Περιοδικό Ιστορία
Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΗΛΑΣ
Καταστάσεις κωμικά σουρεαλιστικές αλλά και βγαλμένες κατευθείαν μέσα από την καρδιά ...
Ιστορία Εικονογραφημένη
Ηλεκτρονικό κατάστημα Πάπυρος Online

60 Ο ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΝΔΡΟΝΙΚΩΝ (1321-1328)

Ο ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΝΔΡΟΝΙΚΩΝ
(1321-1328)
του ΛυκοΥργου ΑρεταΙου

Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ανδρόνικος Β’ Παλαιολόγος (1282–1328) αντιμετώπιζε τα πρώτα έτη του 14ου αιώνα σοβαρούς εξωτερικούς κινδύνους για την Αυτοκρατορία. Σε αυτούς προστίθεντο και εσωτερικά προβλήματα: ο αγαπημένος του εγγονός Ανδρόνικος ο νεότερος, τον οποίο ο παππούς του είχε στέψει συναυτοκράτορα, το 1316, ήταν ανάξιος της εξαιρετικής στοργής του γηραιού αυτοκράτορα γιατί ήταν άσωτος, μεθοκοπούσε, έπαιζε τυχερά παιχνίδια και επιδιδόταν σε αχαλίνωτους παράνομους έρωτες. Η κακή αυτή διαγωγή του νεαρού Ανδρόνικου εξόργισε τόσο πολύ τον Ανδρόνικο Β’, που ήταν ευλαβής και θρήσκος, ώστε αποφάσισε να αποκληρώσει από τον θρόνο τον εγγονό του. Τότε ο νεότερος Ανδρόνικος έφυγε κρυφά από την Κωνσταντινούπολη τη νύχτα της 19ης–20ής Απριλίου του 1321 και κατέφυγε στην Αδριανούπολη, όπου ύψωσε τη σημαία της επανάστασης κατά του παππού του.
Έτσι ξέσπασε ένας συγγενικός εμφύλιος πόλεμος (1321–1328) ο οποίος αποκλήθηκε ο «πόλεμος των δύο Ανδρόνικων». Η διαμάχη παππού και εγγονού πέρασε από διάφορες φάσεις και έληξε τον Μάιο του 1328, με την εκθρόνιση του Ανδρόνικου Β’ και την τελική επικράτηση του νεότερου Ανδρόνικου.
Ο ΑνδρΟνικος Β΄ Παλαιολόγος (1282–1328) που είχε διαδεχθεί το 1282 στον θρόνο του Βυζαντίου τον πατέρα του Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγο (1261–1282) αντιμετώπιζε κατά την πρώτη δεκαετία του 14ου αιώνα πολλές και σοβαρές απειλές κατά της Αυτοκρατορίας: Η κυριότερη ήταν οι φοβερές δηώσεις στη Μικρά Ασία και στη Θράκη της Καταλανικής Εταιρείας. Αλλά δεν ήταν αυτός ο μόνος κίνδυνος για το Βυζάντιο: Στη Δύση συνεχιζόταν η απειλή του ηγεμόνα των Βουλγάρων Θεόδωρου Σβετοσλάβου τουλάχιστον μέχρι το έτος 1307, όταν ο Ανδρόνικος του παρεχώρησε τους βυζαντινούς λιμένες της Μαύρης Θάλασσας και του έδωσε σε γάμο το χέρι της εγγονής του Θεοδώρας, κόρης του γιου και συναυτοκράτορά του Μιχαήλ Θ΄ Παλαιολόγου.
Επιπλέον ο γιος του Καρόλου Β΄, Φίλιππος του Τάραντα, συμμάχησε με τους Καθολικούς Αλβανούς και κατέλαβε το Δυρράχιο. Εν τω μεταξύ ένας άλλος Δυτικοευρωπαίος πρίγκιπας υπεισήλθε στον χορό των διεκδικήσεων έναντι του Βυζαντίου: Αυτός ήταν ο Κάρολος Βαλουά, αδελφός του βασιλιά της Γαλλίας Φιλίππου Δ΄ του Ωραίου: Το 1301 είχε παντρευθεί την Αικατερίνη Κουρτεναί, εγγονή του πρώτου Λατίνου αυτοκράτορα της Κωνσταντινούπολης Βαλδουίνου, και ήταν τώρα αποφασισμένος να διεκδικήσει τον θρόνο της Αυτοκρατορίας. Προς τον σκοπό αυτόν εξασφάλισε την υποστήριξη του Πάπα Κλήμεντος Ε΄ –ο οποίος είχε αναθεματίσει τον Ανδρόνικο Β΄– και έκλεισε συμφωνίες με τη Βενετία, με τον Μιλιούτιν ηγεμόνα της Σερβίας και ακόμη και με την Καταλανική Εταιρεία, το 1308. Κατά το ίδιο έτος, ωστόσο, η σύζυγός του απέθανε και το δικαίωμα διαδοχής στον λατινικό θρόνο της Κωνσταντινούπολης πέρασε στη θυγατέρα τους Αικατερίνη Βαλουά. Έτσι ο Κάρολος βρέθηκε χωρίς δικαιώματα διαδοχής, όταν μάλιστα ο Φίλιππος του Τάραντα παντρεύθηκε την Αικατερίνη το 1313. Και αν και οι μηχανορραφίες του δεν είχαν τελικά αποτέλεσμα, ωστόσο είχαν προκαλέσει κατά τα πρώτα έτη του 14ου αιώνα μεγάλη ανησυχία στον αυτοκράτορα.
Στην Ανατολή, μετά την αποχώρηση των Καταλανών από τη Μικρά Ασία, οι Τούρκοι συνέχισαν την προέλασή τους. Το 1304 η τουρκική φυλή του Αυδινίου κατέλαβε την Έφεσο. Το 1302 ο αρχηγός των Οθωμανών Τούρκων Οσμάν νίκησε τους Βυζαντινούς στην πεδιάδα του Βαφέως κοντά στη Νικομήδεια, ενώ το 1307 κυρίευσε το οχυρό της Τρικόκκιας, με αποτέλεσμα να διακόψει την επικοινωνία μεταξύ Νικομήδειας και Νίκαιας. Και το 1308 οι Καραμάνοι αφού κατέλαβαν το Ικόνιο, έθεσαν τέρμα στο κατά τους δύο τελευταίους αιώνες ετοιμοθάνατο Σουλτανάτο των Σελτζούκων Τούρκων. Το 1309 το Βυζάντιο είχε μια περαιτέρω απώλεια, όταν η νήσος της Ρόδου έπεσε στα χέρια των Ιωαννιτών Ιπποτών. Κάθε ημέρα που περνούσε η Αυτοκρατορία φαινόταν να συρρικνώνεται συνεχώς και ο αυτοκράτορας Ανδρόνικος Β΄ που ήταν μεν πολύ μορφωμένος, ευλαβής και θρήσκος αλλά στερείτο πρακτικών πολιτικών και στρατιωτικών ικανοτήτων, είχε από καιρό χάσει κάθε ελπίδα να αναχαιτίσει την τουρκική πλημμυρίδα.
περισσότερα στο τεύχος 519(Σεπτέμβριος 2011)

