Περιοδικό Ιστορία
McMafia – Έγκλημα χωρίς σύνορα
Η τολμηρή έρευνα του Γκλένι που κράτησε τρία χρόνια, φωτίζει τη σκοτεινή πλευρά της παγκοσμιοποίησης
Ιστορία Εικονογραφημένη
Ηλεκτρονικό κατάστημα Πάπυρος Online

3 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Τον Σεπτέμβριο του 1939, η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία κήρυξαν τον πόλεμο στη Γερμανία, αντιδρώντας στην επίθεση του Χίτλερ στην Πολωνία. Οι αιτίες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ανάγονται στην διαπάλη των μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών να διανείμουν, το καθένα προς όφελός του, τον πλούτο της εγγύς του περιφέρειας και των αποικιών. Η ταπείνωση, άλλωστε, και οι δυσβάσταχτες «επανορθώσεις» που επιβλήθηκαν στη Γερμανία με τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου εξέθρεψαν τη φασιστική ιδεολογία και επιτάχυναν τις εξελίξεις. Ο πόλεμος «αστραπή», όπως χαρακτηρίστηκε, κατέληξε στην κατάληψη του μεγαλύτερου μέρους της Ευρώπης από τους Γερμανούς, ενώ η επίθεση εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης επισφράγισε τα σχέδια του Χίτλερ για μια ενιαία ναζιστική Ευρώπη.
Η εμπλοκή της Ελλάδας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο σημειώθηκε στις 28 Οκτωβρίου 1940, με την απόρριψη του ιταλικού τελεσιγράφου και την κήρυξη πολέμου. Η ιταλική επίθεση εκδηλώθηκε παρά τη δηλωμένη αντίρρηση του Χίτλερ αλλά και τις προσπάθειες του Ιωάννη Μεταξά, ο οποίος, ακροβατώντας μεταξύ της παραδοσιακής πρόσδεσης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στην Μεγάλη Βρετανία και στο φιλογερμανικό –με αρκετές διαφορές– πνεύμα του καθεστώτος που ο ίδιος είχε εγκαθιδρύσει, επεδίωκε να κρατήσει τη χώρα σε ουδετερότητα. Η απόκρουση της ιταλικής εισβολής αποτέλεσε την πρώτη νίκη των Συμμάχων κατά των δυνάμεων του Άξονα. Πολλοί ιστορικοί υποστηρίζουν ότι η νίκη των Ελλήνων επηρέασε την έκβαση ολοκλήρου του πολέμου καθώς υποχρέωσε τους Γερμανούς να αναβάλουν την επίθεση κατά της Σοβιετικής Ένωσης προκειμένου να βοηθήσουν τους συμμάχους τους Ιταλούς που έχαναν τον πόλεμο με την Ελλάδα. Η καθυστερημένη επίθεση τον Ιούνιο του 1941, ενέπλεξε τις γερμανικές δυνάμεις στις σκληρές συνθήκες του ρωσικού χειμώνα, με αποτέλεσμα την ήττα τους. Η γερμανική επίθεση στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1941 κατέληξε στην κατάληψη της Ελλάδας και στο πέρασμα της χώρας στην περίοδο της Κατοχής, στην οποία ο ελληνικός λαός από την πρώτη στιγμή απάντησε με δυναμική αντίσταση, που γρήγορα πήρε τη μορφή μιας τεράστιας λαϊκής εξέγερσης. Η Ελλάδα απελευθερώθηκε τον Οκτώβριο του 1944, αλλά την ευφορία της Απελευθέρωσης διαδέχθηκε το αδιέξοδο των εσωτερικών πολιτικών συγκρούσεων. Ο ελληνικός αντιστασιακός αγώνας δεν στόχευε μόνο στην απελευθέρωση αλλά και σε κοινωνικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό το αίτημα του ελληνικού λαού για ένα καλύτερο μέλλον και την αποκατάσταση της δημοκρατικής νομιμότητας μετά την εμπειρία του μεταξικού δικτατορικού καθεστώτος.
Όσον αφορά το ερώτημα για το πότε ξεκίνησε ο  Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, η απάντησή του συνιστά δυσεπίλυτο πρόβλημα, εφόσον δεν το προσεγγίζουμε εθνοκεντρικά ή έστω ευρωκεντρικά. Εν προκειμένω η ημερομηνία της 1ης Σεπτεμβρίου ισχύει μόνο για τη Γερμανία και την Πολωνία. Για τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία άρχισε στις 3 Σεπτεμβρίου, αφού ο Χίτλερ είχε αγνοήσει το τελεσίγραφό τους να αποσυρθεί η Βέρμαχτ από την Πολωνία. Από όλες τις εμπλακείσες χώρες μόνο η πρώην Σοβιετική Ένωση και η Ελλάδα καθιέρωσαν την ημέρα της εμπλοκής τους στον Πόλεμο ως εθνική εορτή. Ειδικότερα για την  τελευταία, που αφορά και τα ημέτερα πράγματα, δεν εκπλήσσει το γεγονός της επιμονής του να γιορτάζει μόνο την ένδοξη εμπλοκή της στον Πόλεμο και όχι την Απελευθέρωση, που επισκιαζόταν για δεκαετίες από τον εμφύλιο σπαραγμό.

