Περιοδικό Ιστορία
McMafia – Έγκλημα χωρίς σύνορα
Η τολμηρή έρευνα του Γκλένι που κράτησε τρία χρόνια, φωτίζει τη σκοτεινή πλευρά της παγκοσμιοποίησης
Ιστορία Εικονογραφημένη
Ηλεκτρονικό κατάστημα Πάπυρος Online

113 Βιβλία και Ιστορία

Robin Osborne ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Μετάφραση: Μ. Καστανά-Γ. Τσολάκης University Studio Press, 2011, σελ.230, τιμή: 17,00 €
Το βιβλίο του Ρόμπιν Όσμπορν αποτελεί μια εισαγωγή στη μελέτη της αρχαίας Ελλάδας από τα τέλη της Εποχής του Χαλκού (περ. 1200 π.Χ.) ως τη ρωμαϊκή κατάκτηση στον 2ο αιώνα π. Χ. Όπως εξηγεί και ο ίδιος στην Εισαγωγή του, τα θεμέλια της Ιστορίας δεν αποτελούν μια ακολουθία χρονολογιών και γεγονότων, μολονότι αρκετά από αυτά υπάρχουν στην καταγραφή της ιστορίας που επιχειρεί. Είναι μια σειρά ερωτημάτων που αφορούν αφ’ ενός τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων και αφ’ ετέρου αυτών με το περιβάλλον τους στη χρονική διάρκεια. Στην προσπάθεια ελέγχου των ερμηνευτικών προσεγγίσεων που αποπειράται ο καθένας στις πηγές, εμφανίζονται πολλοί περιορισμοί.
Ο Όσμπορν ασχολείται με αυτούς τους φραγμούς, ιδιαίτερα τους ανθρώπινους, που επιβάλλονται τα προσδοκώμενα όρια ζωής και τον ρυθμό αναπαραγωγής των Ελλήνων. Τα όρια αυτά ήταν χαμηλά κατά τη γέννηση και η αγροτική παραγωγή καθοριζόταν από ακραίες διακυμάνσεις, αποτέλεσμα των κλιματολογικών παραγόντων που δεν επηρεάζονται από τον άνθρωπο. Μία από τις παλαιότερες διαμάχες μεταξύ των ιστορικών της αρχαίας Ελλάδας υπήρξε αυτή σχετικά με τον βαθμό στον οποίο οι Έλληνες κατόρθωσαν να απομονωθούν από αυτούς τους φυσικούς παράγοντες.
Εξετάζει επίσης τους τρόπους με τους οποίους οι ανθρώπινοι πρωταγωνιστές αυτού του κόσμου οργανώνονταν σε κοινότητες, για λόγους που δεν σχετίζονταν με μια απλή επιβίωση αλλά με μια ξεχωριστή διαβίωση. Σε άλλο κεφάλαιο ασχολείται με τους τρόπους με τους οποίους διασκεδάζονταν ο ανταγωνισμός μεταξύ των κοινοτήτων. Η απειλή της κατάκτησης είχε τη δύναμη να μεταμορφώσει μια κοινότητα περισσότερο από ό,τι η ίδια η κατάκτηση. Η περσική απειλή μετέβαλε ριζικά τον ελληνικό κόσμο, καθώς ανάγκασε τις πόλεις να συνενωθούν σε ομάδες προκειμένου να αντισταθούν και να απωθήσουν τον κίνδυνο.
Σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κεφάλαια του βιβλίου ασχολείται με τις νέες δυναμικές του 5ου αιώνα, ύστερα από τους ένδοξους Περσικούς πολέμους (480-479 π.Χ.), και γίνεται σε αυτό λόγος για δεσμούς μεταξύ ελευθερίας και καταπίεσης, όχι μόνο στο επίπεδο των εξωτερικών σχέσεων της ελληνικής πόλης, όπου η ελευθερία από τους Πέρσες  κόστισε την υποταγή τους στην Αθήνα ή στη Σπάρτη, αλλά και μέσα στην ίδια την πόλη, όπου οι πολιτικές ελευθερίες του πολίτη δεν ήταν ανεξάρτητες από την ευρεία ύπαρξη της δουλείας. Η Αθήνα εμφανίζεται ως η πόλη όπου αφ’ ενός αναπτύσσονται οι πλέον κομψοί τρόποι καταπίεσης άλλων πόλεων και αφ’ ετέρου η πολιτική και η οικονομική της ζωή ήταν σε πολύ μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από τη χρήση μη Ελλήνων δούλων. Υπογραμμίζεται στη συνέχεια πόσο διαφορετική ήταν η ζωή στις διάφορες ελληνικές πόλεις, με όρους πολιτικών η θρησκευτικών πρακτικών και θεσμών αλλά και βασικών μορφών πολιτιστικής έκφρασης, ενώ εξετάζονται οι διάφοροι τρόποι με τους οποίους ο πολιτισμός της ελληνικής πόλης κατέστη σταδιακά περισσότερο ομοιογενής. Το βιβλίο κλείνει με μια σκιαγραφία της πολιτικής ιστορίας του 4ου αιώνα, συμπεριλαμβανομένων και των κατακτήσεων του Μεγάλου Αλεξάνδρου, οι οποίες δημιούργησαν μια βάση για τον ελληνικό κόσμο γεωγραφικά πιο εκτενή αλλά πολιτισμικά περισσότερο ενοποιημένη.
Ο Ρόμπιν Όσμπορν καλύπτοντας το σύνολο των πιο σημαντικών πτυχών της μελέτης του ελληνικού παρελθόντος, αποτυπώνει την ελληνική Ιστορία και την θεματολογία που απασχολεί κυρίως τους σύγχρονους μελετητές. Δεν επιχειρεί μόνο να διατυπώσει απλά μια άποψη για την ελληνική Ιστορία αλλά και να διευκολύνει τους χρήστες να βρουν τον δρόμο τους μέσα από αυτή.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ

#519 Σεπτέμβριος - 4,50€

 3 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
του Διονύση Ν. Μουσμούτη
Διαβάστε περισσότερα >>
 6 ΘΕΟΔΩΡΟΣ Ο ΑΘΕΟΣ
του Παναγιώτη Σουλτάνη
Διαβάστε περισσότερα >>
 14 ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΩΝ ΚΑΤΑ ΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 19ου ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 20ού ΑΙΩΝΑ
του Ιωάννη Σ. Παπαφλωράτου
Διαβάστε περισσότερα >>
 28 ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
του Σωτήρη Πετρόπουλου
Διαβάστε περισσότερα >>
 37 ΤΟ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ (1941-44)
του Σπυρίδωνος Γ. Πλουμίδη
Διαβάστε περισσότερα >>
 45 Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ, 1990-2010
του Φίλιππου Προέδρου
Διαβάστε περισσότερα >>
 54 ΦΙΛΩΝ Ο ΑΙΝΙΑΝ
του Κωνσταντίνου Κοτσίλη
 60 Ο ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΝΔΡΟΝΙΚΩΝ (1321-1328)
του Λυκούργου Αρεταίου
Διαβάστε περισσότερα >>
 76 Η ΑΓΓΛΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ (Μέρος Ζ΄)
του Γιώργου Γεωργή
 89 ΤΖΕΡΟΝΙΜΟ
του Θωμά Μαστακούρη
Διαβάστε περισσότερα >>
 99 Ο ΠΟΥΣΚΙΝ ΘΥΜΑ ΤΟΥ ΕΡΩΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΠΑΘΟΥΣ
του Δ. Ν. Γεράκη
 104 Ο ΕΛΥΤΗΣ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΕΦΕΔΡΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
του Φίλιππου Φιλίππου
 110 ΟΙ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ ΤΩΝ ΜΑΓΙΑ
του Φίλιππου Φίλιππα
 113 Βιβλία και Ιστορία
Robin Osborne ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Μετάφραση: Μ. Καστανά-Γ. Τσολάκης University Studio Press, 2011, σελ.230, τιμή: 17,00 €
Διαβάστε περισσότερα >>
 113 Βιβλία και Ιστορία
Susan E. Alcock
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ. ΤΟΠΙΑ, ΜΝΗΜΕΙΑ, ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ.
Μετάφραση: Αντουανέττα Καλλεγιά
Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2011, σελ. 407, τιμή: 23,00 €
Διαβάστε περισσότερα >>
 ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

113  Βιβλία και Ιστορία  ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ
118  Επικαιρότητα και Ιστορία ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΣ
120  Θέατρο και Ιστορία ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΡΑΠΑΝΑΚΗ
122  Τέχνη και πολιτισμός ΤΟΝΙΑ ΜΑΚΡΑ
124   Ιστορία στο Διαδίκτυο ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
128  Το Σταυρόλεξο του 21ου αιώνα ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
ΠΑΠΥΡΟΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Α.Ε
Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, 106 78
Τηλ.: 210 3611880
info@istoria.gr - letters@istoria.gr
Παρουσίαση εκδήλωσης
Εκδοτικός οργανισμός Πάπυρος - Σχεδίαση απο την Webstart - Web hosting απο την Cityhost