[ Περισσότερα στο τεύχος... ]

#519 Σεπτέμβριος - 4,50€

 3 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
του Διονύση Ν. Μουσμούτη
Διαβάστε περισσότερα >>
 6 ΘΕΟΔΩΡΟΣ Ο ΑΘΕΟΣ
του Παναγιώτη Σουλτάνη
Διαβάστε περισσότερα >>
 14 ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΩΝ ΚΑΤΑ ΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 19ου ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 20ού ΑΙΩΝΑ
του Ιωάννη Σ. Παπαφλωράτου
Διαβάστε περισσότερα >>
 28 ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
του Σωτήρη Πετρόπουλου
Διαβάστε περισσότερα >>
 37 ΤΟ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ (1941-44)
του Σπυρίδωνος Γ. Πλουμίδη
Διαβάστε περισσότερα >>
 45 Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ, 1990-2010
του Φίλιππου Προέδρου
Διαβάστε περισσότερα >>
 54 ΦΙΛΩΝ Ο ΑΙΝΙΑΝ
του Κωνσταντίνου Κοτσίλη
 60 Ο ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΝΔΡΟΝΙΚΩΝ (1321-1328)
του Λυκούργου Αρεταίου
Διαβάστε περισσότερα >>
 76 Η ΑΓΓΛΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ (Μέρος Ζ΄)
του Γιώργου Γεωργή
 89 ΤΖΕΡΟΝΙΜΟ
του Θωμά Μαστακούρη
Διαβάστε περισσότερα >>
 99 Ο ΠΟΥΣΚΙΝ ΘΥΜΑ ΤΟΥ ΕΡΩΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΠΑΘΟΥΣ
του Δ. Ν. Γεράκη
 104 Ο ΕΛΥΤΗΣ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΕΦΕΔΡΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
του Φίλιππου Φιλίππου
 110 ΟΙ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ ΤΩΝ ΜΑΓΙΑ
του Φίλιππου Φίλιππα
 113 Βιβλία και Ιστορία
Robin Osborne ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Μετάφραση: Μ. Καστανά-Γ. Τσολάκης University Studio Press, 2011, σελ.230, τιμή: 17,00 €
Διαβάστε περισσότερα >>
 113 Βιβλία και Ιστορία
Susan E. Alcock
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ. ΤΟΠΙΑ, ΜΝΗΜΕΙΑ, ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ.
Μετάφραση: Αντουανέττα Καλλεγιά
Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2011, σελ. 407, τιμή: 23,00 €
Διαβάστε περισσότερα >>
 ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

113  Βιβλία και Ιστορία  ΔΙΟΝΥΣΗΣ Ν. ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ
118  Επικαιρότητα και Ιστορία ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΣ
120  Θέατρο και Ιστορία ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΡΑΠΑΝΑΚΗ
122  Τέχνη και πολιτισμός ΤΟΝΙΑ ΜΑΚΡΑ
124   Ιστορία στο Διαδίκτυο ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
128  Το Σταυρόλεξο του 21ου αιώνα ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ
ΠΑΠΥΡΟΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Α.Ε
Πανεπιστημίου 46, Αθήνα, 106 78
Τηλ.: 210 3611880
info@istoria.gr - letters@istoria.gr
Παρουσίαση εκδήλωσης
Εκδοτικός οργανισμός Πάπυρος - Σχεδίαση απο την Webstart - Web hosting απο την Cityhost