#520 Οκτώβριος - 4,50€

 3 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
του Διονύση Ν. Μουσμούτη
Διαβάστε περισσότερα >>
 6 ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΛΑΦΗΒΟΛΙΑ ΚΑΙ Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ ΚΑΛΑΠΟΔΙΟΥ
του Ελευθέριου Ηλ. Καντζίνου
 14 ΓΕΩΡΓΙΟΣ Β΄ΚΑΙ ΜΕΤΑΞΑΣ: ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ, ΟΙ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΟΥΣ, Η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ
του Σωτήρη Ριζά
Διαβάστε περισσότερα >>
 20 Η ΙΤΑΛΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ 1940
του Δημήτρη Κ. Αποστολόπουλου
Διαβάστε περισσότερα >>
 30 Ο Β΄ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΚΑΙ Η ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
του Ανδρέα Στεργίου
Διαβάστε περισσότερα >>
 42 Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ 1940-1944
του Ζήση Φωτάκη
 49 Η ΕΛΛΑΔΑ, Ο Β΄ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΜΕΓΑΛΗ ΙΔΕΑ (1943-46)
του Σπυρίδωνος Γ. Πλουμίδη
Διαβάστε περισσότερα >>
 60 «ΝΑΙ» ΑΝΤΙ «ΟΧΙ», ΦΡΑΝΚΟ ΑΝΤΙ ΜΕΤΑΞΑΣ
του Δημήτρη Ε. Φιλιππή
Διαβάστε περισσότερα >>
 68 Η ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΣΕ ΤΖΑΜΙ
του Νίκου Κ. Νικολούδη
Διαβάστε περισσότερα >>
 76 Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΤΟΥΡΚΟΒΑΣΙΛΗ
του Κωνσταντίνου Αλεξίου
Διαβάστε περισσότερα >>
 90 Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗ (Μέρος Α΄)
του Γιάννη Ράγκου
Διαβάστε περισσότερα >>
 102 ΟΙ ΝΕΕΣ ΜΑΦΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
του Φίλιππου Φιλίππου
Διαβάστε περισσότερα >>
 112 ΥΠΟΓΕΙΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ Ν. ΑΜΕΡΙΚΗΣ
του Φίλιππου Φίλιππα
 113 Βιβλία και Ιστορία
Ελένης Κ. Δημητρίου Ο ΕΛΛΗΝΟΪΤΑΛΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΒΙΩΜΑ. Ημερολόγια Ελλήνων στρατιωτών. Σύλλογος Προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων, 2010, σελ.: 540, τιμή: 20,00 €
Διαβάστε περισσότερα >>
 113 Βιβλία και Ιστορία
Γιάννης Γιαννόπουλος ΤΣΙΤΑΝΤΙΝΟΙ, ΟΙ SNOB ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Εκδόσεις Παπαζήση, 2011, σελ.: 648, τιμή: 36,00 €
Διαβάστε περισσότερα >>
 ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
113    Βιβλία και Ιστορία  ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ
118  Επικαιρότητα και Ιστορία ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΣ
120  Θέατρο και Ιστορία ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΡΑΠΑΝΑΚΗ
122    Τέχνη και πολιτισμός ΤΟΝΙΑ ΜΑΚΡΑ
124    Ιστορία στο Διαδίκτυο ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
128    Το Σταυρόλεξο του 21ου αιώνα ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
ΠΑΠΥΡΟΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Α.Ε
Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, 106 78
Τηλ.: 210 3611880
info@istoria.gr - letters@istoria.gr
Παρουσίαση εκδήλωσης
Εκδοτικός οργανισμός Πάπυρος - Σχεδίαση απο την Webstart - Web hosting απο την Cityhost