένα και αδημοσίευτα ημερολόγια της περιόδου 1940-1941. Δεν επιχειρεί, άλλωστε δεν είναι στα ζητούμενά της, μια καταγραφή των πολεμικών περιπετειών της Ελλάδας, αλλά η παρουσίαση του τρόπου με τον οποίο βίωσαν και κατέγραψαν τον συγκεκριμένο πόλεμο οι στρατιώτες του αλβανικού μετώπου.
Το πολεμικό ημερολόγιο απηχεί τα γεγονότα όπως τα έζησε ο μέσος ημερολογιογράφος-στρατιώτης. Ενδιαφέρον έχει το προφίλ του. Ήταν εγγράμματος, προερχόταν είτε από αγροτική είτε από μικροαστική οικογένεια, οπωσδήποτε όμως δεν ήταν παιδί παλαιών και ισχυρών οικογενειών. Μπορούμε να μιλήσουμε για μια τάξη ανθρώπων, που έδινε αθόρυβα τον αγώνα της καθημερινότητας και της προσωπικής ανέλιξης υπό συνθήκες στέρησης και σε ταραγμένα χρόνια. Ο πόλεμος του 1940 έφερε στο φως της Ιστορίας αυτή τη γενιά δίνοντάς της υπόσταση και λόγο. Το πολεμικό ημερολόγιο, αν και υστερεί σε βάθος ανάλυσης και σε εσωτερικότητα σε σχέση με τα αντίστοιχα λογίων αστών όπως του Σεφέρη και του Θεοτοκά, διαθέτει ζωντάνια, αμεσότητα, περισσότερο αυθορμητισμό, και σαφώς δεν αποσκοπεί στην υστεροφημία του ημερολογιογράφου, όπως για παράδειγμα του Παναγιώτη Κανελλόπουλου ή του Εμμανουήλ Τσουδερού.
Η επαναπροσέγγιση του πολέμου μέσα από τα προσωπικά βιώματα των στρατιωτών δεν ανατρέπει τη γνώση μας για το γεγονός. Φωτίζονται όμως πτυχές που ο χρόνος έσβησε και οι άνθρωποι παραποίησαν προβάλλοντας τις επιθυμίες του εκάστοτε παρόντος στο γεγονός που παρήλθε. Τα πολεμικά ημερολόγια δεν φέρνουν στο φως μόνο τις συνθήκες διεξαγωγής ενός συγκεκριμένου πολέμου, αλλά αναδεικνύουν τον πολιτισμό ενός λαού και μιας εποχής.
Η Ελένη Κ. Δημητρίου με επιστημονική εντιμότητα και υπευθυνότητα στη γραφή, αξιοποίησε έναν πλούτο πληροφοριών ώστε να επιτυγχάνεται η αντικειμενική εξιστόρηση της γενικής πορείας του είδους στη νεότερη ελληνική ιστορία.

#520 Οκτώβριος - 4,50€

 3 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
του Διονύση Ν. Μουσμούτη
Διαβάστε περισσότερα >>
 6 ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΛΑΦΗΒΟΛΙΑ ΚΑΙ Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ ΚΑΛΑΠΟΔΙΟΥ
του Ελευθέριου Ηλ. Καντζίνου
 14 ΓΕΩΡΓΙΟΣ Β΄ΚΑΙ ΜΕΤΑΞΑΣ: ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ, ΟΙ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΟΥΣ, Η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ
του Σωτήρη Ριζά
Διαβάστε περισσότερα >>
 20 Η ΙΤΑΛΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ 1940
του Δημήτρη Κ. Αποστολόπουλου
Διαβάστε περισσότερα >>
 30 Ο Β΄ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΚΑΙ Η ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
του Ανδρέα Στεργίου
Διαβάστε περισσότερα >>
 42 Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ 1940-1944
του Ζήση Φωτάκη
 49 Η ΕΛΛΑΔΑ, Ο Β΄ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΜΕΓΑΛΗ ΙΔΕΑ (1943-46)
του Σπυρίδωνος Γ. Πλουμίδη
Διαβάστε περισσότερα >>
 60 «ΝΑΙ» ΑΝΤΙ «ΟΧΙ», ΦΡΑΝΚΟ ΑΝΤΙ ΜΕΤΑΞΑΣ
του Δημήτρη Ε. Φιλιππή
Διαβάστε περισσότερα >>
 68 Η ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΣΕ ΤΖΑΜΙ
του Νίκου Κ. Νικολούδη
Διαβάστε περισσότερα >>
 76 Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΤΟΥΡΚΟΒΑΣΙΛΗ
του Κωνσταντίνου Αλεξίου
Διαβάστε περισσότερα >>
 90 Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗ (Μέρος Α΄)
του Γιάννη Ράγκου
Διαβάστε περισσότερα >>
 102 ΟΙ ΝΕΕΣ ΜΑΦΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
του Φίλιππου Φιλίππου
Διαβάστε περισσότερα >>
 112 ΥΠΟΓΕΙΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ Ν. ΑΜΕΡΙΚΗΣ
του Φίλιππου Φίλιππα
 113 Βιβλία και Ιστορία
Ελένης Κ. Δημητρίου Ο ΕΛΛΗΝΟΪΤΑΛΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΒΙΩΜΑ. Ημερολόγια Ελλήνων στρατιωτών. Σύλλογος Προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων, 2010, σελ.: 540, τιμή: 20,00 €
Διαβάστε περισσότερα >>
 113 Βιβλία και Ιστορία
Γιάννης Γιαννόπουλος ΤΣΙΤΑΝΤΙΝΟΙ, ΟΙ SNOB ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Εκδόσεις Παπαζήση, 2011, σελ.: 648, τιμή: 36,00 €
Διαβάστε περισσότερα >>
 ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
113    Βιβλία και Ιστορία  ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ
118  Επικαιρότητα και Ιστορία ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΣ
120  Θέατρο και Ιστορία ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΡΑΠΑΝΑΚΗ
122    Τέχνη και πολιτισμός ΤΟΝΙΑ ΜΑΚΡΑ
124    Ιστορία στο Διαδίκτυο ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
128    Το Σταυρόλεξο του 21ου αιώνα ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
ΠΑΠΥΡΟΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Α.Ε
Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, 106 78
Τηλ.: 210 3611880
info@istoria.gr - letters@istoria.gr
Παρουσίαση εκδήλωσης
Εκδοτικός οργανισμός Πάπυρος - Σχεδίαση απο την Webstart - Web hosting απο την Cityhost